To so lahko posledice seksa za eno noč

Nekaterim pomaga do večje samozavesti, na samopodobo drugih vpliva slabo.

17.5.2019 ob 4:25

seks_spalnica_zenska_moski_postelja_zveza1.jpg

Seks za eno noč, neobvezen seks, kratka vroča zabava, imenujte ga kakor hočete, več kot polovica odrasle populacije se vsaj enkrat v življenju spusti v vročo dogodivščino z nekom, s katerim ne namerava osnovati globljega odnosa, oziroma razmerja. Najpogosteje se to sicer dogaja med študijem. Po nekaterih podatkih se neobveznemu seksu vsaj enkrat preda približno 80 odstotkov visokošolcev.

Jutro potem

In medtem, ko spolni odnos v resni zvezi pozitivno vpliva na zdravje srca, zmanjšuje občutke depresije in krepi odpornost, sociološke raziskave dokazujejo, da neobvezno druženje med rjuhami nima vedno tako pozitivnih učinkov in da je neredko vir obžalovanja, nizke samopodobe in stresa. Zlasti so ti občutki pogosti pri pripadnicah nežnejšega spola. Raziskave namreč kažejo, da moški večkrat obžalujejo zamujene, ženske pa izkoriščene priložnosti, v katerih so se za eno noč prepustile strastem.

Nekaj številk

Kanadska študija, v kateri je sodelovalo 138 študentk in 62 študentov, ki so okusili neobvezen seks, se je osredotočila prav na razloge za obžalovanje. Medtem, ko so moški v največji meri objokovali fizične vidike, med njimi denimo dejstvo, da njihova partnerka ni bila ravno najbolj privlačna, so bile ženske največkrat soočene s slabo vestjo, nizko samozavetjo in krivdo, ki jih je razjedala.

Na podobno temo izvedena študija med 832 heteroseksualnimi ameriškimi študenti je razkrila, da se je le 26 odstotkov žensk po njem počutilo pozitivno. Prav tolikšen je bil odstotek moških, ki so dejanje obžalovali in so se po njem počutili osamljeni ter izkoriščeni.

Kaj vpliva na občutke

Obžalovanje je bilo najpogosteje prisotno tedaj, ko so se tisti, ki dejanja ne bi ponovili, v spolni odnos spustili z nekom, ki so ga poznali manj kot 24 ur, so se vročemu srečanju predali pod vplivom alkohola ali drog, so podlegli pritisku in ne želji, so upali, da se bo naključen seks spremenil v nekaj več (kar se seveda ni zgodilo) ali so seks opisali kot slabega. Dobrega ni obžaloval nihče.

Beseda strokovnjakinje

Zhana Vrangalova, profesorica psihologije na univerzi Cornell meni, da je razmerje za eno noč zlasti pri pripadnicah nežnejšega spola le redko lahko vir užitka. Svoje mnenje utemeljuje z izsledki študije, v kateri je sodelovalo 20.000 študentov in ki je dokazala, da je med neobveznim seksom le 42 odstotkov žensk doživi orgazem. Moških je takšnih 78 odstotkov.

Prepad med doživljanjem vrhunca glede na spol je po njenem mnenju pogojen prav z moško/ženskim pogledom na občasni seks. Medtem, ko v prvih zbuja zadovoljstvo in samozavest, v drugih prebudi slabo vest in se zato med njim ne morejo povsem sprostiti.

A kakorkoli, psihologinja opozarja, da se nikoli ne gre vanj spuščati z nekom, s katerim si obetate daljše razmerje. Najbrž se to iz njega ne bo razvilo, kar bo zagotovo vodilo v obžalovanje, slabo vest ter občutke manjvrednosti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 11 očitnih znakov, da tvoj dragi spi z drugo in: Verjamete, da trpi tudi tisti, ki vara?

Morda vas zanima tudi: To so najpogostejši razlogi, zakaj vara on in zakaj ona


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)