Lepotni odmerek: Blaga zagorelost brez praženja na soncu

Nekaj trikov za hitro doseganje porjavelega videza – in to brez velikega truda in skurjenega videza!

8.8.2016 ob 8:00

sonce_shutterstock_244313998.jpg

Je porjavelost kože sestavni del poletja? Tudi ti – kot že mnogo drugih – ne poskušaš več biti rjava za vsako ceno in se raje poslužuješ lepotnih trikov, ki ti tudi lahko pričarajo zlato polt?

Ko sem bila otrok, sem brez truda zlahka porjavela že samo z brezskrbnim poletnim skakanjem na prostem, na morju pa še dodatno. Še pred polnoletnostjo pa sem začela opažati, da sem vedno bolj bele polti in da mi sonce razen opeklin ne 'dela' več lepe barve. Če odmislim, da sem se naslednjih nekaj let obupano pražila, da bi pridobila bojda tako lepo rjavo kožo (brez uspeha, le opečena sem bila!), moram priznati, da je spoznanje o tem, da mi je bela koža pravzaprav lepa, veliko lepša od rjave, prišlo dovolj zgodaj, da sem opustila neumno in nevarno početje. In čeprav mi je plemenita bledica, ki me pač spremlja tako rekoč od vedno, še danes čisto všeč, tudi poleti, pa priznam, da je le en del telesa, ki se mi zdi poleti lepši malo zagorel – to so noge. Čisto malo, odtenek ali dva več od moje naravne bledice, je zame že dovolj. Ker se soncu skorajda nikoli ne nastavljam, je možnost, da bi na hiter način (in tudi neškodljiv) prišla do malo barve, bolj majhna, zato si moram rjavo barvo nekako pričarati sama.

1. Klasični samoporjavitveni izdelki

S temi imam relativno malo izkušenj, vsaj kar se tiče novejših produktov. Zakaj? Ker sem jih v času, ko sem obsedeno želela biti rjava (torej že zelo dolgo nazaj), preizkusila precej samoporjavitvenih krem in imela z vsemi relativno podobne izkušnje – grozen vonj, nenaravna rumena barva, neenakomerna obarvanost kljub upoštevanju vseh zapovedi od pilinga do brisanja robov, umazana oblačila, relativno kratka obstojnost … Novejši tovrstni proizvodi so prav gotovo napredovali pri vseh minusih, in ker poznam precej žensk, ki jih redno uporabljajo, pa tega sploh ne bi opazila, če mi ne bi povedale, me zares mika, da bi preizkusila katerega od njih, prvi naslednje leto (letos so nogice že odkljukane!) bo Tan of Oz, ker se je letos o njem res veliko pisalo in govorilo. Vesela pa bom, če tudi bralke z mano delite izkušnje in predloge glede samoporjavitvenih izdelkov (in mogoče tudi tega, če ste ga preizkusile).

2. Rjava za en dan

Super odkritje pred nekaj leti je bila Lusheva masažna ploščica Black Stockings. Najprej moram deliti z vami svoje navdušenje nad njihovimi masažnimi ploščicami na splošno, ker jih obožujem in sem jih preizkusila večino, v nočni omarici jih imam vedno na zalogi vsaj nekaj. Obožujem vonj, ki ostane v postelji še nekaj dni, nanos in seveda učinek. Black Stockings pa je posebna zato, ker ima tudi učinek rahlega obarvanja. Sprva sem bila glede tega skeptična, ampak prav zares da rjavi srček koži barvo, ki jo lahko stopnjujem glede na to, kako na debelo se namažem oziroma koliko slojev si nanesem. Resda je barva tam samo en dan (ob kakšen večjem trenju, vročini, izpostavljanju vodi pa seveda še toliko ne), ampak mi je to celo bolj všeč od klasične samoporjavitve. Med drugim tudi zato, ker lahko morebiten nenatančen nanos korigiram, zabrišem kakšen rob še tudi pozneje … Pri takem obarvanju ni zamujenega vlaka, kot se to lahko hitro zgodi pri klasičnem samoporjavitvenem izdelku. Poleg barve ima ploščica tudi drobne bleščice, ki dajo koži lep lesk, o vonju pa pri Lushu tudi nima smisla izgubljati besed – meni je čudovit in seveda njihov tipičen.

kolaz_kreme.jpg

3. Plaža in marmelada

Marelični hit lanskega poletja in vsekakor tudi letošnjega je produkt slovenske kozmetične hiše Afrodita. Najbrž že veste, da govorim o Marmeladi, izdelku, ki ima zares videz in vonj marelične marmelade, njegov učinek pa je pospešeno pridobivanje zagorelosti. Ker je bila marmelada lansko poletje razgrabljena in razprodana še pred koncem poletja, so letos poslali na trg staro in novo različico, slednjo v pršilu in seveda z istim učinkom. Lani sem ostala skeptična in je razen enkrat nisem preizkusila, letos pa sem si zadala, da jo preizkusim na polno – in nad učinkom sem precej navdušena. Izdelek zares pospeši pridobivanje barve, sploh če pomislim, da sem se nastavljala soncu samo takrat, ko sem se po kopanju v morju želela malo posušiti. Vključeno je seveda še vsakodnevno spontano gibanje po soncu, ki je neizogibno. Preizkusila sem staro, torej prvotno kremno različico. Pozor – izdelek ne vsebuje nobene UV-zaščite, za marsikoga pa bi znalo biti moteče, da je marmelada tudi zelo mastna (zaradi hranilnih, negovalnih sestavin). Nanos se priporoča v čim debelejšem sloju in tudi po kopanju koža ostane mastna (kar mi je všeč), lahko pa je moteče, če se takšne želimo obleči, ker s tem namastimo oblačila. Domnevam, da je za ljubiteljice lažjih formul primernejša različica v pršilu. Rezultat je bil viden že tretji dan uporabe, in sicer kot lepo zlato zagorela koža, ki je zagorela glede na mojo siceršnjo belino in je zame že zelo veliko. Ker se ne sončim in ker črnih nog niti nočem, sem se na tej točki ustavila, kaj se zgodi po daljši uporabi, pa bi mi najbrž znala povedati kakšna ljubiteljica temno zagorele kože.

4. Naj se sveti!

Poleti pri meni ne gre tudi brez nežnega leska zlate barve na koži. Včasih sem kupovala mleko za telo z bleščicami, odkar pa sem odkrila suho olje z bleščicami Nuxe, ki poleg nemastne formule in bleščic tudi omamno diši, ne posegam več po ničemer podobnem. Prednost je že prej omenjena oljna formula, ki se v stiku s kožo hitro vpije in mastne kože se res n treba bati. Na njej ostanejo subtilne, nežne bleščice, negovan občutek in krasen vonj. Če niste za blink blink učinek, obstaja tudi enako olje brez bleščic, ki je Nuxova velika uspešnica in se ponaša s podobnimi lastnostmi in vonjem. (Mimogrede, slavni, kultni in prepoznavni vonj tega olja je bil tudi povod za to, da so po njem ustvarili še dišavo). Zame pride olje brez bleščic v poštev v hladnejših letnih časih, poleti pa obožujem vse, kar se sveti – sraka pač!

Lepotni odmerek je napisala Katarina Mihelič Bajt.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)