Pet korakov za nego kože pozimi

Ker je praktično tu.

15.11.2017 ob 11:25

obraz_micna_koza_jonas-svidras-371569.jpg

Res je, za nami je komaj polovica novembra, a pogled skozi okno priča, da je tu že prava zima. Spremembe, ki so značilne za vreme v tem letnem času, vplivajo tudi na kožo. Zato ne odlašajte več in ji zagotovite primerno nego.

"Sezonske spremembe za kožo predstavljajo stres," pravi Doris Day, dermatologinja iz New Yorka. "Težave s poltjo so na prehodu iz jeseni v zimo izjemno pogoste, saj jih pogojuje več dejavnikov. Od neprijaznega vremena, večjega onesnaženja do suhega zraka v prostorih, ki je posledica kurjave. Tu so še drugačna hrana in različni prazniki, kjer si privoščimo več rujne kapljice, kar prav tako negativno vpliva na zdravje polti."

Seveda pa je mogoče vse te vplive omiliti, meni dermatologinja Deborah Sarnoff in skupaj s kolegico niza pet ključnih korakov za nego kože v hladnem ter mrzlem delu leta.

Losjone zamenjajte s kremami

Tako, kot z nastopom hladnejših dni zamenjate garderobo, je pametno razmisliti tudi o drugačni kozmetiki. Namesto losjonov za nego polti uporabljajte kreme, saj imajo večjo vlažilno moč in na koži ustvarijo sloj, ki preprečuje, da bi prehitro izgubljala vodo.

Res je, da so kreme po teksturi težje, vendar se obe dermatologinji strinjata, da učinkoviteje varujejo pred temperaturnimi in nihanji vlage v zraku. "Polt vam bo hvaležna, če jo boste negovali s preparati, ki vsebujejo večji odstotek maščobe in nižjega vode. Zlasti priporočljive so mastne nočne kreme," dodaja Sarnoffova.

Prhajte se krajši čas

Ironično je, da so prijetni učinki toplega razvajanja tako kratkotrajni. Zlasti koži dolgo prhanje ali vroče kopeli prav nič ne koristijo. Nasprotno, po njih ta hrepeni po vlagi, saj vroča voda s povrhnjice spira naravne maščobe. Polt je posledično suha in razdražena.

Če se jim res ne morete upreti, telo takoj, ko ga otrete, nahranite v vlažilno kremo. Nanesite jo od nog do glave.

Dayeva ob tem priporoča uporabo gelov za prhanje namesto mila. "Ti so praviloma nežnejši in ne zagotavljajo le čistoče, temveč tudi prepotrebno vlago. Izbirajte tiste, z dodatno vlažilno močjo."

PREBERI še // Skrivnost iz Koreje: Tri sekunde za lepoto

Ne pozabite na zaščito pred soncem

Res je, da je koža pozimi v manjši meri izpostavljena sončnim žarkom, kar pa ne pomeni, da je ni treba pred njimi zaščititi s primernimi sredstvi. Nekateri kozmetični pripomočki se ponašajo z zaščitnim faktorjem, ki pa ne sme biti nižji od 15, menita dermatologinji. Za tiste, ki veliko časa preživijo zunaj, so priporočljivi preparati s faktorjem 30 ali več.

Izogibajte se drugim negativnim dejavnikom

Jesen in zima sta sinonima za praznike, praznovanja, druženja in zabave, a ti kaj lahko niso koži prijazni. "Alkohol, bogata hrana, premalo spanja, … bodite previdni, da ne boste pretiravali," opozarja Dayeva.

Tu je še stres, ki je neredko odgovoren za akne ter druge kožne poškodbe, prav zato se ga je treba naučiti obvladovati in s tem doprinesti tako k lepi koži, kot zdravju na sploh.

Sarnoffova priporoča izogibanje enostavnim ogljikovim hidratom in sladkorju, ki so pogosta sestavina bogate praznične hrane ter v kombinaciji s stresom lahko povzročijo prenekatere težave s kožo.

Nosite rokavice

Večina jih nadene šele, ko se temperature spustijo pod ledišče, a strokovnjakinji menita, da čas zanje nastopi s prvim jesenskim hladom. Roke so namreč najbolj izpostavljene vremenskim spremembam, na drugi strani pa jim posvečamo najmanj pozornosti.

S primernimi kremami in rokavicami bi jih morali zaščititi, sicer koža na jih postane suha in razpokana, te poškodbe so dokaj neprijetne in dolgotrajne, saj se le počasi celijo. Pravočasna preventiva je zato več kot smiselna.

Enako velja za ustnice. Te bi morali ob bivanju na svežem zraku, še preden razpokajo, dosledno ščititi s primernim balzamom. Za lepoto, zdravje in mehkejše poljube, sta prepričani dermatologinji.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Detajl mojega doma: V dnevno sobo nas je povabila Rebeka Dremelj
31 stvari, s katerimi morate v letu 2018 končno prenehati
Zakaj tako radi gledamo kriminalne serije
Najboljši načini za nego čepis in klobukov
Tjaša Kokalj razveselila svoje sledilce
Gremo v šoping oziroma kako izgubim vso energijo #kolumna
Tri odlične maskare, ki stanejo manj kot 15 evrov

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)