7 napak pri umivanju zob (in kako jih odpraviti za lepši nasmeh)

Če si zob ne umivate vsaj dvakrat na dan, je skrajni čas da to spremenite. In to hitro. Slaba ustna higiena, ki obsega površno in neredno umivanje zob, vodi v bolezni ustne votline ter tudi v slab zadah.

1.6.2018 ob 4:37

umivanje_zob.jpg

Kot je za Insider povedal Srinivas R. Myneni s šole za dentalno zdravje Stony Brook, pa se je v skrbi za lep nasmeh treba izogibati tudi nekaterim pogostim napakam pri ščetkanju zob, ki sicer prinašajo več škode, kot koristi.

Ne ščetkate cele površine zob

Ključno pri umivanju zob je, da s ščetko zaobidete vse površine in da medzobne prostore očistite z zobno nitko. Pod kotom 45 stopinj krtačite notranje ploskve, z gibi naprej in nazaj zgornjo, ter s krožnimi gibi zunanjo stran vaših zob. Bodite temeljiti in poskrbite, da boste res zaobjeli vse površine.

Ne očistite jezika

Kot je povedal Myneni, se na jeziku nabira ogromno bakteriji, ki so krive za slab zadah in za druge težave z zobmi in dlesnimi. Zato med umivanjem zob obvezno očistite tudi tega.

Zob ne umivate dovolj dolgo

To je po mnenju stomatologa največja napaka večine. Zobe bi morali umivati vsaj dve minuti, kar pomeni 30 sekund za vsako četrtino zobovja. Če niste prepričani, kako dolgo si jih ščetkate, si pomagajte tako, da na telefonu namestite časovnik in ne prenehate z umivanjem, dokler ne pretečeta dve minuti.

Uporabljate prestaro zobno ščetko

Če je vaša ščetka že na pogled poškodovana in iztrošena, si nemudoma priskrbite novo. Kot je povedal Myneni, stara, torej ščetka s poškodovanimi vlakni, ne bo dostojno opravila naloge. Za najboljše učinke bi jo morali zamenjati vsake tri, oziroma štiri mesece.

Uporabljate pretrdo zobno ščetko

Obstajajo različne trdote ščetk, od takšnih z mehkimi, srednje trdimi in trdimi vlakni, a prav slednje niso najboljša izbira. Kot je povedal stomatolog, so najboljše mehke ali tiste srednje trdote. Mehkejša vlakna lažje dosežejo medzobne prostore in učinkoviteje očistijo površine, prav tako med ščetkanjem ne poškodujejo dlesni.

Zobe umivate le enkrat na dan

Za učinkovito odstranjevanje oblog in bakteriji, je treba zobe umivati dvakrat na dan. Ne samo, da s tem zmanjšate tveganje za slab zadah, prav tako boste na takšen način zavarovali zdravje dlesni in zob, ter z njih sproti odstranjevali madeže, ki jih na beli sklenini puščajo določena živila.

Zobe umivate takoj po obroku

Takoj po obroku v roke vzamete zobno ščetko? Čeprav je občutek svežine res neprecenljiv, ideja ni najboljša. Zlasti to velja, če ste si privoščili živila z veliko kisline. Pod vplivom teh se zaščitni sloj na zobni sklenini zmehča, s tem so zobje bolj dovzetni za mehanske poškodbe, do katerih lahko pride ob pritiskih zobne ščetke. Bolje bo, da počakate vsaj pol ure in jih nato umijete, saj se v tolikšnem času po obroku zaščitni sloj znova okrepi in zobje so zaščiteni pred omenjenimi poškodbami.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)