Lepotni odmerek: Kdaj nas make up ne polepša?

Katarina tokrat o kiksih, za katere priznava, da jih je kdaj zakrivila tudi sama.

3.5.2016 ob 10:00

slika.jpg

Ličila so super iznajdba, sama ne morem skriti navdušenja nad njimi in jih tudi z užitkom uporabljam, eksperimentiram z novimi izdelki, načini uporabe, preizkušam nove tehnike nanašanja, senčenja oči, nove barve … Čeprav si upam trditi, da ga nikoli v svoji make up zgodovini nisem prav zelo lomila (beri: bila videti kot maškara), se vseeno najdejo tudi kakšni make up podvigi, na katere danes nisem ponosna. Tokrat bom nekaj vrstic namenila najpogostejšim make up napakam, ki jih opažam tako na ulici kot tudi pri zvezdnicah, ki jih ličijo vizažisti – pri njih so takšne napake precej nerazumljive.

1_MU_obraz.jpg

Primer, kjer je na levi lepo vidno, kako smo lahko s pretemnim pudrom, napačno osvetlitvijo, preostro začrtanimi očmi in neurejenimi obrvmi videti starejše in tudi nič sveže, na desni strani pa popravni izpit iz vsega zgrešenega – videz je neprimerno lepši in bolj naraven, obraz se odpre in je zdravo sijoč.

Napačna izbira tekoče podlage

Najpogosteje s tem mislim na napačno (pretemno) barvo pudra. Čas, ko je bil eden od ciljev uporabe pudra temnejša koža, je nepreklicno mimo. Vsakršna barva kože na obrazu, ki je drugačna od naše trenutne naravne, je videti grdo in glava deluje, kot bi bila na napačnem vratu (saj je ta svetlejši). Naslednja napaka je poseganje po napačnem podtonu – koža ima lahko rožnat naravni podton ali pa rumen. Glede na to moramo izbrati ustrezen odtenek, in če smo rumene, potem bo rožnat odtenek pudra na nas videti čudno. In še ena napaka zvezi s pudrom, ki jo pogosto opažam: puder ni zabrisan na robovih, zato se ob lasišču in stiku z vratom vidi rob. To deluje zelo neestetsko.

In na koncu še nasvet, ki sem ga slišala od make up artista Eduarda Ferreirre: če kdo pohvali, kako lep puder imamo, vzemimo to kot (sicer nehoteno) opozorilo, da smo ga polomile pri izbiri. Puder, ki je zares idealen za našo kožo, mora biti na njej neviden. Pravi kompliment bi se torej glasil, kako lepo kožo imamo!

Obrvi

Drži, da obrvi dajo okvir našemu obrazu, in če imamo redke, svetle, prav gotovo potrebujejo določen dodatek barvice ali senčila za obrvi. S tem jim popravimo in izboljšamo obliko (delno za obliko poskrbi že pinceta) ter jih poudarimo. Ampak …! Če pri tem pretiravamo, smo lahko videti tudi grozno. Trenutno se o obrveh govori veliko, make up se zelo gradi na poudarjenih obrveh, moderni so t. i. eyebrow kits, kompletki za dorisovanje in oblikovanje obrvi, ampak posledica tega trenda je tudi ogromno izumetničenih, preveč poudarjenih obrvi s pretemno barvo. Če se z barvico ne približamo naravni barvi, se to opazi in videti je neestetsko. Ženske velikokrat pozabijo ločevati med videzom za vsak dan in tistim za na fotografije, televizijo ipd. Druga napaka pa so pretanke obrvi, pri katerih oblika ne sledi naravnim zakonitostim glede tega, kje je najširši del, kje vrh loka in kje se začnejo obrvi spet tanjšati. Načeloma velja pravilo, da nam najbolj pristajajo približno takšne obrvi, kot nam jih je dala mati narava. Seveda so določeni večji ali manjši popravki lahko nujni, a če so npr. naše obrvi naravno močne, široke, potem nam tanke zagotovo ne pristajajo in obrazu z njimi nekaj manjka. To pa še ne pomeni, da ne moremo svojih širokih obrvi malce ukrotiti in spraviti v čim lepšo obliko.

Oči

Trendi se menjajo, kar je bilo nekoč modno, je danes 'out', seveda tudi obratno. O tem, koliko bomo ponotranjile trende, se seveda odločamo same, ampak določene smernice za moj okus ostajajo enake ne glede na trend. Preostre in temne linije na očeh nas postarajo in obraz naredijo strog. Pri zrelih ženskah, ki uporabljajo make up, pogosto opažam, da imajo ostro občrtane oči, po možnosti s črno barvico. Črti se ni treba odpovedati, ne nazadnje tudi da definicijo očem, je pa videz veliko lepši in mehkejši, če črto na koncu rahlo zabrišemo in če se poslužujemo svetlejših barv (sploh v zrelih letih). Izjema so seveda tekoča črtala in učinki, ki jih dosežemo z njimi, tam pač zabrisovanje robov ne pride v poštev, je pa treba debelino in obliko črte prilagoditi starosti in priložnosti, sami uporabi tekočega črtala pa preostali make up.

Naravno zardela ali rdečelična kuharica?

Funkcija rdečila za lica ni, da bi bile videti, kot da smo pravkar pretekle maraton, ampak da nam podari blago rdečico. Na to pravzaprav sugerira že angleško ime za rdečilo, blush, ki pomeni zardeti. Cilj je, da bi bile videti naravno. Napaka, ki jo pogosto opažam, je pretiran nanos rdečila, zlasti oranžnega oziroma opečnatega, ki je razmazano po celi zgornji polovici lic. Mesto za nanos rdečila so jabolka ličk, angl. apple of the cheeks, to je izbočeni predel lic, ki nastane, ko se nasmejemo.

'Zloraba' bronzerja

Bronzer nanašamo na tiste predele, kamor bi se nas sonce najprej prijelo, če bi se sončile. Torej na zgornji del čela, nos, zgornji del ličk in brado. Nanos mora biti tanek, raje ga ponovimo, kot da ga nanesemo v eni potezi preveč, saj bomo sicer videti zažgane, namesto zdravo zagorele. Vse prevečkrat opažam, da ženske nanašajo bronzer po celem obrazu, kar je videti strašljivo.

Pretemna obroba za ustnice

Pretemna obroba za ustnice oziroma takšna, ki ni popolnoma enaka bodisi šminki bodisi naravni barvi ustnic, je napačna. Namen obrobe ni obarvanje, ampak bolj jasno začrtati robove ustnic in preprečiti, da bi se šminka ali glos razlila čez linijo ustnic.

Ne glede na to, ali smo ljubiteljice močnejšega ali pa čisto naravnega make upa, in ne glede na to, kaj nam narekujejo aktualni make up trendi, ogledalo z naravno dnevno svetlobo je naš najboljši prijatelj. Je vse skupaj videti preveč? Nas make up postara? Delujemo utrujene, umetne ali kako drugače slabše, kot če ne bi bile naličene? Potem smo pretiravale ali zgrešile pri osnovah. Namen dnevnega make upa je, da nas osveži, da z njim prikrijemo manjše pomanjkljivosti (izenačimo polt, skrijemo mozoljčke, podočnjake), čim bolj naravno ponaredimo svež videz (z osvetljevalcem, bronzerjem in rdečilom za lica), da malce podaljšamo in okrepimo trepalnice ter damo ustnicam svežino in sočnost. Še vedno se je dobro držati vodila manj je več, in če smo se odločile za bolj poudarjene oči, potem ne pretiravajmo s šminko, in obratno.

Lepotni odmerek je zapisala Katarina Mihelič Bajt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)