Lepotni odmerek: Čarobnost in resnica eteričnih olj

Dandanes je velik trend vračanja k naravi.

20.6.2016 ob 7:50

olja_shutterstock_433335922.jpg

Vse, kar je naravno, ekološko in 'z maminega vrta', je postalo še kako cenjeno. Doma spleten pulover? Če je bilo to v mojem otroštvu napol sramotno, je danes seveda 'in', tisti, ki ga nosi, pa ni samo moderen, ampak 'nadmoderen'.

Tako je tudi s preizkušanjem naravnih 'čarovnij', ko gre za modo in predvsem kozmetiko. Tokrat namenjam par besed eteričnim oljem. Z njimi sem se podrobneje srečala pred nekaj leti, ko sem za revijo, pri kateri sem takrat delala, morala narediti intervju z aromaterapevtko. Misel na to mi je bila sprva odveč. Prav zares se mi ni zdelo nič zanimivega, ko sem pomislila na te male stekleničke, v katerih so običajno eterična olja. Pa saj to je vendar dostopno v vsaki trgovini, ne moreš delati znanosti iz tega, pač dišeča olja. Da vem vse in predvsem dovolj o eteričnih oljih, sem sklepala po tem, da sem imela doma kar teh nekaj malih stekleničk, ki sem jih veselo zlivala po kapljicah v izparilnik in si dišavila prostor.

Prvi stik

Nekaj mesecev, preden sem delala intervju, me je kolegica novinarka in prijateljica zvlekla s sabo na novinarsko konferenco ob izidu knjige priznane hrvaške aromaterapevtke. Takrat so eterična olja prvič v meni vzbudila zanimanje, ki je šlo dlje od nekaj kapljic v izparilniku. Danes so od takrat minila štiri leta, jaz pa imam svetlobo in vonj prostora, v katerem smo poslušali predavanje gospe, ki je eterična olja dobesedno živela, še danes v spominu in nosu, kot bi se zgodilo včeraj. Ni naključje, prostor je bil namreč premišljeno odišavljen z izbranimi eteričnimi olji za dobro počutje in koncentracijo (to mi je bilo jasno mnogo pozneje). Takrat sem tudi izvedela, da vse tisto, kar imam doma, niso eterična olja, ampak drogerijske dišavne mešanice, ki nimajo nič z originalom.

katarina_n.jpg

Kaj pa če?

Takrat me je potegnilo, ampak misel na to, da bi iz eteričnih olj sestavljala kreme ali dišavna olja, mi je bila še vedno tuja. Domače packanje mi ni dišalo. Potem je prišel na začetku omenjeni intervju z aromaterapevtko. Povabila me je na delavnico, kjer smo izvedele veliko o negi kože z eteričnimi olji in seveda tudi o tem, kako si same lahko izdelamo čistilno olje, negovalni serum, balzam za ustnice. Takrat me je potegnilo, spoznala sem, da so eterična olja znanost. Mešanje v domači kuhinji mi še vedo ni dišalo, me je pa zdramil njihov čudovit vonj, in tukaj se pri meni hitro začne ljubezen. Kdor me pozna, namreč ve, da so dišave moja šibka točka.

Mamljivo dišeča in uporabna so!

Potem se je začelo moje zanimanje širiti. Ugotovila sem, da eterična olja še zdaleč niso samo nekaj lepo dišečega ali nekaj, s čimer si narediš 'kremo'. Z brskanjem po spletu sem hitro ugotovila, da si lahko z njimi lajšaš tudi marsikatero nevšečnost, če nočeš takoj poseči po klasičnih zdravilih. Preden sem drugič rodila, sem po službeni dolžnosti delala še en intervju, tokrat z drugo aromaterapvtko. Takrat me je potegnilo do konca. Kupila sem si par eteričnih olj in doma pripravila S.O.S.-mešanice za različne tegobe. Krem in podobnih preparatov si še nisem delala in vprašanje, če si jih bom (je pa zelo 'in'!), so pa od takrat pri meni eterična olja odlična prva pomoč pri različnih nevšečnostih, dvigovanju razpoloženja ipd.

Članica sekte?

Ne mislite, da sem članica katere od 'sekt', ki prodajajo eterična olja. Gre za cele piramide in filozofijo, ki je v ozadju. Nisem in ničesar vam ne poskušam prodati (z namenom, da se na piramidi povzpnem stopničko više in si kupujem nova olja z višjim popustom!). Tudi ne favoriziram samo ene znamke eteričnih olj, vam pa lahko po vsem, kar sem o njih raziskovala, dam nekaj koristnih napotkov.

Ne kupujte jih v običajnih trgovinah!

Ko vidite poličko z 'eteričnimi' olji v drogeriji ali celo v bolje založeni trgovini s hrano, vsa olja pa imajo isto ceno, naj vam bo jasno: to niso eterična olja in nikakor niso primerna za stik s kožo. Največ, kar lahko od njih pričakujete, je to, da bodo dišala v izparilniku, vendar ne bodo imela nikakršnega pozitivnega učinka na počutje. Pravo eterično olje mora imeti kemotip, latinsko ime in certifikat o ustreznosti. Druga stvar je cena: ker so različne rastline različno drage in se jih potrebuje različno glede na to, koliko olja se da pridobiti iz iste količine, je tudi cena olj iz njih seveda različna. Med najdražja se recimo uvršča eterično olje vrtnice. Za nanašanje na kožo so primerna samo visokokakovostna eterična olja z vsemi potrebnimi certifikati, in še to vedno razredčena v osnovnem olju. Par kapljic eteričnega olja v 30 ml osnovnega (izberete lahko poljubno – mandljevo, kokosovo, korenčkovo, avokadovo …) je popolnoma dovolj. Več nanosov potencira učinek eteričnega olja, ne potencira pa ga več kapljic v enaki količini osnovnega olja.

Raziskujte

Predlagam vam, da si na spletu poiščete informacije o njihovem delovanju. Za začetek je dovolj, da si jih omislite nekaj in preizkusite njihovo moč. Vsestransko uporabni sta olji čajevca in sivke. Čajevec je primeren pri pikih, urezninah, mozoljih, herpesu, bolečem grlu, z njim smo doma pozdravili že tudi boleče uho in glavobol. Sivka pa je pravi čudež, ko so na delu udarci, buške in še sto drugih stvari. Na začetku sem seveda dvomila, ampak ko prvič vidiš, kako grda buška pred tabo dobesedno izginja, in to v pičlih desetih minutah, začneš verjeti. Ker je zelo nežna, je primerna tudi za majne otroke in dojenčke (kar pa ne velja za vsa eterična olja!), pri nas doma se odlično obnese tudi kot krema za ritko (kapljica ali dve sivke, zmešana s kokosovim oljem, je pri nas stalnica že dobri dve leti).

Pomembno opozorilo pa za konec še glede previdnostnih ukrepov. Tudi če ste si kupili najkakovostnejša eterična olja, je potrebna določena mera previdnosti. Vsa eterična olja niso primerna za vsakogar. Ranljiva skupina so dojenčki, majhni otroci, nosečnice in ženske, ki dojijo. Obstajajo eterična olja, ki zanje niso primerna! Druga stvar je količina: eterična olja so varna ob pravilni uporabi. Ne predozirajte jih, velja pravilo manj je več!

Lepotni odmerek je zapisala Katarina Mihelič Bajt

Foto: Dejan Javornik in Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)