19 vprašanj, na katera si moraš odgovoriti, preden se odločiš za tetovažo

Kako se pravilno odločiti pri ideji o tetovaži? Nepremišljenost ni na mestu.

23.8.2017 ob 9:20

tatoo.jpg

Odločitve za tetovažo ni pametno sprejeti na vrat na nos. Dejstvo je namreč, da bo slikica, citat ali vzorček na koži ostal za vse življenje, poleg tega pa sam postopek prinaša določeno mero tveganja. Zato si, preden potrkate na vrata salona, odgovorite na sledečih 19 vprašanj.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Kako velik naj bo tatoo?

To je seveda odvisno od mesta in motiva. Učinki slik, citatov, likov se lahko razlikujejo glede na velikost poslikave. Izbrani motiv v različnih velikostih natiskajte na list papirja, ga izrežite in položite na del telesa, kjer ga želite imeti. Tako boste imeli boljšo predstavo o tem, kako velik naj bo končni izdelek.

Si res tega želim?

Opozorilo: en mali motiv, ki vas bo spominjal na čudovite počitnice v Amsterdamu ali na srčnega izbranca morda ni najboljša ideja. Ne pozabite, da bo tatoo tam ostal za vedno, zato si ga omislite le, če je to vaša dolgoletna želja in ne le trenutni preblisk.

Koliko sem pripravljena zapraviti?

Vrnite se na prvo vprašanje: cena je odvisna predvsem od velikosti tatooja. Škoda bi bilo, da manjši ne bi prišel do izraza, ker si trenutno ne morete privoščite večjega. V tem primeru bi bilo bolje še malo varčevati.

Kateri del telesa imate v mislih?

Bi hoteli, da slikico vidijo vsi, samo vi ali samo izbranci? Bi jo radi videli vedno, ko se pogledate v ogledalo ali ne? Nedvomno dileme, o katerih gre razmisliti, preden se odpravite v salon. Med drugim zato, ker za nekatera delavna mesta telesne poslikave niso primerne.

Kako dobro prenašam bolečino?

Upoštevajte tudi to. Intenziteta bolečine je odvisna tako od dela telesa, kot tudi od individualne občutljivosti.

Kateri motiv mi najbolj odgovarja?

Trendi v tetovažah se spreminjajo. Kar je bilo moderno lani, je letos že zastarelo. Nemogoče je torej ostati v modi. Bolj, kot tej, gre slediti lastnemu okusu in individualnim željam.

PREBERITE še // Nov trend v svetu pričesk - tetovaže v laseh

Kaj mi tetovaža pomeni?

Kaj vas povezuje z motivom? Na kaj vas bo spominjal? So to res stvari, ki bi se jih radi spominjali za vedno ali obstaja možnost, da bi morda dogodek ali osebo nekoč najraje pozabili?

Kako izbrati kvaliteten studijo?

Najboljše reference so zadovoljni uporabniki. Preden se dokončno odločite, se dobro pozanimajte o kvaliteti studia. V pomoč vam bo tako osebni stik, kot razni internetni forumi.

Koga vzeti s seboj?

S seboj vzemite dobro prijateljico. Z njo boste lahko tedaj, ko bo kožo zbadala igla, klepetali in tako pozabili na bolečino, ali vas bo samo držala za roko in neprijetne občutke boste lažje prenesli.

Bo to edina poslikava?

Razmišljate samo o enem motivu ali bo prvi tatoo le eden od mnogih? Bodite pozorni na slog in pazite, da se bodo motivi, v kolikor želite slikic več, drug drugemu prilegali.

Se sploh smem tetovirati?

Pri dermatologu se pozanimajte o občutljivosti vaše kože in kako se bo ta odzvala na črnilo. Barva prodira pod kožo in lahko pri občutljivih posameznikih povzroči resna kožna vnetja ali alergije. Tega si res ne želite.

Prehitevam z odločitvijo?

Želim na svoji koži ime fanta ali odtis šape svojega psa? Še enkrat opozorilo: tetovaža je trajna, ljubezen morda ne bo.


PREBERITE še // Tinny Tatoos obnoreli svet

Kako bo čez 20 let?

Vprašanje, na katerega res ni mogoče odgovoriti. Morda vam bo v pomoč, da si zamislite svojo mamo, kakšna bi bila s tatoojem, ki ste ga izbrali.

Poznate možnosti odstranjevanja tetovaže?

Tatooje lahko odstranijo z laserjem, a postopek je zelo drag in ni primeren za vse vrste tetovaž. Zato se o tem pozanimajte prej. Barvni tatooji so trdovratnejši od črnih.

Bo čez 20 let izbrani del telesa še primeren za tatoo?

Še eno vprašanje, na katerega lahko odgovori le čas, nedvomno pa ga je treba pretehtati.

Kdaj je najboljši čas za tatoo?

Poletje ni najboljši čas, prav tako tudi ne spomladanski meseci. Vsaj prvih nekaj tednov tetovaže ni dobro izpostavljati soncu.

Bo moja koža spremenila barvo?

Najprej se posvetujte z dermatologom, nato še z osebo, ki ste jo izbrali za izvedbo postopka.

Barvno ali črno-belo?

Motiv je v črno beli različici drugačen, kot v barvni.

Imam dovolj informaciji o mojstru tetovaže?

Ne samo, kateri salon boste izbrali, pomembno je tudi, kdo bo vašo kožo polepšal s tatoojem. Tako kot glede salona, se dodobra pozanimajte o človeku, ki mu nameravate zaupati svoje telo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)