Tega o beljenju zob zelo verjetno niste vedeli

Na kaj morate biti pozorni.

28.3.2018 ob 2:10

zobje_micna.jpg

Zagotoviti si čudovit nasmeh ni vedno mačji kašelj. Kajti na še tako belih zobeh vino, kava, čaj in druga živila sčasoma pustijo madeže, poleg tega z leti zobje izgubijo naravno belino.

Tedaj se večina zateka k postopkom, ki jo lahko povrnejo. Prav o beljenju zob so pri Huffington postu nanizali nekaj manj znanih dejstev, ki bi jih, preden se odločite zanj, morali poznati.

Beljenje doma lahko izzove preobčutljivost zob

Res je sicer, da trajne poškodbe zob s preparati, ki jih lahko uporabljate doma, niso pravilo, a vendar nekatera temu namenjena sredstva in pripomočki vsebujejo belila, ki povzročajo trenutno preobčutljivost zob in v nekaterih primerih vodijo v trajne poškodbe sklenine.

Kot opozarjajo v ameriškem dentalnem društvu, se je pred njihovo uporabo primerno posvetovati z zobozdravnikom.

Obstajajo belilne zobne paste, ki so namenjene tistim s preobčutljivimi zobmi

Se morate zato, ker so vaši zobje preobčutljivi, odpovedati beljenju? Na srečo obstajajo zobne paste, ki so namenjene prav posameznikom z občutljivimi zobmi. Če med te sodite tudi sami, previdno pri izbiranju, pozanimajte se o sestavinah, posegajte po blažjih izdelkih in ne pretiravajte z uporabo.

Trdovratnih madežev ni mogoče odstraniti čez noč

Čeprav posledic uživanja v hrani in pijači s sredstvi, ki jih lahko uporabljate doma, ni mogoče povsem odpraviti, jih je s pravilno rutino mogoče omiliti. Začnite z uporabo zobne paste z učinkom beljenja dvakrat na dan, izogibajte pa se agresivnim belilnim pripomočkom. Kot poudarjajo v omenjenem društvu, je z redno rutino in nežnim poliranjem mogoče izboljšati belino zob, vendar pa se to ne zgodi kar čez noč.

Previdno s tem, kaj po beljenju uživate

Velikokrat se zgodi, da si ljudje že uro po beljenju privoščijo kozarček rdečega. A kot opozarja ameriški inštitut za zdravje, bi se morali takšnim in podobnim živilom, zlasti neposredno po postopku, v prid belim zobem izogibati.

Pijače so v največji meri krive za obarvanost zob, na prvem mestu so tu pravi čaji, gazirane pijače in vino, ki so zaslužni za več škode, kot je denimo kava.

Beljenje zob je cenovno dostopno

V želji po lepem nasmehu ne bi radi pretirano obremenili denarnice. In v resnici je ta bojazen odveč. V lekarnah in drogerijah je na voljo veliko izdelkov po vsem dostopnih cenah, ki s svojim delovanjem ne povzročajo preobčutljivosti zob in ob redni uporabi učinkovito odstranjujejo madeže. V resnici je lep nasmeh dostopnejši, kot kdajkoli prej.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)