Ko se znanost loti seksa za eno noč

Nekatera dognanja vas bodo zagotovo presenetila.

10.3.2017 ob 2:10

enanoc.jpg

Zgodba je marsikomu poznana: zabava, nekaj kozarčkov in vse skupaj se konča v postelji z nekom, s katerim dejanja nedvomno nimate namena ponoviti. Naključni skoki med rjuhe so se, se in so bodo dogajali, pod drobnogled pa jih je vzela tudi znanost. In o njih ugotovila sledeče.

Sledite nam tudi na Facebooku.  

Občutki dan potem so odvisni od spola

Psihologinja Anne Campbell z angleške univerze Durham je k sodelovanju povabila 3000 posameznikov, starih od 17 do 40 let. Vsi so priznali, da so se seksu za eno noč vsaj enkrat že predali. Znanstvenica jih je prosila, naj opišejo, kako so se počutili dan potem.

Ugotovila je, da je kar 80 odstotkov moških imelo naslednje jutro pozitivne občutke. Enako je zatrdilo le 45 odstotkov pripadnic nežnejšega spola. Večina teh se je počutila ceneno, degradirano in so svoje dejanje obžalovale. Moški praviloma izkušnje niso obžalovali, obžalovali pa so, če ponujene priložnosti niso izkoristili.

Povezava med mentalnim zdravjem in naključnim seksom

Zakaj se mu nekateri znova in znova predajajo? Ne le moški, ki jim je v veselje, temveč tudi ženske, ki ga najpogosteje obžalujejo? S tem so se pozabavali strokovnjaki univerze Ohio, ki so v publikaciji Journal Of Sex Research zapisali, da so našli jasno povezavo med seksom za eno noč in mentalnim zdravjem.

V njihovi študiji je sodelovalo 10.000 posameznikov in tisti, ki so v najstniških letih kazali simptome depresije, ali so imeli celo samomorilska nagnjenja, so v odrasli dobi pogosteje med rjuhe skočili samo za eno noč. Povedano drugače: slabo mentalno stanje in naključni seks gresta z roko v roki tako pri moških, kot pri ženskah.

Vpliv genov

V preučevanju človeškega spolnega obnašanja, je znanstvenik Justin Garcia skupaj z ekipo strokovnjakov z univerz New York in Binghamton nakazal, da bi lahko obstajal gen, ki posameznike napelje k temu početju.

Gre za gen, imenovan DRD4, ki vpliva na količino dopamina v organizmu, katerega strokovnjaki povezujejo s kompulzivnim obnašanjem, alkoholizmom, igrami na srečo in drugimi tveganimi vedenskimi vzorci. Od 181. sodelujočih so ta gen določili pri 43. posameznikih, prav ti pa so priznavali promiskuitetna spolna obnašanja. Strokovnjaki so dokazali, da ta gen pripravljenost na seks za eno noč poveča za 50 odstotkov.

Vpliv bokov in obraza

Kaj si od razmerja želite, je zapisano v vaših bokih in na obrazu. Leta 2008 objavljena britanska študija je skušala odkriti, kako zunanjost posameznika vpliva na pripravljenost za enonočno zabavo.

Kot so zapisali strokovnjaki, je prvi kriterij obraz:  ženske atraktivnih potez in moški z možatimi obraznimi linijami praviloma niso naklonjeni resnim zvezam, temveč bolj zabavi. In še en kriterij, ki zadeva ženske: Colin A. Hendrie, profesor na univerzi Leeds pravi, da gre za širino bokov. Natančneje, ženske s širšimi so dovzetnejše za enonočno druženje. 

Kriterij moških in žensk

V študiji, ki jo je skupaj z ekipo strokovnjakov izvedel Achim Schützwohl z univerze Brunel se je izkazalo, da se pri obeh spolih kriteriji, ko gre za izbiro partnerja za eno noč, razlikujejo od onih, ki jih upoštevajo pri resni zvezi.

Pri moških zunanji videz pri zabavi za eno noč še zdaleč ne igra tolikšne vloge, kot tedaj, ko gre za izbiro resne partnerke. Nasprotno pa ženske glede zunanjega videza postavljajo višje kriterije, kadar gre zgolj za naključni seks kot tedaj, ko iščejo resnega partnerja. One bi v posteljo izpustile le izjemno privlačne, medtem, ko bi se moški veselili tudi zmerno privlačne ali celo nekoliko neprivlačne dame.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)