Izbor prave tekoče podlage je osnova lepega make-upa

Kako izbrati pravo tekočo podlago za svojo kožo?

17.1.2018 ob 11:00

podlaga_micna_think.jpg

Tekoča podlaga je osnova za skoraj vsako žensko, saj je lepotni izdelek, ki izenači ten kože, prikrije kakšno manjšo nepravilnost in ustvari podlago, na katero potem nanašamo ostala ličila. Je pa tudi podaljšana roka nege saj z njo kožo tudi zaščitimo, zato je še posebej priporočljiva v hladnejših mesecih. Marsikatera dama pa se spopada s težavo, kako izbrati pravo tekočo podlago zase. Mlada dekleta se morda prvič soočate s tem nakupom, druge ugotavljate, da vam trenutna podlaga ne ustreza več ali pa si preprosto želite spremembe. Zbrali smo nekaj osnovnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri.

Prekrivnost in formulacija

Obstajajo manj, srednje in zelo prekrivne tekoče podlage. Če nimate večjih težav s kožo (rdečica, pigmentni madeži, akne itn.), lahko izberete manj prekrivno podlago, ki bo izenačila vaš ten, za prekrivanje manjših nepravilnosti pa uporabite korektor (svetujemo tekoči korektor). V primeru težav s kožo izberite srednje ali zelo prekrivne podlage, priporočamo takšne, ki se lahko plastijo in tako samo na predelih, kjer je to potrebno, uporabite več podlage (odlična je Estée Lauder Double Wear Stay-in-Place Makeup). Imejte v mislih, da je za prikrivanje večjih nepravilnosti namenjen korektor, podlaga bi naj le ustvarila čim bolj enakomeren ten in sijoč videz.

Pri formulaciji prav tako upoštevajte tip svoje kože – če imate mastno, posegajte po tekočih podlagah brez olj, ki nekoliko matirajo in so namenjene takšnemu tipu kože (priporočamo Max Factor Lasting Performace), pri suhi koži pa izbirajte podlage, ki so nekoliko sijoče in vlažilne (npr. Bobbi Brown Intensive Skin Serum Foundation ali pa Clinique Even Better Glow). Tiste, ki imate mastno kožo, po potrebi uporabite tudi kompaktni puder ali puder v prahu za podaljšanje obstojnosti (npr. Rimmel Stay Matte Long Lasting Pressed Powder ali pa Max Factor Creme Puff Pressed Powder). Za mešan tip kože, ki je najbolj pogost, pa se nekako prilagodijo vse tekoče podlage (priporočamo Bourjois Healthy Mix BB Cream).

Odtenek

Odtenek preskusite na zgornji strani dlani, nato najbolj primernega preskusite še na spodnjem predelu ličnice (čeljusti). Če se ne morete odločiti med dvema odtenkoma, velja splošno pravilo, da izberete svetlejšega. Ustreznost odtenka vedno preverite na naravni svetlobi, umetna in močna svetloba v trgovinah ni najbolj primerna.

Testiranje

Če je le mogoče, podlago nekajkrat pred nakupom uporabljajte tako, kot bi jo sicer – za nekatere to pomeni, da jo imate na obrazu cel dan, za druge zgolj nekaj ur, morda kupujete podlago za poseben dogodek, kjer bodo bliskavice od fotoaparatov (v tem primeru naj podlaga ne vsebuje SPF-a). V večini trgovin lahko dobite vzorčke ali se zglasite v času promocij, ko je na voljo svetovalka za izbrano blagovno znamko, ki vam bo pomagala pri odločitvi in vam tekočo podlago lahko tudi nanesla na obraz.

Testiranje je zelo pomembno, saj lahko tekoča podlaga takoj po nanosu izgleda popolno, pozneje pa ne. Če imate občutljivo kožo, lahko tekoča podlaga povzroči kakšne težave. V izogib nezadovoljstvu je testiranje in dobro svetovanje svetovalke res priporočljivo.

Nanos

Tekočo podlago začnite nanašati iz sredine obraza navzven s prstnimi blazinicami ali s pripomočki za ličenje. S čopičem tekoče podlage nanašajte v krožnih gibih, z gobico pa s taponiranjem, saj morate podlago potisniti v kožo, pore. Na predelih kjer želite večjo prekrivnost postopek ponovite. Pazite na prehode med obrazom in vratom ter lasiščem.

Predpogoj za lepo podlago pa je seveda čista in negovana koža.

PREBERITE še // Najboljše novoletne zaobljube za tvojo kožo

Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)