11 razlogov za presneto suho kožo

In kaj kot rešitev priporočajo dermatologi.

5.1.2018 ob 12:35

koza_micna.jpg

V drugih delih leta še nekako gre, a pozimi se kljub temu, da redno uporabljate vlažilne losjone za telo ter kreme za obraz in roke, vselej soočate z izjemno suho kožo. Suh zrak in vremenski vplivi niso edini krivci za to, da se ti hitro vpijejo in imate občutek, da nimajo prave moči. Kje še tičijo razlogi za suho polt in kako jih odpraviti, nizajo dermatologi. 

Prepogosto umivanje

Pretiravanje z umivanjem je razlog številka ena za pretirano suho kožo. "Na koži je naravni zaščitni sloj, sestavljen iz maščob, vode in tako imenovanih naravnih vlažilcev polti," za Self pojasnjuje dermatologinja Lily Talakoub in dodaja: "S prepogostim umivanjem se te snovi spirajo s povrhnjice, mila ter grobe brisače pa še intenzivneje odstranjujejo naravno zaščito polti." 

Prav zato dermatologinja za nego telesa priporoča mila na oljni osnovi in temeljito čiščenje obraza zgolj zvečer. "Voda, ki čez njega teče med jutranjo prho, bo povsem dovolj," je prepričana  strokovnjakinja, ki ob tem svetuje še, da po umivanju kože ne brišete, temveč odvečno tekočino z brisačo le popivnate z nje.

Umivanje s prevročo vodo

Seveda imate radi dolge in vroče prhe, a te na žalost koži prav nič ne koristijo. "Prevroča voda z nje izpira zaščitni sloj in naravno kožno maščobo, s tem pa vodi v vnetja in draženja," opozarja ameriški dermatolog Joshua Zeichner.

Voda, s katero se prhate, naj ne bi presegla 28 oziroma 30 stopinj Celzija, prav tako naj se ne bi prhali dlje, kot deset minut.

Uporaba mila, ki spreminja naravno kislost kože

PH vrednost je tista, ki določa kislo ali bazično okolje. Lestvica ima razpon od 1 do 14. PH vrednost 7 je nevtralna. Nižje nakazujejo kislost, višje bazičnost. Naša koža je blago kisla. Takšno okolje jo varuje pred neprijaznimi bakterijami in drugimi grožnjami, ki nanjo prežijo iz okolja.

"Običajna trda mila so alkalna. S tem, ko se z njimi umivate, porušite naravno pH vrednost kože. Bolje je zato uporabljati sredstva, ki so blago kisla," svetuje Zeichner, kajti ta ohranjajo naravno pH vrednost polti in jo tako varujejo tudi pred izsušitvijo.

Prepogosti pilingi

Pilingi so nedvomno nepogrešljivi pri zagotavljanju lepe kože, a vendar z njimi ne gre pretiravati. Ne glede na to, ali uporabljate tiste iz domače delavnice ali s polic drogerije, več kot dvakrat na teden si jih ne bi smeli privoščiti. Pozimi nedvomno velja: raje manj, kot preveč. "Po njem koži obvezno zagotovite primerno nego z vlažilno kremo in tako nadomestite odstranjena naravna kožna olja," opozarja Talakoubova.

PREBERITE še // Osem profesionalnih nasvetov za lepo kožo

Neučinkoviti vlažilni preparati

Tako, kot se zimska oblačila razlikujejo od poletnih, tudi kozmetika, ki v toplejših dneh povsem dostojno opravlja svojo nalogo, v mrzlih najbrž ne bo dovolj. Pozimi je zračna vlažnost nižja, koža hitreje izgublja vlago, kar vodi v njeno izsušitev ter tudi luščenje. Jerome Garden, dermatolog iz Chichaga priporoča, da lažje vlažilne losjone zamenjate z gostejšimi in izdatnejšimi kremami, ki vsebujejo višji odstotek olj. "Dobrodošli v kozmetiki so tudi ceramidi, ki dodatno okrepijo naravno lipidno zaščito polti," meni Dendy Engelman, dermatologinja in New Yorka.

Nepravočasno nanašanje vlažilnih sredstev

Ne samo izbira pravega vlažilnega sredstva, pomembno je tudi, kdaj z njim negujete kožo. Čas za nanos vlažilne kozmetike je takoj po prhanju ali umivanju, torej tedaj, ko je polt še nekoliko vlažna, saj se le tako snovi iz nje dobro vpijejo v globlje sloje ter pripomorejo k ohranjanju primerne vlage. Tako, kot to velja za telo, velja tudi za roke in obraz. Če boste čakali pet minut ali celo dlje, vaša krema ne bo zmogla učinkovito opraviti svoje naloge.

Preskromna hidratacija

Morda se sliši banalno, a vendar drži, da je primerna hidratacija celega telesa obvezna za lepo in dobro navlaženo polt. Ključna pri tem je prava količina vode in zeliščnih čajev, ne pozabite pa tudi na z vodo bogata živila in uživajte tista, v katerih so znatno zastopane  esencialne maščobe, ki prav tako pomagajo ohranjati primerno vlažnost telesa in s tem kože.

Omega tri in omega šest maščobne kisline se nahajajo v mastnih ribah, lanenih semenih, oreščkih in rastlinskih oljih, ter ohranjajo zdrave celične membrane in osnovne gradnike telesa varujejo pred pretirano izgubo tekočine.

Uživanje zdravil, ki izsušijo kožo

Nekatera zdravila imajo kot stranski učinek pretirano suho polt. "Zlasti tista, ki so namenjena odpravljanju težav z aknami. Podoben učinek na kožo imajo pogosto zdravila, za uravnavanje krvnega tlaka," opozarja Garden.
V kolikor niste povsem prepričani o stranskih učinkih zdravil, se posvetujte z zdravnikom. Prav ta so namreč lahko kriva za to, da vaša krema nima pravega učinka.

PREBERITE še // 15 sekundni trik za čudvito sijočo kožo

Nekatere bolezni

Simptom ekcemov in luskavice je med drugim tudi izjemno suha koža. Prav tako je ta lahko posledica nepravilnega delovanja ščitnice ali sladkorne bolezni. V teh primerih se velja posvetovati z zdravnikom in uporabljati vlažilne kreme, ki so namenjene občutljivi polti ter ne vsebujejo sestavin, kot so salicilna, glikolna kislina in retinol.

Krivi so geni

Da, suha koža je lahko tudi gensko pogojena. "Obstajajo genske mutacije, zaradi katerih pri posameznikih koža proizvaja manj maščob in se tako težje zavaruje pred izgubo vlage," pojasnjuje Garden. Pri ljudeh, pri katerih so te prisotne, je koža izjemno suha. Tem dermatolog priporoča uporabo izdatnih vlažilnih sredstev s ceramidi in vlažilnimi proteini.

V mrazu ne nosite rokavic

Seveda dobro veste, da so pozimi rokavice zaveznice vaših rok. A ne le, ker jih varujejo pred mrazom temveč tudi, ker jih ščitijo pred pretirano izsušitvijo. "Prav roke in obraz so pozimi najbolj izpostavljeni mrazu, vetru in drugim zunanjim vplivom, edino pravo zaščito rok pa poleg dobre kreme zagotavljajo rokavice," svetuje Engelmanova. Koža na njih se sicer ne le izsuši, temveč tudi razpoka in na njej se pojavijo drobne pekoče ranice, ki so zelo boleče, s pravo zaščito pa je to mogoče preprečiti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)