Žalostni po seksu? To je lahko razlog.

Zakaj vam gre po akciji na jok.

18.6.2019 ob 3:50

zveza_seks_ljubezen_par_spolnost1.jpg

Seks je prijeten, takšni so v večini primerov tudi njegovi vplivi na počutje. V večini primerov pravimo, kajti včasih se zgodi, da posameznike po njem prevzame žalost. In prav ti občutki so, zaradi nenehnega poudarjanja pozitivnih posledic telesne ljubezni, pogosto spregledani. Tisti, ki se z njimi soočajo pa zato negotovi, zaskrbljeni in prestrašeni.

A otožnost po seksu, katera je strokovno poimenovana post-coital dysphoria in označuje jokavost, jezo, agresijo ali melanholijo, ki posameznika prevzamejo tedaj, ko se akcija konča, je dejstvo. Prav tako kot je dejstvo tudi, da je praviloma prisotna po sporazumnem spolnem odnosu. 

Kaj meni stroka

Pojav za Independent opisuje spolna terapevtka Denise Knowles. "Otožnost po seksu ni nič neobičajnega. Praviloma ni povezana s travmami ali obžalovanjem. Prav tako ne pomeni, da prizadeti meni, da je storil nekaj slabega," pravi strokovnjakinja in dodaja, da gre za posledico delovanja hormonov, ki se v telesu sproščajo med samim odnosom, v največji meri endorfinov, oksitocina in prolaktina.

"Seks je izjemno intimno doživetje in med orgazmom nastajajo hormoni, ki so povezani s prijetnimi občutki. Ti po samem vrhuncu hitro upadejo, tesna povezanost mine, sledita pa ji žalost ali otožnost, ki lahko prizadene tako ženske, kot tudi moške. Gre torej za povsem običajen biološko pogojeni pojav, ki ga v večji ali manjši intenziteti občasno občutijo mnogi," dodaja seksologinja.

Nekaj številk

V eni zadnjih, na to temo izvedenih študiji, je sodelovalo 230 žensk. 46 odstotkov jih je povedalo, da so v zadnjem mesecu vsaj nekajkrat po spolnem odnosu občutile otožnost. Izkazalo se je, da splošna intimnost v razmerju nanjo ni imela vpliva. Podatki sovpadajo z drugo, leta 2011 izvedeno raziskavo, v kateri so strokovnjaki  zaključili, da otožnost po seksu občasno občuti tretjina pripadnic nežnejšega spola.

Niso vedno krivi hormoni

A ne glede na pogostost pojava Knowles opozarja, da otožnosti po spolnem aktu ne bi smeli vedno kar spregledati.

"Če je v zvezi res vse v najlepšem redu, ni razloga za skrb. V kolikor pa menite, da ne gre zgolj za posledico delovanja hormonov in fizične ločitve,  ter nekje v sebi veste, da so v ozadju druge težave, se poglobite v zadeve. Solze ali jeza po seksu kaj lahko nakazujejo na nezadovoljstvo ali prezrte  zadrege, ki jih ne bi smeli zanemariti in bi jih morali pravočasno reševati," opozarja strokonjakinja.

Avtorica: M. FL. 
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Seksologinja: Splet ustvari izkrivljen pogled na spolnost Ali pa: Kako pornografija v resnici vpliva na razmerje

Preberite še: Deset preprostih dejanj za še boljše razmerje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)