5 zoprnih posledic pomanjkanja seksa

Naj bo abstinenca namerna ali ne.

30.7.2018 ob 12:45

seks_spolnost_libido_abstinenca_postelja_par_ljubezen.jpg

Življenje brez seksa ni nič kaj prijetno. Ne glede na to, ali ste samski, ali je vajino razmerje prežeto z drugimi obveznostmi in si zanj ne vzameta časa, posledice pomanjkanja aktivnosti med rjuhami so zoprne. Ne samo kar zadeva počutje (res je, zato ste tako pogosto slabe volje in slabo spite), trpi tudi telesno zdravje. Tu je nekaj najbolj neprijetnih obrazov vzdržnosti.

Večkrat boste pod stresom

Seks velja za enega najboljših načinov premagovanja stresa. Prav zato je še kako pomembno, da se mu zavzeto predajate, ko imate občutek, da preprosto ne zmorete krmariti skozi življenje. In če seksa ni? Tedaj se je z napetostjo in njenimi posledicami težje soočati in stres občutneje obremenjuje srce. V publikaciji Biological Psyhology objavljena študija je pokazala, da je pri posameznikih tik po seksu med soočanjem s stresnimi situacijami krvni tlak znatno nižji kot pri tistih, ki se telesni ljubezni niso predali. Mimogrede: pomagajo tudi igrice samo s seboj.

Večkrat boste zboleli

Reden seks je tesno povezan z dobrim delovanjem imunskega sistema. V eni od na to temo izvedenih študiji se je izkazalo, da je pri posameznikih, ki si zanj vzamejo čas vsaj enkrat na teden, v krvi več imunoglobina A, ki varuje pred prehladom in drugimi virusnimi okužbami in, če vas vendarle ujamejo, pospešuje okrevanje.

Libido bo padel

Libido je zelo zanimiva stvar: večkrat, kot si privoščite spolne radosti, višji je in več seksa si želite. Ob dolgi abstinenci pa znatno pade in težko ga je, ko znova nastopi priložnost za uživanje v spolnosti, vrniti na nekdanjo raven. Samski? Nič hudega. Na libido pozitivno vpliva tudi masturbacija.

Težje se boste vzburili

Moški po daljši abstinenci težje dosežejo in ohranjajo erekcijo, ženska nožnica se težje navlaži. Redni odnosi na drug strani skrbijo, da zadeve brezhibno delujejo. Tudi v tem primeru je samozadovoljevanje lahko odlična rešitev, da vitalni organi ne bi bili preveč zapostavljeni in bi pozabili, kako naj bi se odzivali na dražljaje.

Izdajal vas bo spomin

Seksualne aktivnosti stimulirajo delovanje hipokampusa, dela možganov, ki je tesno povezan s spominom, so leta 2013 dokazali strokovnjaki. Ti celo verjamejo, da reden seks lahko okrepi že nekoliko slab spomin, ki opeša zaradi starosti. Ob spolni aktivnosti namreč možgani proizvajajo več nevronov, kar krepi tako spomin kot predelavo informaciji.

Pozitivna plat abstinence

Ima pa vzdržnost tudi pozitivne plati. Med njimi je na prvem mestu popolna zaščita pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi, lahko se osredotočite na druge, prav tako pomembne stvari, če se z dragim seksu namenoma za nekaj časa odpovesta, pa lahko vzpostavita povezavo na drugih, za razmerje prav tako pomembnih ravneh. Najbolje je torej poiskati pravo mero.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)