Kdaj začeti uporabljati kozmetiko proti staranju (pojasnjuje strokovnjakinja)

Ker je bolje preprečiti kot zdraviti, je treba za mladosten videz kože začeti skrbeti prej kot ste mislili.

11.6.2019 ob 4:00

zenska_obraz_nega_kozmetika_ogledalo_micna.jpg

Obstajajo vprašanja, na katera ni lahko najti pravega odgovora. Eno od njih se glasi: kdaj je treba začeti uporabljati kozmetiko, ki zavira staranje. Zato so pri Womans Healthu prosili strokovnjakinjo za nego polti Jo Ward, naj pomaga odgovoriti na tisto, kar zanima domala vse pripadnice nežnejšega spola.

Kdaj torej?

"Ne samo v namen zaviranja nastanka gubic, gub in drugih znakov staranja, tudi zato, da bi kožo ohranili zdravo in vitalno, je treba o njej razmišljati vedno. Primerna hidratacija, izogibanje nezdravim navadam, hrana z dovolj vitaminov in mineralov, primerna količina spanja, nadzorovanje stresa ter zaščita pred soncem se obrestujejo na dolgi rok in zanje ni nikoli prezgodaj," je povedala Wardova in dodala, da kar zadeva uporabe kozmetike proti staranju, naj ta postane del rutine v dvajsetih letih. Seveda pa je izbiro treba prilagoditi starosti.


Najboljša nega v dvajsetih

Prej kot boste osvojili primerno negovalno rutino, bolje bo. Kajti veliko lažje (in cenejše) je poškodbe kože preprečiti, kot jih kasneje zdraviti. Prave osnove v zgodnejših letih kasneje marsikaj olajšajo, na prvem mestu je tu nega tako obraza kot tudi vratu in rok.

Najpomembnejši korak nege v dvajsetih je redno čiščenje polti in dosledno odstranjevanje ličil. Zato je priporočljivo čistilno sredstvo, ki kožo temeljito očisti in jo hkrati navlaži, ter z nje ne odstranjuje naravnih olj.

Prav tako obvezna nega vključuje redno zaščito pred sončnimi žarki, kvalitetno nočno kremo in piling na osnovi sadnih kislin.

Koža še ne potrebuje izdelkov z retinolom, saj sama učinkovito proizvaja kolagen. Osnovni namen v tej starosti je zaščita pred zunanjimi vplivi, dosledno čiščenje in zadostna hidratacija.


Pravilna nega v tridesetih

Ta leta so čas nadgrajevanja rutine iz dvajsetih. Nega v tridesetih znatno vpliva na kvaliteto kože kasneje v življenju, zato ji je več kot primerno posvetiti dovolj pozornosti.

Kolagen, ki koži nudi naravno oporo, začne v tridesetih v telesu hitro vpadati in ko se to zgodi, ga je težko nadomestiti. Občutna izguba kolagena se odraža z utrujenim videzom polti, gubami in drugimi znaki staranja, zato je to obdobje čas za izdelke z retinolom, ki spodbuja nastajanje kolagena in naj bo zastopan tako v nočni kot dnevni kremi.

Priporočljivi so tudi prehranski dodatki s hidroliziranim kolagenom. Ta blaži poškodbe kože ter ji zagotavlja primerno hidratacijo ter prehrana, bogata z vitaminom C, ki je nujno potreben za sintezo kolagena.

Obnovitveni cikel kože se v tem obdobju podaljša, redni pilingi pa spodbujajo obnovo celic. Priporočljivi so tisti temu namenjeni pripravki, ki vsebujejo od pet do deset odstotkov glikolne ali sadnih kislin. Te s kože odstranjujejo odmrle celice in ji zagotavljajo zdrav, mladosten lesk.


Prava nega v štiridesetih

Koža v štiridesetih in petdesetih potrebuje izdatno vlaženje. V njej začne vpadati količina hialuronske kisline, kar pomeni, da polt težje zadržuje tekočino.

Zato naj nega obsega izdelke s to kislino, poskrbite pa tudi za hrano, bogato z omega tri maščobami, ki na koži tvorijo naravni zaščitni sloj ter jo varujejo pred izgubo tekočine in upoštevajte dejstvo, da se polt znatno obnavlja ponoči ter ji zato privoščite kvalitetno, s hialurosnko kislino bogato nočno kremo.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: To moraš vedeti o negi kože, če si na torti ze vpihnila 30 svečk Ali pa: 6 presenetljivih povzročiteljev gub na obrazu

Preberite še: Kako z avokadom do lepih rok, las in sijoče kože na obrazu 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)