Lepotni odmerek: Ko si naenkrat v sorodu z dalmatincem

Pegice so nekaj ljubkega, temne lise po obrazu, ki dajejo videz, kot da si se pozabila umiti ali da imaš na določenih mestih pet številk pretemen puder … no, to pa ni preveč lepo. Imate tudi ve pigmentne madeže?

30.5.2016 ob 7:35

naslovna_katarina.jpg

Priznam, dolgo nisem razumela fenomena pigmentnih madežev. Brala sem o njih, ampak ni mi bilo najbolj jasno, kaj naj bi to sploh bilo, dokler ni prišla lastna izkušnja. Imam svetlo polt in sonce se me kar hitro prime, če mu dovolim. Ker mu ne in ker mi je svetla polt všeč (pa še veliko drugih prednosti je, če se odločiš, da ne boš zagorel), sem se mu vedno bolj ali manj skrivala. Če ni šlo, sem uporabila zaščitno kremo s faktorjem 50, seveda pa sem kdaj tudi posedela na soncu, ker ne nazadnje verjamem, da je sonce tudi koristno za zdravje. Dokler nisem bila drugič noseča. Vse sem počela enako kot prej, a mesec pred porodom me je deset minut posedanja na balkonu sredi marca stalo precej drago. Ko sem se pogledala v ogledalo, sem se ustrašila – bila sem grozna! Zgornji del čela, leva stran senc, predel pod nosom ('brki') … vse to je bilo temnejše za najmanj pet odtenkov. V hipu mi je šlo skozi misli vse tisto, o čemer sem kdaj brala … zaradi hormonskih sprememb (kar je tudi nosečnost) večkrat pride do pigmentnih madežev …

Panika!

Sliši se smešno, ampak najprej sem si naredila piling. Jasno mi je bilo, da ne bom zradirala 'umazanih' predelov, ampak upanje umre zadnje in namazala bi se z marsičim, če bi mi kdo zagotovil uspeh. Seveda se madeži niso premaknili nikamor. Še huje je bilo videti, kajti s pilingom sem odstranila tudi puder in zdaj je bila realnost še bolj kruta zaradi realne razlike med naravno barvo kože in madeži. Počasi sem se sprijaznila in upala, da bo ta barva zbledela v nekaj dneh, največ pa nekaj tednih, kot pač zbledi zagorelost, ki jo dobimo poleti. Seveda se to ni zgodilo. Pigmentni madeži niso kot običajna zagorelost, ki bledi in se sčasoma 'spira' z vodo, še bolj pa z mehanskimi pilingi. K sreči je potem počasi prišel čas poroda in moje misli so bile usmerjene drugam, ko pa sem se videla na fotkah brez pudra, me je spet zadela kap. Videti sem bila kot kakšna v solariju scvrta starejša Italijanka, kakršne vidiš včasih kje na morju, manjkala mi je samo še disko roza mat šminka iz osemdestih, kakršno imajo običajno (čeprav ne vem, zakaj?) take gospe.

Kaj me je rešilo?

Čudežne rešitve, sploh instantne, ni. Redna uporaba izdelkov z AHA- in BHA (alfa- in betahidroksi kislinami) v čim višjem odstotku je ključ do uspeha plus pogosti pilingi. Kisline sem uporabljala vsak drugi dan do začetka poletja, poleti pa sem to početje malo prekinila, ker kislin takrat ni najbolj priporočljivo uporabljati zaradi sonca. Obraz sem si poleti res mazala na debelo z visokimi zaščitnimi faktorji in na morju ves čas tičala v senci ali nosila slamink. Po koncu poletja pa spet redno kisline. Madeži so bledeli reeees počasi, skoraj neopazno. Nekega dne po slabem letu se mi je začelo zdeti, da moja koža brez ličil nima več tako ostrih robov med obarvanimi ne neobarvanimi deli. Danes, dve leti pozneje, še vedno nisem stoodstotno rešila situacije niti je ne bom, kot se zdi. Obarvani predeli v najmanjšem trenutku nepazljivosti takoj spet potemnijo in včasih se spet zgodi, da se na novo lotim reševanja. Seveda se v tako hudi obliki, kot so se pojavili prvič, to ne zgodi več, bom pa očitno vedno podvržena tej zoprni nadlogi.

Kako preprečimo nastanek madežev?

1. Ne izpostavljamo se soncu

Seveda vse vemo, da je sončenje 'out' in najbrž se mu izogibamo, sploh v nevarnih urah. Obraza pa, ravno zaradi nastanka pigmentnih madežev ali poslabšanja obstoječih, ni pametno izpostavljati soncu.

2. Zaščita

Klobuk in krema z visokim zaščitnim faktorjem sta obvezna. Včasih se mi je to zdelo nepotrebno pretiravanje, po epizodah z lisami, ko sama sebe nisem več prepoznala, pa sem postala zelo dosledna. Ne pustim več, da mi sonce sveti v obraz.

3. Redna uporaba izdelkov s kislinami

Odstotek kislin v izdelku naj bo čim višji, seveda pa izdelka z več odstotki kislin ne uporabljamo vsak dan.

kolaz_pigment.jpg

4. Reden piling

Dvakrat na teden je zame optimalno, pazim pa, da delci niso grobi, ampak fino mleti.

4.jpg

Lepotni odmerek je zapisala Katarina Mihelič Bajt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)