Najprej nitkanje ali najprej ščetkanje zob - kakšen je pravilni vrstni red?

Za zdravje zob in ustne votline je treba zobe čistiti z zobno nitko in ščetko, pa veste s čim začeti in s čim končati?

19.11.2018 ob 5:21

zobje_nega_zenska_kopalnica_scetka_micna.jpg

Kot pravijo v ameriškemu združenju stomatologov, je dvakrat dnevno ščetkanje in nitkanje zob enkrat na dan za pravilno oralno higieno dovolj ne glede na to, ali začnete z nitko ali s ščetko. 

"Nekateri zobno nitko najraje uporabijo zvečer in tako za res čiste zobe ter dodatno svežino poskrbijo pred spanjem. Drugi zobe raje nitkajo po glavnem dnevnem obroku, so tudi takšni, ki ta postopek izvajajo zjutraj. Nekateri ščetko uporabijo pred nitko, drugi za njo. Ključno pri celotni zgodbi je, da je najboljši čas  in vrstni red za ščetkanje in nitkanje zob tisti, ki posamezniku najbolj odgovarja," trdijo tamkajšnji strokovnjaki za nego in zdravje ustne votline.

A kot se je izkazalo v novi raziskavi, katere izsledke povzema časopis Journal of Periodontology, je čas nitkanja vendarle pomemben in bi morali zobe najprej očistiti z zobno nitko, šele nato s ščetko.

V študiji je sodelovalo 25 prostovoljcev, ki so uporabili oba vrstna reda. Strokovnjaki so na koncu zaključili, da je nitkanje pred ščetkanjem za preprečevanje medzobnih oblog boljše, saj je na takšen način mogoče odstraniti več plakov in povečati koncetracijo fluorida v slini.

Obstaja tudi drugo mnenje: Joe Castellano, stomatolog in predsednik akademije za pediatrično zobozdravstvo je za Pure wow povedal:

"Po mojem mnenju bi najprej moralo biti na vrsti ščetkanje. Z njim se odstrani večina oblog, ki med samim čiščenjem zaidejo v medzobne prostore, od koder jih lahko odstrani le nitka," je povedal stomatolog, ki priporoča temeljito ščetkanje dvakrat na dan po dve minuti in uporabo zobne nitke.

Skratka, zdi se, da konsenz glede vrstnega reda še ni dosežen, se pa obe strani strinjata v nečem: tako nitkanje kot ščetkanje sta obvezni pri negi zob in bi ju morali vključiti v dnevno rutino.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je idealen čas v dnevu, ko bi morali na veliko potrebo ali pa 13 neprijetnih telesnih vonjav, ki jih ne smete ignorirati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)