Hrana za čistejšo kožo

Kaj jesti, da bo tvoj obraz vedno sijal.

21.1.2018 ob 5:55

koza_micna.jpg

Bodimo pošteni, akne so nadležne. Pa naj bodo na tvojem obrazu vsak dan ali se pojavijo le občasno, nikoli jih nisi vesela. Res je, da na njihov nastanek vpliva več dejavnikov, od nege, ličil, mil, ki jih uporabljaš, do hormonov, ki ti nagajajo, pomembno vlogo pri tem pa igra tudi hrana.

Z nekaterimi živili si je tako res mogoče zagotoviti čistejšo polt. Poglej sedem takšnih, ki te ne bodo razočarale.

Losos

Na samem vrhu seznama živil za čisto kožo so mastne ribe, med katere sodi tudi losos. Te so odličen vir omega tri maščobnih kislin, ki jih je treba telesu dovajati s hrano, saj jih organizem ne more proizvajati sam.

Omega tri maščobe premorejo izjemno protivnetno moč, s tem zmanjšujejo tveganje za vnetne procese v telesu, katerih posledice so tudi akne in zamašene pore. Prav tako esencialne maščobe tvorijo naravni zaščitni lipidni sloj kože, jo s tem varujejo pred zunanjimi vplivi in ohranjajo njeno čistočo. Losos enkrat na teden torej. Tudi za čisto polt.

Semena čia

Veljajo za rastlinski vir omega tri maščob in zato tako, kot mastne ribe, skrbijo za lepo in čisto kožo. Za razliko od lanenih semen, ki jih je pred uživanjem treba zmleti, lahko organizem izkoristi omega tri maščobe tudi iz celih čia semen, kar jim zagotavlja širši spekter uporabe v kuhinji. Poleg tega čia semena vsebujejo kalcij in veliko vlaknin, ter tako pozitivno vplivajo na splošno zdravje. Nekaj idej za uporabo? Puding iz čia semen ali žlica teh v tvojem smutiju.

Cela žita

Dokazano je, da lahko hrana, ki povzroči hiter porast in nato padec sladkorja v krvi, doprinese k nastanku aken. Prav zato so živila iz celih žit tudi zavezniki lepe kože. Ker vsebujejo veliko vlaknin ne samo, da dolgo ohranjajo sitost, temveč zaradi nizkega glikemičnega indeksa ne povzročajo naglega porasta in nato padca krvnega sladkorja ter zato ne izzovejo aken. Jedi iz enostavnih ogljikovih hidratov zamenjaj s polnozrnatimi in se zavaruj pred mozolji.

Rooibos čaj

Res je, da je zeleni čaj praviloma deležen velike pozornost, a vendar je rooibos tisti, ki je prijaznejši do kože. Zlasti, če je ta podvržena aknam. Tako, kot zeleni čaj,  je tudi rooibos bogat z antioksidanti, nima pa kofeina in zato znatneje navlaži telo, kar se odraža tudi na polti. Poleg tega rooibos vsebuje številne minerale, kot so kalciji, železo in magnezij, ki kožo znatneje nahranijo.

obraz_nega_caj_ThinkstockPhotos-467293040.jpg

Čičerika

Ta drobna zrna so okusna, zdrava, mogoče jih je pripraviti na številne načine (saj poznaš tisti slasten namaz, humus), hkrati so prijateljice kože. Predvsem, ker vsebujejo veliko cinka. Cink je ključen za dober imunski sistem in kadar je ta močan, imajo bakterije manj možnosti, da bi na koži povzročale zmedo. Pripravi si torej humus, dodaj čičeriko solati ali se z njo okrepčaj v juhi. Kot rečeno, možnosti je veliko.

Špinača in ohrovt

Zelena listnata zelenjava je prijateljica tvoje kože. Če jo boš redno umeščala na svoj jedilnik, bodo mozolji manj verjetni. Ne samo, ker telo znatno navlaži, zlasti špinača in ohrovt sta do kože prijazna tudi zaradi visoke vsebnosti vitamina A, ki skupaj s cinkom in vitaminom C skrbi za lepo polt in močan imunski sistem.

Beta karoten, ki v telesu nastane iz vitamina A, koži zagotavlja naravni sijaj, čvrstost in enakomeren ten. Dodaj zato pest ali tri zelene zelenjave v tvoj smuti, pripravi si juho, solato iz ohrovta ali špinačo dodaj polnozrnatim testeninam.

Brazilski oreščki

Še ena ključna sestavina za kožo brez aken: selen. Selen je močan antioksidant, ki premaguje draženja in vnetja, primerna količina tega pa, kot dokazujejo študije, pomaga tudi pri bitki z aknami. Brazilski oreščki veljajo za enega najboljših virov selena. V samo enem ga je priporočena dnevna količina. Zato si vsako jutro enega privošči, popij nato kozarec vode z limono in tvoja koža bo kmalu čistejša.

obraz_nega_orescki_ThinkstockPhotos-533247690.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)