Je vaša maskara varna? Test razkriva, da jih večina vsebuje kemikalije

Med 55 maskarami, ki so na prodaj tudi pri nas, je 23 takšnih, ki ne vsebujejo nevarnih snovi.

1.3.2018 ob 2:50

ThinkstockPhotos-690862340.jpg

Večino žensk pri izbiri maskare zanima, kakšen je njen učinek. Ali doda volumen, podaljša trepalnice, je vodoodporna, obstojna in še kaj. A bolj kot to, bi nas očitno moralo skrbeti, kakšne kemikalije se nahajajo v njih. Kot kaže na Danskem izvedena raziskava obstajajo tudi takšne, ki so zdravju in okolju škodljive. Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije so razkrili, da so med 55 maskarami, ki so na prodaj tudi na naših policah, našli le 23 takšnih, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij. Gre za hormonske motilce in proste alergene.

Znamka ne pove nič

Na spletni strani sicer pojasnjujejo, da so te kemikalije prisotne v majhnih količinah, a je težava v tem, da smo tem kemikalijam izpostavljeni vsakodnevno. Za hormonske motilce pa je celo značilno, da se učinki seštevajo, skupna uporaba dnevne količine EDC-kemikalij iz različnih virov pa je lahko problematična in prevelika.

Raziskava je pokazala, da sama znamka o izdelku ne pove nič. Pri istih znamkah, ki so na voljo tudi pri nas, so namreč odkrili tako dobre kot tudi tiste maskare, ki vsebujejo škodljive kemikalije.

ThinkstockPhotos-545120114.jpg

O katerih kemikalijah je sploh govora?

Parabeni, ki veljajo za hormonske motilce; BHT, ki naj bi motil hormonski sistem; cyclopentasiloxan, ki naj bi motil hormonski sistem in onesnaževal okolje; PTFE, vsebuje flour in onesnažuje okolje; kemikalije chloroxylenol, imidazolidinyl urea, lodopropynyl butylcarbamate so alergeni. Med alergene spadajo tudi dišave benzyl alcohol, benzyl salicylate, cinnamyl alcohol, cinnamal, citral, eugenol, geraniol, d-Limonene, linalool, citronello in rastlinski ekstrati.  Disodium EDTA, trisodium EDTA, terasodium EDTA pa spadajo med onesnaževalce okolja.

Kakšna je maskara in kaj se v njej nahaja, bi morali biti pozorni še posebej zato, ker jo nanašamo na trepalnice in lahko pride v stik z očmi.

Med tistimi maskarami, ki vsebujejo omenjene kemikalije, so tudi maskare priznanih kozmetičnih znamk kot so Clinique, Dior, Chanel, M. A. C. in L'Oreal. Vse omenjene pa imajo v svoji kolekciji tudi maskare, ki teh kemikalij ne vsebujejo in so zato zdravju in okolju bolj prijazne. Bolj podroben seznam dobrih in manj dobrih maskar, ki so ga pripravili na ZPS, si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Avtorica: P. Pa.
Foto: ThinkStock, ZPS


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)