Šest največjih napak pri negi zob

Vse se še zdaleč ne začne in konča v kopalnici.

2.10.2017 ob 11:40

zobje_micna_ThinkstockPhotos-488094820.jpg

Zobe si umivate dvakrat na dan ter redno obiskujete zobozdravnika. Pohvalno, a to za lep in zdrav nasmeh še zdaleč ne bo dovolj. Poglejte, katerim napakam se morate temu prid obvezno izogibati.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Pregrobo ščetkanje

Kadar so gibi s ščetko pregrobi in pritiski premočni, vlakna ne morejo odstraniti vse, na zobeh nakopičene umazanije, poleg tega so posledice pregrobega ščetkanja tudi poškodbe sklenine in dlesni. Ker so zdrava obzobna tkiva predpogoj za lepe zobe, izberite ščetko primerne trdote ter s krožnimi gibi nežno čistite njihovo površino.

Niste pozorni na prehrano

Le kdo ne ve, da pretiravanje s sladkorjem vodi v karies. A vendar izogibanje sladkorju še zdaleč ni edini, s hrano povezan napotek, ki bi ga v skrbi za lepe zobe morali upoštevati. Da bi ti bili močni in zdravi, uživajte živila, ki so bogata s kalcijem, fosforjem in folno kislino. Nekaj namigov:
Živila, ki vsebujejo kalciji so mlečni izdelki, ribe, fižol, žita, oreščki, leča. Veliko fosforja je denimo v siru, folna kislina pa se nahaja v špinači in drugi zeleni zelenjavi.

Uporabljate samo zobno ščetko

Ne glede na to, kako pridno, previdno in dosledno ščetkate zobe, zobna ščetka ne zmore odstraniti vse umazanije iz ustne votline. Prostore med zobmi zato obvezno čistite z zobno nitko, lahko si pomagate z zobno prho, po umivanju pa usta splaknite z ustno vodico, ki ji ni dodan alkohol.

zobjem.jpg

Ne skrbite za dlesni

Povedali smo že, da so zdrave dlesni prvi pogoj za zdrave zobe.  Zato negujte tudi dlesni in jih po vsakem umivanjem zob s prstom s krožnimi gibi zmasirajte, kar bo pospešilo pretok krvi v njih. Jejte tršo hrano in jo vedno dobro prežvečite, občasno usta splaknite s solno raztopino, žajbljevim čajem ali čajem iz hrastovega lubja, ki preprečujejo vnetja obzobnih tkiv.

Ne odstranjujete redno zobnega kamna

Zobni kamen je trd ostanek, ki se nalaga na zobeh in je produkt mineralov iz sline in ostankov hrane. Je rjavkasto rumene barve in ga ni mogoče odstraniti s ščetkanjem. Zobni kamen v kombinaciji z zobnimi oblogami ustvarja idealne pogoje za razmnoževanje bakterij ter vodi v vnetja obzobnih tkiv. Lahko ga odstrani le zobozdravnik, za kar bi morali v prid zdravja zob poskrbeti vsaj enkrat letno.

Žvečite samo na eni strani

Med žvečenjem hrane se utrjujejo dlesni, sprošča se slina in čistijo se zobje. Zato: če iz katerega koli razloga hrano žvečite samo na eno strani, se mišice ne razvijajo simetrično, kar posledično na dolgi rok vodi v bolečine v dlesnih in celo v težave s sluhom.

Žvečite vedno na obeh straneh in si večkrat privoščite svežo sadje in zelenjave trše teksture, saj pozitivno vplivajo na celotno zdravje in zagotavljajo tudi lep nasmeh.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)