Kdaj je skrajni čas za nova ličila

Kako dolgo smete uporabljati maskaro, puder in črtalo za oči.

15.2.2018 ob 11:30

licila_freestocks-org-209882.jpg

Ličila imajo svoj rok uporabnosti. To že veste. Morda pa ne tudi, kdaj je v resnici čas za nakup novih, da s starimi ne bi ogrožali zdravja in lepote vaše kože. Na portalu Beauty nad tips so zato pripravili seznam najpogosteje uporabljenih ličil in pripisali, kako dolgo jih je varno uporabljati.

Lak za nohte: eno leto

Lak za nohte sicer sodi med ličila, ki vam ne bodo škodovala, če jih boste uporabljali dlje od priporočenega roka. A vendar po enem letu njegova tekstura najbrž ne bo več takšna, da bi zagotavljala lep nanos. Da bi preprečili strjevanje, ga shranjujte v hladilniku in stran od svetlobe, po približno letu dni pa si le privoščite novega.

Maskara: štiri mesece

Te ni priporočljivo uporabljati dlje. Nanašate jo na trepalnice, ki so v neposredni bližini oči in če je maskara prestara, njene dotrajane sestavine ter na krtački nakopičene bakterije lahko izzovejo vnetja. Rok uporabnosti preverite na embalaži, a dlje, kot štiri mesece, maskare nikar ne uporabljajte.

Črtalo za oči: 18 mesecev

Črtala za oči v obliki barvic imajo daljši rok uporabnosti od tekočih, saj jih lahko ošilite in tako na veke vedno nanašate svež proizvod. A ko se ta začne drobiti in lomiti, je čas za novega. Običajno se to začne dogajati nekje po 18. mesecih.

Tekoče črtalo: pol leta

Za razliko od črtala v svinčniku, ima tekoče krajši rok uporabnosti. Po pol leta bo čas za nakup novega. Tako, kot velja za maskare, star izdelek lahko na očeh povzroča vnetja.

Šminke in lip glosi za ustnice: 18 mesecev

Če jih shranjujete pravilno in uporabljate samo vi, jih lahko varno uporabljate 18 mesecev. Potem, ko prebolite prehlad ali gripo pa je vendarle pametno razmisliti o novem ličilu. Saj si ne želite, da bi vas znova ujela bolezen.

Tekoči puder: eno leto

Pudri so dokaj obstojni in varno jih lahko uporabljate do enega leta. Če opazite, da se vonj ali tekstura vašega spremenita, si novega privoščite prej.

Korektor: od 12 do 18 mesecev

Korektorji praviloma trajajo tako dolgo kot pudri. V kolikor pa se vam zdi, da ima korektor nenavaden vonj ali da je njegova tekstura spremenjena, je čas, da roma v smeti.

Rdečila in bronzerji: 18 mesecev

Puder v prahu, rdečilo v prahu in bronzer je priporočljivo zamenjati po 18. mesecih. Bakterije se namreč s čopičev in spužvic, s katerimi jih nanašete, prenesejo na njihovo površino in od tam na kožo. Kremna rdečila trajajo nekoliko krajši čas. Po letu dni oziroma tedaj, ko spremenijo vonj ali teksturo, si omislite nova.

Senčila za veke: 18 mesecev

Vedno velja ličilom, ki krasijo neposredno bližino oči, namenjati posebno pozornost. Senčila za veke tu niso izjema. Ker pa so, za razliko od maskare in tekočega črtala, v prahu, so uporabna do 18 mesecev. Bodite pozorni tudi na čistočo pripomočkov, s katerimi jih nanašate. Te bi morali po vsaki uporabi očistiti s toplo vodo ter jih temeljito posušiti.

Spužvice za ličila: en mesec

Velika verjetnost je, da jih uporabljate predolgo. V njih je veliko maščobe, bakterij in umazanije, saj zaradi materiala, iz katerega so izdelane, vpijejo vse, s čimer pridejo v stik. Če jih po vsakem nanosu ne boste očistili, se bodo ti prenesli na kožo in tam povzročili težave. Po vsaki uporabi zato očistite gobico in vsak mesec staro zamenjajte z novo.

DANES te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Poljub, Ula: Tri ženske smo se celo uro pogovarjale o Yoni. Ja, točno o tem, kar si misliš

Nas Kanye West vse zavaja?

Kultne modne hiše tik pred bankrotom - kdo kraljuje v novem modnem svetu?

16 resnic o seksu, ki jih mora do 25. leta spoznati vsaka

Pet receptov za prav posebne kurje juhice

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)