Podiramo mite o negi las

Morda prav zaradi njih vaša pričeska ni takšna, kot bi si želeli.

26.3.2018 ob 10:25

lasje_pexels-photo-586427.jpg

Le katera si ne bi želela lepih, zdravih in močnih las. Med nasveti, ki naj bi zagotovili zavidljivo pričesko, pa se skrivajo tudi takšni, ki v praksi ne vodijo do željenega cilja. Kaj je res in kaj ni? 

Sušenje na zraku je boljše od sušenja s sušilcem

Delno res - dejstvo je, da sušenje s sušilcem, iz katerega piha vroč zrak, res ni prijazno do las ter zlasti ne do lasišča, a tudi sušenje na zraku ni nedolžno. Kajti lasje so v tem primeru dolgo izpostavljeni vlagi (priznajte, minejo ure, preden so povsem suhi), predolga izpostavljenost tej pa poškoduje beljakovine, ki jih sestavljajo. Rešitev: po umivanju počakajte, da se lasje na zraku posušijo do nekje 75 odstotkov, nato pa v roke vzemite sušilec in jih z ne prevročim zrakom posušite do konca.

Prhljaj je posledica suhega lasišča

Ne drži. Velja ravno nasprotno. Prhljaj je najpogosteje posledica delovanja gliv, ki uspevajo v mastnem okolju, torej je zanj dovzetnejše mastno lasišče.

Redno striženje spodbuja rast las

Ni res. Hitrosti rasti las ni mogoče spreminjati. Res pa je, da je redno striženje priporočljivo, tudi če imate dolge lase, saj le to preprečuje lomljenje las in cepljenje lasnih konic.

Stres povzroča sivenje

Ne drži. Kdaj in koliko sivih las se bo pojavilo, ter kako hitro boste povsem sivi, je v največji meri povezano z genetiko in seveda tudi s staranjem. Z leti v lasnih mešičkih nastaja vse manj melatonina, naravnega barvila las, ti zato izgubljajo barvo ter postajajo sivi. In kar zadeva stres: zaradi njega ne boste hitreje posiveli, boste pa lahko pospešeno izgubljali lase.

lasje_pexels-photo-557843.jpg

Zaradi pogosto spetih las ti izdatneje izpadajo

Nekaj pa je na tem. Konjski rep in figa sama po sebi ne bosta spodbudila izpadanja las. Vendar pozor: naj ti ne bodo pretesno povezani ali speti. Pretesno speti lasje na lasišče ustvarjajo pritisk, zaradi katerega korenine oslabijo in vse skupaj vodi v pretirano izpadanje las.

Spiranje las z mrzlo vodo gladi površino las

Ni res: površje las je sestavljeno iz odmrlih celic in se zato ne odzove ne na vročo in ne na mrzlo vodo. Če bi radi bolj gladke in mehke lase, si raje omislite kvaliteten regenerator.

Bolj, kot boste lase krtačili, lepši bodo

Ni res. Dejstvo je, da se med krtačenjem po laseh razporejajo naravna olja. A vendar pretiravati ni pametno. Krtačenje slabi površino las in ti so ob pretiravanju dovzetnejši za cepljenje, lomljenje in izpadanje. Izberite krtačo iz naravnih materialov, bodite zmerni in predvsem, bodite nežni.

Občasno morate zamenjati šampon

Ne drži - Lasje se na šampon ne privadijo in vam ga zato, ker naj bi s časoma izgubil učinkovitost, ni treba menjati. Različni šamponi imajo različne učinke: nekateri lase navdajo z volumnom, drugi z dodatno vlago, tretji preprečujejo mastenje, četrti odpravljajo prhljaj. Zamenjava šampona je odvisna zgolj od trenutnega stanja las. Če ste se ravno pobarvali, so primernejši šamponi, ki lasem zagotavljajo dodatno vlago, če se vam lasje izdatneje mastijo, izberite temu primernega. Če na laseh ne opažate sprememb in ste s šamponom zadovoljni, pa lahko vse življenje uporabljate tistega, ki vam je najljubši sedaj.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju Pure Wow
Foto: Pexel


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)