5 dejavnikov, ki močno vplivajo na kvaliteto vašega spolnega življenja

Noben ne prihaja iz stekleničke z zdravili.

4.7.2018 ob 9:25

par_ljubljenje_seks.jpg

Načeloma nad njegovo izvedbo nimate pripomb, res pa je, da včasih v postelji zataji. Erektilna disfunkcija lahko prizadene moške v vseh obdobjih življenja in vse več je takšnih, ki jo premagujejo s slavno modro tabletko. A kot so zapisali v publikaciji Journal of Sexual Medicine, ta velikokrat ni potrebna. Obstajajo namreč številni dejavniki, ki zagotavljajo boljše delovanje moškosti. Poglejte si pet takšnih, ki nimajo prav nič skupnega s farmacijo in zanje ne potrebujete recepta.

Teža

Ohranjanje zdrave in primerne telesne teže ima pozitivne učinke tudi na spolne organe. Moški, ki jih pestijo odvečni kilogrami, imajo v telesu nižje količine testosterona v primerjavi z onimi, ki z njimi nimajo težav. Prav ta hormon igra eno ključnih vlog pri doseganju in vzdrževanju erekcije, opozarja Darius Paduch, urolog in specialist za moško spolno zdravje iz New Yorka.

Spanje

Tudi to še kako vpliva na spolno zdravje. »Praviloma partnerke moških, ki imajo težave z erekcijo, vedno vprašamo, ali njihova močnejša polovica ponoči smrči. Če je odgovor pozitiven, opravimo teste, ki bi potrdili ali izključili spalno apneo,« pravi Paduch.

Ta motnja spanja namreč prekinja spalni cikel in ovira tudi nočne erekcije. Seveda pomanjkanje počitka iz katerega koli vzroka na spolno življenje ne vpliva spodbudno.

Vadba

Za oba spola velja, da tisti, z dobro kondicijo, okušajo boljši seks. Vadba namreč vpliva tako na samozavest, kot na libido in na delovanje spolnih organov. Hkrati pripomore tudi k vzdrževanju teže, zato so njeni pozitivni učinki na spolno življenje res izjemni.

Hrana

Moški, ki imajo v postelji težave, bi sebi in svoji dragi naredili uslugo, če bi se odpovedal slanim in mastnim jedem. Te namreč vplivajo tako na krvni tlak kot na holesterol, višek tega pa znižuje količino testosterona v krvi. Tu so še slaščice. Te višajo tveganje za sladkorno bolezen, ki prav tako slabo vpliva na delovanje spolnih organov.

Alkohol

Presenetljivo je, da manjše količine alkohola pomagajo pri erektilni disfunkciji. Ena do dve pijači na dan namreč znižata tveganje za srčne bolezni, ki so glavni razlog za to težavo. Seveda pa ne gre pretiravati.

»Prevelike količine alkohola na penis ne delujejo najbolje. Študije na živalih so pokazale, da se ta ob alkoholu pokrči (in tega ne želite). Alkohol ob tem zavira delovanje centralnega živčnega sistema, dražljaji zato nimajo pravega učinka,« dodaja Paduch.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)