Lepotni odmerek: Pomarančna koža? Raje bi pomarančni sok!

Katarina se je tokrat posvetila ženskemu največjemu sovražniku.

23.5.2016 ob 7:00

katarina_Novice_Foto-20160513125149-27767400.jpg

Tokrat namenjam nekaj besed ženski nadlogi moškega spola, ki najbolj čudežno oživi konec vsake pomladi, sredi poletja je na vrhuncu svojih moči, na začetku jeseni pa se počasi umakne z vidnega polja in se potuhne do naslednjega leta. Ja, mislim na celulit!

Slediš Mični že na Facebooku? 

Ko sem bila najstnica, se mi je zdelo, da imam celulita ogrooomno. Danes, ko razmišljam bolj trezno in predvsem realno o tem, mi je smešno, saj vem, da bi ga bilo takrat treba iskati s povečevalnim steklom. Danes ga imam seveda več kot takrat, in če sem pred leti še podlegala medijskemu diktatu ter se pred vsakim poletjem spravljala v bolj ali manj neuspešne boje z njim, mi je vedno bolj vseeno za umetne sezonske popadke glede celulita.

Ne bom lagala, da ne bi bila rada brez njega, katera pa ne bi bila, ampak ne določeni točki sem se odločila, da je celulit bodisi pomemben ali pa nepomemben celo leto. Zakaj bi mu človek posvečal pozornost samo poleti zaradi tistih dveh tednov na morju? Tega fenomena ne razumem, kajti če dobro pomislim, me bolj kot na morju moti celulit doma – vsak dan.

Preizkusila sem veliko krem, gelov, tretmajev, masaž ipd., ki seveda obljubljajo, da bo pomarančni čudež izginil ali se vsaj manj videl. Čeprav sem bila običajno skeptična in prepričana, da se ga ne da zares odpraviti ali omiliti, sem bila večkrat prijetno presenečena.

Ugotovitve lahko zajemam v 7 točk.

1. Invazivnih posegov ne maram

To ne pomeni, da je z njimi kaj narobe ali da niso uspešni, takšna je pač moja osebna opredelitev. Nekaj sem jih preizkusila in bili so uspešni, jih pa ne bi ponavljala.

2. Pitje velikih količin vode

Brez tega ne gre in zame je to kar težka mislija, saj se moram nenehno brcati in siliti. Ampak je vredno in nujno, če hočemo pospešiti, da se strupi odplaknejo iz telesa.

3. Piling

Lahko pod tušem na mokri koži, še boljše pa je suho krtačenje kritičnih delov in/ali piling na suhi koži pred tuširanjem.

4. Anticelulitna krema

Tako pripravljeno kožo je dobro oskrbeti z anticelulitnim sredstvom. Ta so običajno na osnovi kofeina in mentola, ki napneta kožo, zato je ta res videti bolj napeta.

kreme_celulit.jpg

5. Masaža

Lahko seveda strokovna masaža v salonu, ampak najcenejša in najbolj prizadevna bo tista, ki jo lahko 'nažicamo' pri boljši polovici. Govorim o vsakodnevni masaži, zato najbrž razumete, zakaj predlagam, da vprežete domačo pomoč (ki, domnevam, ne bo imela nič proti). Tu in tam greste pa še vedno lahko v salon po 'profesionalno' storitev. Za masažo je najbolje uporabiti olje za ta namen, lahko pa poljubnemu olju same dodate par kapljic kakovostnega eteričnega olja (primerno je recimo eterično olje brina, grenivke ali pa kar mešanica obeh).

celulit_masaza.jpg

6. Glina

Verjele ali ne, glina je tako preprosta in osnovna stvar, ima pa ogromno zdravilnih učinkov. Ker med drugim tudi razstruplja, celulit pa je v žepke ujeto toksično tkivo, je torej glina odlična tudi v boju proti celulitu. Pomaga kombinacija glinenih oblog (glino v prahu zmešamo z vodo in se namažemo ter zavijemo v povoj, po pol ure odvijemo in speremo) ter mazil na glineni osnovi. Minus tega početja je, da delo nikakor ni čisto, prej podobno temu, da se gremo zidarska opravila, ampak učinek je zelo dober in vreden packanja.

7. Kaj pa hrana?

Seveda bo treba popaziti tudi pri hrani – čim manj nezdravih maščob, sladkorja, kruha in izdelkov iz bele moke ter seveda čim veče sveže hrane in zdravih maščob.

Za konec pa samo še ta misel. Skrb za telo in posledično tudi postavo je super, obsesija z vitkostjo in primerjanje svojega telesa s popolnimi telesi zvezdnic in modelk na fotografijah pa nekaj čisto drugega. Vsi smo že slišali za Photoshop in ja, tudi postave modelov, ki nas s popolnih fotografij prepričujejo, da je čisto vsakdanje in mogoče biti brez gramčka celulita, so v resnici obdelane. To ni priročen izgovor za to, da se spustimo z vajeti, obsedimo na kavču in se do onemoglosti bašemo s hrano, je pa klic k temu, da se vprašamo, ali smo res nesrečne zaradi celulita ali česa drugega? Bomo potem, ko se ga bomo znebile, res bolj popolne? In čisto na koncu – od kdaj je biti ženska enako postavi 12-letnice brez oblin in grama maščobe? Hvala lepa, ampak mene ta zgodba ne prepriča!

Lepotni odmerek je zapisala Katarina Mihelič Bajt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)