Tako vam kavica ne bo obarvala zob (nasvet stomatologa)

Stomatologi nedvomno vedo, kako skrbeti za zdravje in lepoto zob, zato je pametno upoštevati njihove namige, s katerimi je mogoče preprečiti, da bi kava na sklenini pustila madeže.

18.9.2018 ob 3:46

kava_telefon_ocala_ura_zapestnice_nasmeh_micna.jpg

Kava ima poleg očitnih, tudi manj očitne učinke na organizem. Študije kažejo, da lahko zniža tveganje za diabetes tipa dve in, če jo pijete v zmernih količinah, podaljša življenje. Ima pa tudi kava temne plati. Ena od njih je, da na zobeh pušča madeže.

"Vse, kar trdovratne madeže pušča na oblačilih, torej kava, rdeče vino ali čaj, obarva tudi zobe," je za Pop sugar povedal Matthew Messina z ameriškega združenja stomatologov. Zakaj? Ker so v njih prisotna močna barvila, ki se prilepijo na površine, s katerimi pridejo v stik.

Dobra novica: ni se vam treba odpovedati kavi. Upoštevajte pa nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bodo zobje kljub temu, da jo pijete, ostali zavidljivo beli.

Zobe umivajte dvakrat na dan

Ključno pravilo, ki ga je treba v prid zdravja ter lepote zob upoštevati, je ščetkanje dvakrat na dan. Torej zjutraj in zvečer. Če zjutraj ne morete počakati s prvo skodelico in jo popijete preden si umijete zobe, toliko bolje. Po njej počakajte vsaj deset minut, da mehanski pritiski ščetke ne bi poškodovali zmehčane sklenine, nato pa jim privoščite temeljito čiščenje. Ne pozabite na uporabo zobne nitke. Z njo vsaj enkrat na dan očistite medzobne površine ter tako odstranite obloge, ki so prav tako krive za obarvanost zobne sklenine.

Kave ne zadržujte v ustih

Alice Boghosian z univerze Illinosi pravi, da svoje zobe ohranja bele tudi tako, da kave ali drugih pijač, ki jih obarvajo, nikoli ne zadržuje v ustih. Ne glede na to, kako všeč ji je njihov okus poskrbi, da čim prej zdrknejo po požiralniku. Manj časa, kot bodo v stiku z zobmi, manjša bo možnost, da bi na njih pustili madeže.

Takoj po skodelici kave, si privoščite kozarec vode

Poleg ščetkanja zob je v zaščiti beline zob učinkovito splakovanje ust z običajno vodo. "Včasih po skodelici kave nimate priložnosti umiti zob. Tedaj si usta samo splaknite z vodo in tako s površine zob sperite tanine, ki obarvajo sklenino. Več vode, kot boste uporabili, bolje bo," svetuje Messina.

Brez sladkorja

"Zdrava prehrana med drugim vpliva tudi na lepe in zdrave zobe. Vsega uživajte v zmernih količinah, če pa vas skrbi zobna belina, si privoščite kavo brez sladkorja," priporoča Messina. Sladkorji se prilepijo na zobe, vodijo v zobno gnilobo in okrepijo obarvanost sklenine. Kava brez sladkega dodatka je torej še ena zaveznica lepih zob.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je lahko vzrok, da vas srbi lasišče (in kako težavo odpraviti) ali pa 7 stvari, s katerimi vsak dan (nevede) škodujete svoji lepoti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)