Glavni krivci za mozolje v dvajsetih

Na žalost pred njimi ni varen nihče.

15.5.2018 ob 4:00

punca_zenska_mozolji_celo_blondinka_micna.jpg

Ko minejo najstniška leta, naj bi minile nekatere z njimi povezane težave. Denimo mozolji. A žal se pogosto zgodi, da ti prekrivajo kožo tudi tedaj, ko so tu dvajseta. Ne samo pred in med menstruacijo, nikoli ne veste, kdaj boste zjutraj v ogledalu uzrli kakšno novo neljubo tvorbo. Zdi se vam celo, da so zlasti podkožni mozolji še pogostejši in trdovratnejši, kot v preteklosti.

Nič novega in nič neobičajnega. Mozolji se pač ne ozirajo na leta. Kaj pa povzroča izbruhe tedaj, ko se poslovite od pubertete, pojasnjujejo na portalu Marie Clare.

Vzrok številka ena: z vami se igrajo hormoni

Ste mislili, da se bodo hormonske spremembe končale potem, ko boste domov prinesli maturitetno spričevalo? Pomislite še enkrat. "S hormoni pogojeni mozolji so v dvajsetih pogostejši in trdovratnejši, kot v puberteti," mit razbija Melissa Kanchanapoomi Levin, klinična dermatologinja z bolnišnice Mount Sinai in dodaja: "Več kot polovica pripadnic nežnejšega spola se sooča z njimi."

In kar je najhuje, nihče natančno ne pozna vzroka zanje. Tega res niste hoteli slišati, a dokler ne bo izvedena uradna, velika študija o povezavi med hormoni in mozolji v dvajsetih, lahko dermatologi samo ugibajo. "Jasno je le, da se zlasti za trdovratne, podkožne mozolje lahko zahvalite svojim hormonom in ne hamburgerju ali dejstvu, da si obraza zvečer ne očistite vedno," meni Lavinova in pojasnjuje: 

"Domnevam, da zlasti sladka in z enostavnimi ogljikovimi hidrati bogata hrana v telesu dvigne raven inzulina, s tem se poveča količina moških spolnih hormonov, kot je denimo testosteron. Ti povzročajo, da koža izloča več maščobe, z njimi se zamašijo pore in ko na delo pridejo bakterije, ki se s kožno maščobo hranijo, je končni rezultat znan."

Vzrok številka dve: kriva je kontracepcija

Dandanes je na voljo veliko različnih vrst oralne kontracepcije, kar vodi v večjo izbiro, več možnosti za preizkušanje in posledično več igranja s hormoni.

"Pogosteje, kot kdajkoli prej, k meni prihajajo pacientke v dvajsetih, ki se odločijo za oralno kontracepcijo, si čez nekaj mesecev premislijo ali želijo drugačno zaščito, kadar se to prepogosto dogaja, so izbruhi mozoljev kot na dlani," je povedala dermatologinja in klinična profesorica na univerzi Yale, Mona Gohara.

"Hormonska sestava se od tabletk do tabletk razlikuje, vse na kožo ne vplivajo enako. Morda ste ravno začeli jemati tabletke ali ste se jim po dolgih letih odrekli. Morda vas je prijateljica prepričala, da so tiste, ki jih jemlje ona, primernejše od vaših in vi ste jo poslušali. Telo se na nenadne hormonske spremembe odzove tudi tako, da zacveti koža," opozarja dermatologinja in v tem primeru za nečisto polt krivi vaše eksperimentiranje s kontracepcijo.

Seveda se vam ji zato ni treba odpovedati, prav pa je telesu zagotoviti čas in ga ne izpostavljati nepotrebnemu stresu, ki ima med drugim za posledico mozoljasto kožo.

Vzrok številka tri: odločili ste se živeti bolj zdravo

Po 25. se metabolizem upočasni, kar ste opazili in ste zato več pozornosti začeli namenjati vadbi ter zdravi prehrani. A velike spremembe v stilu življenja, čeprav pozitivne, lahko na kožo vplivajo negativno. "Vsako hitro nihanje teže ima za posledico spremenjeno hormonsko ravnovesje in lahko vodi v izbruhe mozoljev," je povedala Goharova.

Četudi teža ostaja enaka, niste varni pred neljubimi kožnimi tvorbami. V tem primeru je vzrok zanje mogoče iskati v vaši površnosti. Če si v najstniških letih pred vadbo niste umivali obraza, to sedaj ni več dovoljeno. Kajti kožne maščobe v kombinaciji z znojenjem v telovadnici so odličen recept za nastanek novih mozoljev. Ti so prav tako pogostejši, če se znojite z ličili. In ne, površno umivanje z robčkom pred vadbo ne bo dovolj.

"Pa saj sem bila vedno aktivna in pozorna na čistočo!" jočete ob pogledu na nove kraterje. Torej se posvetite hrani. Res je super, da ste krofe zamenjali s smutijem, a na spremembe v prehrani se najprej odzove koža. Da, tudi z mozolji, ki pa bodo, če vam je to v tolažbo, potem, ko bo vaš nov način življenja postal rutina, izginili. Zato vztrajajte. Zdravju in lepi koži v prid.

Razlog številka štiri: bolj ste začeli skrbeti za svojo kožo

Nič ni narobe, če ji namenjate več pozornosti, kot v najstniških letih,  vendar je prav pretiravanje z nego največkrat razlog za pogoste obiske v dermatološki ambulanti.

"Veliko deklet v dvajsetih na veliko eksperimentira s kozmetiko. Uporabljajo maske, pilinge, čistila ter kreme, v resnici pa nimajo pojma, kaj njihova koža sploh potrebuje. Ob tem sledijo še modnim trendom, na obraz nanašajo številne izdelke, ki dražijo polt ter v končni fazi izzovejo težave z aknami in mozolji," je povedala dermatologinja in dodala: "Takšni in drugačni lepotilni ter negovalni pripomočki pogosto vsebujejo snovi, ki kožo dražijo in vodijo tudi v resnejša obolenja tega organa, denimo v različne oblike dermatitisa." 

To ne pomeni, da se morate odpovedati kozmetiki, ki je na voljo, a z njo ne pretiravajte. Za nasvet, katera vam najbolj odgovarja, vprašajte dermatologa, ne Googla, pozanimajte se o sestavinah, naj bodo primerne vaši polti in ne zapravljate denarja za izdelke, ki ne samo, da jih ne potrebujete, temveč vam celo škodujejo.

Dovolite koži, da se na nove izdelke privadi in ne menjajte jih kot za stavo, ob tem pa nikoli, resnično nikoli na obraz ne nanašajte ničesar, kar polt draži, je zaradi preparata pekoča in rdeča ali svoj protest izraža drugače.

Razlog številka pet: vaša koža je pač takšna

Včasih je ves trud zaman. Koža se preprosto ne uda. Mozolji so tam brez kakšnega konkretnega razloga in ko se en zaceli, nastaneta dva nova. Vzroki za nečisto polt so res različni: od uživanja novih zdravil, ki mastijo kožo, do stresa, življenjskih sprememb in še bi lahko naštevali. Kaj lahko se torej zgodi, da ni mogoče določiti natančnega razloga zanje. Preprosto so tam in ni druge izbire, kot da se z njimi sprijaznite.

Če se vam torej zdi, da ste poskusili vse pod soncem, izboljšanja pa ni, se potolažite s tem, da mozolji res niso večni in škoda bi bilo, da bi zaradi njih jokali pod odejo. Zagotovo vam bo dermatolog predpisal zdravilo, ki bo vsaj nekoliko ublažilo težavo in predvsem si zapomnite, da grozni mozolji še zdaleč niso nekaj, s čimer bi se bilo vredno pretirano obremenjevati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)