Priprave na počitnice: Katera metoda odstranjevanja dlak je najbolj primerna za mojo kožo?

Najbolje je, da se depilacije nog in pod pazduhami lotimo kakšen teden pred počitnicami in v večernih urah, da se koža med spanjem temeljito pomiri.

30.6.2023 ob 7:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: Melita Meršol

Priprave na počitnice: Katera metoda odstranjevanja dlak je najbolj primerna za mojo kožo?

Poleti se vse več žensk odloča tudi za intimno depilacijo, poznano kot brazilska, ki obsega odstranjevanje vseh dlačic z venerinega hribčka ter predela bikinija. Izberimo metodo, ki nam in občutljivosti naše kože najbolj ustreza.

Britje: hitro in priročno

Z britjem odstranjujemo dlake z britvico in pri tem uporabimo peno. Primerno je za noge, pod pazduhami in na bikiniju, je temeljito, hitro, preprosto in neboleče. Učinek ne traja dolgo, dlake so že po nekaj dneh štrenaste in bodeče. Pogosto povzroči izpuščaje in vraščanje dlačic. Brivski aparat jih odstrani podobno kot britvica: hitro in priročno, vendar ima prav tako kratkotrajen učinek.

Voskanje: toplo ali hladno

Voskanje je primerno za noge, bikini in pazduhe. Metoda je temeljita (učinek traja od štiri do šest tednov), vendar dokaj boleča. Kože prej ne smemo namazati s kremo. Bolje je, da jo potresemo z otroškim pudrom in tako omogočimo vosku, da se dobro oprime. Dlake lahko odstranimo tudi s hladnim voskom. Z njim natopljene trakove iz blaga pritisnemo na dele telesa in sunkovito potegnemo. Metoda je najprimernejša za goleni, učinek traja do štiri tedne. Je zelo boleča, zato kožo potem pomirimo s hladnim losjonom.

Kreme in epilator

​Depilacijske kreme niso za tiste z občutljivejšo kožo, saj se lahko zaradi kemičnih sestavin razvije alergijska reakcija. Epilator izpuli dlačice skupaj s korenino. Postopek je boleč, neredko pa se dlačice vraščajo, ko znova začnejo rasti. Koža je po depilaciji razdražena, predvsem v predelu bikinija se radi pojavijo izpuščaji, zato ne smemo hiteti na sonce.

Laser

Najučinkovitejše je trajno odstranjevanje dlak, ki je dostopno tudi v Sloveniji. Pred posegom se je treba posvetovati z zdravnikom, da ugotovi, ali je naša koža primerna za ta postopek. Najprej jih je treba obriti, saj jih strokovnjak uničuje v fazi rasti. Laserski žarek potuje po dlaki v njen mešiček in ga uniči. Postopek je treba ponoviti vsaj trikrat.

Zelo intimno

Intimna depilacija, poznana tudi kot brazilska, obsega odstranjevanje vseh dlačic z venerinega hribčka, sramnih ustnic in predela bikinija. Spet zrastejo po treh do štirih tednih, so tanjše, manj močne in se ne vraščajo. Po njih namažejo vosek ali smolo ter jih nato s trakovi in hitrimi gibi odstranijo nasprotno od smeri rasti.

Vosek je iz medu in pomirja kožo, zato je opazno manj razdražena in rdeča. Postopka se nikar ne lotimo sami – opravi naj ga izkušena kozmetičarka.

Neprijeten je in zelo boli, če ni opravljen strokovno in po vseh higienskih predpisih, utegne biti celo nevaren. Njegove posledice so namreč lahko srbenje, izpuščaji, vraščene dlake, celo alergija in okužba. Poseg sicer traja okoli 30 minut, odvisno od izurjenosti in hitrosti strokovnjaka. Čas tik pred menstruacijo zanj ni priporočljiv, saj je koža takrat veliko bolj občutljiva.

Preberite še: Trije namigi za hormonom prijazen zajtrk (previdno s smutiji)

Morda vas zanima tudi: Zelena solata: Če jo pojemo preveč, se lahko pojavijo ti simptomi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)