Lepotni odmerek: Poletne dišave

Poletje je čas veselja, večje sproščenosti, uživanja, prostega časa. Je tudi čas, ko se veliko govori o vročini in v povezavi s tem o kozmetiki, ki je prilagojena visokim temperaturam. Enako velja tudi za dišave.

25.7.2016 ob 10:00

naslovna_katarina.jpg

Te poleti običajno – zlasti če smo sicer ljubiteljice težjih, kompleksnih vonjev – niso čisto enake kot v preostalih letnih časih. Poleti vodijo lahkotnejši, bolj sveži vonji, pogosto so to dišave v spremstvu citrusov, osvežilnih zelišč (poprova meta, melisa, limonska trava) in cvetic, ki veljajo za bolj sveže. Sama sem ljubiteljica močnih, opaznih dišav in kakšne pretirano milnate dišave me odbijajo, v hudi poletni vročini pa vseeno hvaležno posegam po lahkih, 'vodnih različicah'. To je moj izbor – v njem so tako novosti kot ne več nove dišave, ki so moje poletne spremljevalke.

1. Roberto Cavalli Paradiso Azzuro

Letošnja dišava, ki je variacija lanskega Cavallijevega Paradisa, z besedo 'azzuro' (slov. modrina) vabi nikamor drugam kot v rajsko modrino morja na eksotičnem (menda mediteranskem) otoku. Takšna je bila namreč reklamna kampanja dišave in to tudi nakazuje steklenička s svojo čudovito morsko modro barvo in pokrovčkom, ki je videti kot velik prozoren kristal. Pa vonj? Trpkost bergamotke in resnost sivke osvežijo citrusi, osrčje vonja pa je v nežnih jasminovih cvetovih. V praksi je to vonj, ki te zares odpelje na eksotično plažo, v njem je doma ena sama lahkotnost, svežina pa je dovolj topla in zaokrožena, da v njej ni nobene ostrine. Mehkost, lahkotnost, mehka svežina … Tako bi najlažje opisala ta neobvezujoč vonj, ki vsekakor asociira na same lepe počitniške in sproščene obrede, vse povezane z uživanjem in s pobegom nekam daleč stran – le kam drugam kot v raj!

1.jpg

2. Le Couvent des Minimes: Eau des Mâtines

Kolonjska vodica, ki zame uteleša popoln vonj vročega poletja. V nasprotju z zgornjo dišavo ta ne vabi na eksotično izkušnjo, vsaj ne v smislu tropov. Ima magično mešanico pomaranče in limone, začinjeno z dobro mero mete in bazilike (ki ju tudi najbolj zaznam in ki skrbita za slajenje), lesnih, mošusnih not in cedre. Vonj je svetel, čist, svež, ampak popolnoma mehak. Ne pričakujte udarca citrusne svežine, ampak mehkobo mešanice vseh not. Kljub svežini je zame vonj še vedno dovolj sladkast, kar zame igra pomembno vlogo. Popolnost, ujeta v poletno stekleničko - navdušena sem že drugo poletje zapored.

2.jpg

Czech & Speake Dark Rose

Dišava, ki opeva veličino, globino in intenzivnost vrtnice. Na trg je prišla kot nišna dišava leta 2009 in je moj najljubši poletni vonj vse od leta 2011, ko sem kupila parfum. Ne samo da gre za vrtnico, ki jo res obožujem v vseh mogočih parfumskih izvedbah, gre za temno, malce vlažno vrtnico, na kateri je še nekaj kapljic jutranje rose. Vrtničnemu odprtju dišave se kmalu pridruži še teža bele ambre, žafrana, sandalovine in pačulija. Zame je to čudovit ples svežine, pomešan z globino, vlažnostjo, z lesno, moško komponento, ki je odlično nasprotje nežnosti vlažne, rosne, ženske vrtnice. Obožujem! In tudi vedno znova, ko nosim ta parfum, dobivam vprašanja, kaj tako nenavadno lepo diši …

3.jpg

4. Narciso Rodriguez Narciso Poudree

Med dišavami, ki so mi všeč, se običajno znajde najmanj pudrastih, a Narciso je letos dišeča izjema. Pudrasti vonji sicer nimajo svojih trenutkov slave poleti, ampak v preostalih letnih časih. Kljub temu mi ustreza tudi zdaj, če le ni prevroče. Dišava je bila zasnovana z namenom, da se pokloni ženski naravni, zreli lepoti, čutnosti. To po mojem mnenju tudi čudovito uspeva temu mojstrskem prepletu bolgarske vrtnice in jasmina z lesnimi notami vetiverja in cedre. Pudrast mošusni vonj je topel, kožni, zlije se z vonjem kože in na koncu ostane na njej ne toliko kot dišava, temveč je del nje. Če ste ljubiteljice pudrčkov, priporočam!

4.jpeg

5. 4711 Aqua Colonia Pink Pepper & Grapefruit

Od vseh prej opisanih dišav je ta najbolj pikantna in sveža. Gre za kolonjsko vodico nemške parfumske hiše Mäurer & Wirtz. Če se zdi znamka nekoliko neznana, hitro lahko obudimo spomin na 'babičino' kolonjsko dišavo 4711, ki je produkt te hiše in je znana retro dišava (Ki, mimogrede, še vedno obstaja, celo v novi različici!). Rožnati poper in grenivka je začimbna dišava, ki v ospredje postavlja grenkost in svežino grenivke, začinjeno z malo ostrine popra. Nič posebej sladkega ni v tej dišavi, sploh na začetku, ko se odpre, ne, sčasoma pa se ostrina na koži umiri in nekako zmehča. Teže, zadušljivosti, sladkobe v tem vonju ni, zato bi lahko rekla, da je tipičen poletni, citrusni, osvežilen vonj s kančkom ostrine.

5.jpg

Lepotni odmerek je zapisala Katarina Mihelič Bajt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)