Presenetljivi razlogi za prehitro staranje

Kako hote ali nehote ogrožate svoj mladosten videz.

26.2.2018 ob 11:45

staranje_micna_ThinkstockPhotos-889056680.jpg

Staranje je neizbežen proces, ki smo mu podvrženi vsi. Zato se mu je nesmiselno upirati za vsako ceno. A vendar je mogoče s čisto preprostimi načini preprečiti, da bi se gubice, gube in sivi lasje prezgodaj pojavili. Prvi korak k temu je prepoznavanje nekaterih skritih dejavnikov, ki na podobo zahrbtno rišejo sledove časa. 

Dolge vožnje

Res je, v jutranji in popoldanski prometni konici je nemogoče hitro pripotovati z enega konca mesta na drugega. Čakanje v dolgih kolonah je stresno, stres pa ni ravno prijatelj mladostnega videza. In kako je ta med vožnjo še na udaru? Skozi avtomobilska stekla sije sonce, ki ob rednem božanju obraza na njem ne pusti le zagorele barve, temveč tudi kožne poškodbe, ki se odražajo tudi kot prezgodnje staranje.

Nasvet? Skušaj se s šefom zmeniti, da bi na delo prihajala prej (ali kasneje) in se tako izognila prometni konici. Če to ne bo uspelo, optimiziraj svoje poti: se po službi vedno odpraviš v telovadnico? Torej izberi takšno, ki je v bližini tvojega dela in se boš do nje lahko odpravila peš. Ali se po službi podaj na sprehod v park. Že kratek sprehod izniči vse negativne učinke, ki jih na tvoji lepoti in zdravju pušča promet. In ne pozabi na zaščito pred soncem.

Spanec

Ta sam po sebi seveda koristi. Tako zdravju, kot počutju in lepoti. A vendar boš slednji naredila največjo uslugo, če boš namesto na običajno bombažno, zvečer glavo položila na svileno prevleko za vzglavnik. Lahko tudi na satenasto. Pomembno je le, da se material ob stiku s kožo ne mečka. Kajti prav zaradi gub na prevleki se te hitreje narišejo tudi na obrazu.

Obrazne grimase

Stalno šobljenje ali druge ponavljajoče grimase povzročajo gubice. Samo poglej si tiste, ki se nad zgornjo ustnico pojavijo pri dolgoletnih kadilkah. Enake pušča tudi pitje po slamici ali iz steklenice z ozkim grlom. Še vedno je torej najboljši steklen kozarec. Dodaten plus: če se boš odpovedala slamicam, boš poskrbela tudi za okolje.

Preveč televizije

Predvsem, če na račun časa pred televizijo trpi telovadba. Pretežno sedeč način življenja namreč pospešuje procese staranja, so leta 2013 dokazali na univerzi Harvard. Tam so prišli do zaključka, da redna telesna aktivnost varuje zdravje srca in pospešuje okrevanje po boleznih srčne črpalke enako učinkovito, kot temu namenjena zdravila. "Praktično vsaka vadba zavira procese staranja," so leta 2015 zapisali tudi v New York Timesu. "Telesna aktivnost pozitivno vpliva na vse celice v telesu, bolj, kot je pestra, bolje bo."

Vsak dan si za vadbo vzemi vsaj pol ure in si zapomni, da vsaka ura pred televizijo tvoje življenje skrajša za 22 minut.

Napačen make up

Dejstvo je, da večina žensk skuša posledice časa zakriti z ličili. To vodi v začaran krog: več gub, več ličil, kar ima ravno nasproten od pričakovanega učinka, saj je pretirano naličen obraz videti starejši. Zato: manj je več. Tudi v tem primeru.

Sladki prigrizki

Le kdo jih ne mara? A žal koži niso najbolj prijazni. Sladkor namreč v telesu povzroča vnetne procese, pod njegovim vplivom kolagen in elastin izgubljata svojo moč, koža postane manj napeta in elastična, kam to vodi, pa že veš. Obstajajo celo trditve, da je sladkor do kože prav tako neprijazen, kot dolgotrajno izpostavljanje sončnim žarkom.

Suha klima

Večina zunaj s suhim ozračjem res nima težav. Naše zime so vlažne.  A pozimi je suh zrak v notranjih prostorih še kako pogost in vlažilci zraka so zato, tudi v prid lepote, povsem na mestu. Primerna zračna vlaga namreč zavira nastanek gub.

Življenje v mestu

Dokazano je, da je pri ženskah, ki živijo v z zelenjem obdanem okolju, tveganje za prezgodnjo smrt za 12 odstotkov nižje kot med ženskami, ki živijo v betonskih središčih. Dobra novica: učinke mestnega okolja je mogoče ublažiti že zgolj s tem, da v svoj dom postaviš več sobnih rastlin.

Stres

Stres je tesno povezan s krajšanjem telomerov, ki kot nekakšne kapice varujejo kromosome in se s časom zaradi različnih dejavnikov krajšajo. Krajši, kot so telomeri, bolj sta ogrožena zdravje in mladosten videz. Stres prav tako vodi v dejanja, ki lepi koži niso prijazna: saj veš, kajenje, koktajli. Če si torej vedno pod stresom, ti še tako draga krema ne bo pomagala ubežati prezgodnjemu staranju. Bolje bi bilo, da bi se podala na tečaj joge, meditacijo ali zgolj na sprehod po tihem in mirnem gozdu.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

VIDEO: Pozdrav soncu za začetek dneva

Intervju, Filip in Blaž: Kaskaderja, ki visita z ljubljanskih stolpnic, bruhata ogenj in skačeta iz avtomobilov

Teden z Luno, 26. feb. - 4. marec

FOTO: Droni na reviji Dolce & Gabbana prevzeli vlogo manekenk

FOTO: Tod's s čudovito kolekcijo in najbolj prikupnimi 'dodatki'

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)