Danes ne bi šli na vadbo? Odločitev je pametna

Ne, ne dajemo potuhe, a en dan brez vadbe je v resnici dober.

5.6.2017 ob 8:30

pocitek.jpg

Če bi radi nekoliko polenarili in izpustili vadbo, to storite brez slabe vesti. Vzemite si dan počitka. Kajti, četudi ste še tako zagreta privrženka fitnesa ali drugih napornih vaj, si je občasno pametno privoščiti dan za okrevanje ali, če hočete, lenarjenje.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

To pravi znanost

Študija, katere rezultate so predstavili na rednem letnem srečanju ameriškega psihološkega društva, je namreč pokazala, da dan počitka izjemno koristi zdravju okostja. Izkazalo se je, da je posameznikih, ki tedne brez prekinitve intenzivno vadijo, v telesu povišana raven vnetnih procesov ter beljakovin, ki zavirajo obnovo in rast kosti. Teh je v organizmu tistih, ki si občasno privoščijo počitek, znatno manj.

PREBERITE še // Se lahko kljub bolečinam v križu odpravim na vadbo? 

Pot do dognanj

Strokovnjaki so devet mesecev spremljali 15 veslačic, ki so pred olimpijskimi igrami leta 2016 trenirale od 12 do 21 ur tedensko. Med potekom študije so jim večkrat vzeli vzorce krvi in v njih merili raven dveh beljakovin: osteoprotegerina (OPG), ki zavira izgubo kostne mase (torej je dober) in sklerostina, ki zavira obnovo kosti (in je zato slab).

Izkazalo se je, da je količina osteoprotegerina med treningi vpadla, na podlagi česar so strokovnjaki zaključili, da je pri atletih povišano tveganje za izgubo kostne mase. Količina sklerostina je med intenzivnimi treningi narasla in je upadla v dnevih, ko so si športnice privoščile odmor. To pomeni, da je bila med treningi, pri katerih športnice niso imele priložnosti za počitek, resno ogrožena gostota in s tem zdravje kosti.

Prav tako so strokovnjaki opazili, da je bilo pri tistih, ki si niso privoščile počitka, v telesih več vnetnih procesov, ki vodijo v bolečine in ob neprekinjenih treningih, ki trajajo več tednov, resno ogrozijo zdravje.

PREBERITE še // Pet korakov, da bo zaobljuba o redni telovadbi držala celo leto

Kaj pa to pomeni za rekreativne športnike?

Nekaj naj bo povsem jasno: v nobenem primeru se v prid zdravim kostem ne bi smeli povsem odpovedati vadbi. Konec koncev prav ta še kako pripomore k zdravemu in dobro delujočemu skeletnemu sistemu.

Res je, težko je omenjene izsledke prenesti na običajne smrtnike, saj je bila študija izvedena na olimpijskih tekmovalkah. A obstajajo tudi drugi dokazi, ki govorijo v prid dnevu počitka.

Predhodne raziskave so dokazale, da ta pomaga mišicam pri obnovi in izgradnji, niža tveganje za poškodbe in v nekaterih primerih pripomore k boljši odpornosti.

Povsem brez slabe vesti si ga torej lahko privoščite.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)