Boudoir: Fotografiranje, ki bi ga morala izkusiti vsaka

Vsaka ženska bi mogla vsaj enkrat v življenju izkusiti boudoir fotografiranje in se videti v luči, ki je sama še ne pozna, pravi Amanda Gril.

2.6.2023 ob 11:15 | Foto: Črt Piksi

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Boudoir: Fotografiranje, ki bi ga morala izkusiti vsaka

Amanda Gril je diplomirana modna oblikovalka, ki je že med študijem odkrila strast do fotografije, prvenstveno portretne, ki jo je od začetka povezovala z apliciranjem digitalnega tiska na svilo. Po mnogo razstavah in modnih revijah, na katerih je v celotni regiji uspešno predstavljala svoje umetniško raziskovanje, in prejeti nagradi za portretno fotografijo, je svoj interes razširila.

Zdaj se ukvarja z boudoir fotografijo in ustvarja intimne, lahko tudi romantične portrete, po navadi v spodnjem perilu.

Amanda vsaki svoji stranki priskrbi čudovite komplete zapeljivega spodnjega perila, prvi kadri nastanejo v bolj zakritih kombinacijah, sčasoma, ko se ženska že bolj sprosti, je tudi razgaljenosti vedno več. »Menim, da nekaj perila na telesu naredi izjemno lepe fotografije, a so stranke, ki si na koncu želijo tudi povsem golih.«

Ženska naredi prelomnico

V klepetu s fotografinjo nas je zanimalo, kako poteka fotografiranje, in priznala je, da lahko traja tudi ves dan, od nje pa gre ženska prijetno utrujena, a polna samozavesti.

»Prvi kadri pri meni so vedno malo bolj zadržani, taka je tudi izbira perila. Vsaka potrebuje nekaj časa, da se otopli, da se udomači v okolju in potem pokaže svoje prave barve. Pri tretjem kadru se po navadi ženska razcveti. In ravno zato moje fotografiranje traja tako dolgo. Ni mi v interesu, da bi se omejila na štiri ure, če vidim, da se proces lepo razvija, da je na koncu stranka zadovoljna in gre od mene z nasmeškom na obrazu, mi je povsem vseeno, koliko časa nama je vzelo.«

Sogovornica pravi, da je takšna fotografija neke vrste terapija za žensko.

»Moj boudoir je vizualna psihoterapija. Resnično verjamem v to, da vsak, ki vstopi v boudoir, daje samemu sebi možnost za rast. In to se mi zdi najbolj pomembno. Konec koncev ne gre toliko za fotografije, ampak za to, da ženska naredi prelomnico.

Da si reče, vredna sem. Vredna sem tega, da bom prebila neke zadržke in šla iz okvirov, v neko drugo zgodbo, kjer bom še boljša. Vsak dan je dan za kristalen kozarec, vsak dan je dan za lepo spodnje perilo. Vsak dan je priložnost, da se povišaš v to, kar ti si.«

Kapo dol takšnemu moškemu

In kdo so ženske, ki pridejo k njej? »Veliko žensk se razdaja na vse strani, za družino, otroke, prijatelje. A najbolj pomembno je, da sebe postavijo na piedestal. Ker ko je ženska dobro, je mož dobro, otroci so dobro, vse je veliko lepše in lažje.

V zadnjem času k meni pridejo predvsem mame in pa ločene ženske. Ker želijo dobiti svoje žezlo nazaj v roke in se ponovno postaviti na prvo mesto.

Ženske, ki so veliko časa zapravile za neki odnos, in ko ta razpade, si z vso pravico in močjo prizadevajo sebe opolnomočiti.«

Boudoir fotografiranje je lahko tudi izjemno lepo darilo, ki ga ženska dobi od svojega dragega. »Jaz boudoirja ne jemljem kot fotografijo, temveč kot kolektivno ozaveščanje, kdo smo in kam gremo. In ko me pokliče moški in reče, da bi to rad kupil svoji ženi, mu rečem samo kapo dol. To pomeni, da tak moški spoštuje, obožuje in seveda ljubi svojo drago,« pravi Grilova.

Fotografinja je veliko let preživela v tujini, po vrnitvi v Slovenijo pa začutila, da je njena prihodnost v boudoirju, in za svoje delo prejela tudi prestižno mednarodno nagrado Boudoir Inspiration 2022.

»Ko vidim, da dam ženski nekaj, česar prej ni doživela, neko spoznanje, ki ji ga morda niti njen dragi še ni dal, začutim smisel svojega dela,« zaključi najin pogovor.

Preberite še: Najlepši parfumi tega poletja

Morda vas zanima tudi: Izogibanje spolnosti: kje so razlogi in kako naj se par spopade s težavo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)