O seksu za eno noč: iskrene izpovedi moških in žensk

Pogledi, ki jih utemeljuje znanost.

16.1.2019 ob 4:50

micna_seks_spolnost_postelja_zenska_moski_seksi_razmerje_zveza1-001.jpg

Približno polovica odraslih prebivalcev Združenih državah Amerike in zahodne Evrope vsaj enkrat v življenju okusi čar seksa za eno noč, pravijo avtorji nove raziskave. Kako pa se zjutraj počutijo, je odvisno od spola. Ženske praviloma dejanje večkrat, kot moški, obžalujejo. Moški pa so z razpletom dogodkov v večini primerov povsem zadovoljni.

Raziskava je nakazala tudi različen pogled na zamujene priložnosti: večina žensk zavrnitve povabila ni obžalovala, skoraj tretjina moških pa bi, ob ponovljenem scenariju, namesto ne, rekla da

Dve državi, eno mnenje

Rezultati, ki jih povzema Evolutionary Psychology, so nastali v sodelovanju 263 odraslih Norvežanov, vendar v veliki meri sovpadajo z rezultati podobnih raziskav, izvedenih v Združenih državah Amerike. Strokovnjaki so ti dve državi primerjali zato, ker Norveška velja za eno spolno najliberalnejših držav z visoko stopnjo emancipiranosti žensk. 

A kot se je izkazalo, so vzorci razmišljanja na obeh celinah dokaj podobni. Na Norveškem je 35 odstotkov žensk seks z nekom, ki so ga komaj spoznale, obžalovalo. Takšnih je bilo 20 odstotkov moških. 30 odstotkov žensk je bilo veselih, da so se v to izkušnjo podale, moških z enakimi občutki je bilo 50 odstotkov.

80 odstotkov tistih žensk, ki so nespodobno povabilo zavrnile, so bile srečne, da so se uprle skušnjavi. Moških je bilo takšnih 43 odstotkov. Samo štiri odstotkov žensk je povedalo, da so zamujeno priložnost obžalovale. Med moškimi jo je objokovalo 30 odstotkov. 

In vzroki?

Da bi določili vzroke, zakaj ženske pogosteje od moških dejanje obžalujejo in zakaj moški večkrat, kot ženske, obžalujejo zamujene priložnosti, so strokovnjaki z Norveške univerze Znanosti in tehnologije ter znanstveniki z univerze Teksas, kopali dlje.

Spoznali so, da so ženske pogosteje zaskrbljene zaradi morebitne nosečnosti (kar ni presenetljivo) in spolno prenosljivih bolezni. Prav tako jih je strah, da bi bile deležne slabega ugleda. Tudi sicer so v življenju ženske glede odločitev previdnejše, medtem ko so moški impulzivnejši ter raje tvegajo.

Sodelujoči v študiji so odgovarjali tudi na vprašanja o spolnem zadovoljstvu, ki jim ga je nudila takšna avantura. Tu rezultati prav tako niso postregli z nobenim presenečenjem: moški so pogosteje, kot ženske, doživljali orgazme. 

Vpliv evolucije in družbenih norm

Razhajanja so torej res očitna in nakazujejo na veliko razliko med spoloma. Tako glede previdnosti, kot obžalovanja in spolnega zadovoljstva. Prav obžalovanje so strokovnjaki skušali utemeljiti z vidika evolucije in bioloških razlik med moškimi in ženskami.

Kot so zapisali, so moški biološko programirani, da ustvarijo čim več potomcev. Ženske, na drugi strani, ne morejo imeti neomejeno potomcev, zato so bolj, kot na kvantiteto, osredotočene na kvaliteto. 
Te razlike so dandanes res manj pomembne, kot so bile pred stoletji. In strokovnjaki domnevajo, da imajo družbene norme in pogledi na moško in žensko seksualnostjo prav tako velik vpliv na celotno izkušnjo in njeno dojemanje. Ob tem so ženske pogosteje, kot moški, tako ali drugače prisiljene v seks, kar nedvomno vpliva na negativno dojemanje dejanja in na stopnjo obžalovanja.

In kaj se lahko iz tega naučimo?

Profesor psihologije na Norveški univerzi Leif Edward Ottesen Kennair je povedal, da bi obžalovanje in občutki nesreče po seksu za eno noč v današnji liberalni družbi morali pomeniti, ne glede na vpliv evolucija, razlog za skrb: »Najbrž posamezniki niso nesrečni in nezadovoljni zaradi dejanja samega, temveč zato, ker so nesrečni in nezadovoljni v življenju na sploh,« je povedal in dodal, da bodo nekatere pripadnice nežnejšega spola rezultati študije vendarle navdali z določenim olajšanjem. Zlasti bo k temu pripomoglo dejstvo,  da niso edine, ki ne doživijo orgazma in ki izkušnjo obžalujejo.

A prav tako je po njegovih besedah  pomembno, da teh rezultatov ne posplošujemo preveč. Veliko žensk dejanja ne obžaluje, prav tako ga obžaluje veliko moških. Z drugimi besedami, ni pomemben spol in ne, kako družba in raziskave prikazujejo seks za eno noč, pomembni so lastni občutki.

Če sta konec koncev oba za, ima varen seks dokazano številne pozitivne učinke na zdravje. Pomembno je, da udeleženca uporabljata zaščito in skupno sprejmeta odločitev. Takšno, ki bo na parterja spodbudno vplivala tako s čustvenega, kot s fizičnega vidika.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Ni najbolj obdarjen? To je najboljša poza za vaju (penetracija je tako najgloblja) ali pa 6 najpogostejših razlogov, zakaj ženske končajo razmerje (razkrivajo partnerski terapevti)

Priporočamo tudi: Zakaj nas tako privlači prav določena oseba 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)