Lepotni odmerek: Lepa koža ni samoumevna

Da ne gre samo za genetiko, ampak tudi veliko truda (ki ni nujno povezan z uporabo dragih krem in tretmajev), ni nič novega.

6.1.2017 ob 9:00

koza_shutterstock_517987039.jpg

Gotovo si že opazila, da imaš obdobja lepe in manj lepe kože. Jaz sem šla že skozi vse mogoče faze.

Načeloma je moja koža suha. Tipična travma zimskih mesecev, ki se mi zgodi vsako leto, je videti tako: suša, suša, suša. Nikakor mi je ne uspe nahraniti. Vseeno ti lahko zaupam nekaj zimskih trikov, ki mi zadnja leta pomagajo obvladovati situacijo.

1. Piling

Čeprav sem včasih mislila, da si s pilingom izsušujem kožo, pa je ravno obratno. Z redim odstranjevanjem odmrle kože omogočim, da se vlaga bolje absorbira, seveda pa tudi maščoba. Če nimaš pri roki nobenega kupljenega, ga naredi sama: olivno olje + kuhinjska sol. Odlična kombinacija!


PREBERITE še // Zemljevid na obrazu kaže, da je čas za akcijo

2. Pravo razmerje med vlago in maščobo

Tipična zmota, ki sem ji v preteklosti podlegla tudi jaz, je: olje. Seveda so olja za kožo čudovita, ampak suhi koži, čeprav se zdi obratno, samo olje prej škoduje, če ga nanašaš neustrezno. Maščoba se v kožo veže samo v kombinaciji z vlago. Kapljice olja torej vedno zmešam v vlažilno kremo, kožo pa pred tem popršim s cvetno vodico. Preden dam na obraz oljno mešanico, si okrog oči nanesem nego za ta predel.

3. Voda, voda, voda

Premalo piješ? Jaz tudi! To je gotovo še en razlog za izsušeno kožo. Poskusi se disciplinirati. Meni ni pomagalo nič, niti opomniki niti aplikacija, ki ti kar naprej prešteva kozarce (ne)popite vode, niti lepa flaška, ki sem jo kar naprej prenašala s sabo (pila pa ne). Pomaga mi to, da vidim, v koliko boljšem stanju je moja koža tako glede upadlega videza in kakšne gubice pod očmi kot tudi glede čistoče in izbruha mozoljčkov.

Kaj pa nečista koža in naše nezdrave navade? To seveda ni mit, čeprav sama dolgo nisem verjela povezavi. Opazila sem naslednje:

1. Hormoni

Saj veš, ženske smo podvržene premetavanju hormonov. Pri meni se je moja suha koža v obeh nosečnostih precej spremenila. V prvi je to pomenilo čez noč mastno kožo, polno mozoljev. Verjemi, da nisem vedela, kako se je lotiti. Zamenjala sem vso kozmetiko, postala ekspert za nego mastne kože, kupovala najbolj izsušujoče pudre in norela ob vseh mozoljih. Ko sem rodila, so se mozolji preselili še na hrbet in dekolte. Bila sem ena sama bula. Sčasoma je minilo, ampak danes vem, da si tudi s hrano nisem delala pretirane usluge.

2. Hrana

Ja, draga moja, čokoladka, ki jo tako rada zmažeš, ti ne dela ravno čiste kože. Kombinacija te čokolade in bližajočega se PMS-a pa sploh. Ampak jaz jo kar pojem, če mi je veliko do nje, priznam. Opažam pa lepšo kožo, odkar zadnja leta ne jem mesa in ne pijem mleka. Mleku se sicer nisem odpovedala v celoti – pijem ga v kavi, ker mi je z rastlinskimi napitki ogabna. In obožujem sire (ki niso dobri za kožo, mimogrede, ampak glede se težko prepričam, da bi se jim odpovedala), nekaj mleka pa zaužijem tudi v kakšnih končnih izdelkih, ki vsebujejo mleko. Vseeno je razlika na koži opazna, odkar recimo ovsene kosmiče in sadje mešam v riževo ali mandljevo mleko.


PREBERITE še // Lepotni grehi

3. Alkohol

Za vsako popito merico alkohola bi morala popiti 2 dcl vode. Najbrž tega ne delaš, kajne? Jaz tudi ne, vsaj ne vedno. Alkohol izsuši kožo, ji vzame naravno prisotno vlago, kar pomeni, da je videti upadla in brez življenja. Jaz, ki najbolj obožujem penino, se malo tolažim s tem, da je penina baje odlična za lepoto. Tudi za kožo. V zmerni količini, se razume.

4. Spanje

Res pomaga! Že slišim izgovore, ki sem jih polna tudi sama, ampak resnica je pač neizbežna. In kaj še pomaga? Veliko svežega zraka in narave. Poročam, koliko tega mi bo uspelo uresničiti v januarju!

Lepotni odmerek je napisala Katarina Mihelič Bajt

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)