Kako preprečiti cepljenje lasnih konic

Premagaj največjega sovražnika lepih las.

11.1.2018 ob 10:05

konice_micna.jpg

V razcepljenih lasnih konicah ni prav nič pozitivnega. Tolažba, da imaš zaradi njih dvakrat več las, je, milo rečeno, slaba. Poškodovane, razcepljene in zlomljene konice niso lepe in pika. Edina pomoč tedaj, ko se pojavijo, so škarje.

Na žalost se jim ni mogoče povsem izogniti. Po približno treh, štirih mesecih rasti se las ne glede na vse začne cepiti. Zato so redni obiski frizerja več kot na mestu. Da pa mu tvoje pričeske ne bo treba preveč skrajšati, lahko v svojo nego vključiš nekaj načinov, ki bodo nekoliko zavrli neljub pojav.

Groba nega las, denimo krtačenje mokrih ali zavzeto česanje skuštranih, vodi v lomljenje in cepljenje konic. Prav tako kot tudi pogosto likanje, sušenje s prevročim zrakom in kodranje s kodralnikom.

Pozimi k nezdravim konicam nedvomno pripomorejo znatne razlike med zunanjimi in notranjimi temperaturami, saj lasje zaradi naglih sprememb izgubljajo naravno vlažnost, suhi so dovzetnejši za poškodbe. Tudi hormonsko neravnovesje, pomanjkanje vitaminov in mineralov ter z beljakovinami in zdravimi maščobami preskopa hrana doprinesejo k poškodbam lasnih konic, poglej pa, kako se je pred njimi vsaj nekoliko mogoče zavarovati.

Izogibaj se uporabi vročih pripomočkov za urejanje las

Na prvem mestu likalnika, kodralnika in tudi sušilca las. Vsaj pozimi se tem odpovej ali jih uporabljaj zgolj ob posebnih priložnostih.

Uporabljaj mehke brisače

Lasem najprijaznejše so tiste iz mikrovlaken, po umivanju jih ne otiraj premočno, temveč iz las le iztisni odvečno vodo in jih nato zavij v brisačo.

Bodi pozorna pri česanju

Lase vedno češi od konic proti lasišču. Kadar so tvoji močno razmršeni, uporabljaj glavnike s širokimi zobmi, zlasti pa s krtačo nikoli ne urejaj mokrih las.

Zaščiti jih pred mrzlim zrakom

Preden se podaš na mraz, sneg ali dež, lase poškropi z zaščitnimi razpršili. Ta jih zavarujejo pred onesnaženjem, vetrom, dežjem, snegom, soncem ter drugimi zunanjimi vplivi, ki lahko poškodujejo tvoje konice. Pozimi bo dobrodošla topla kapa. Naj bodo pod njo skriti vsi lasje.

Pred oblikovanjem jim nudi primerno zaščito

Kadar brez kodralnika ali likalnika ne gre, lase predhodno zaščiti z razpršilom, ki bo na njih tvorilo sloj in jih obvarovalo pred visokimi temperaturami ter jim pomagalo zadržati vlago.

Bodi pozorna na prehrano

Na jedilnik pogosto umesti živila, ki pripomorejo k zdravju las. Denimo z omega tri in omega devet maščobnimi kislinami bogate mastne ribe, jajca, ki se ponašajo z visokim odmerkom beljakovin, stročnice, ki telesu dovajajo biotin oziroma vitamin B7, ne pozabi na z železom bogato zeleno zelenjavo in korenje, ki telesu zagotavlja znatne količine vitaminov A, K, C, B6, B2, B3 in B2.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)