Šest zamolčanih pravil, ki jih je na razgovoru za delo dobro upoštevati

Da bi imeli na razgovoru za novo službo več možnosti, upoštevajte pravila, ki jih večina zamolči ali sploh ne pozna.

18.9.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Šest zamolčanih pravil, ki jih je na razgovoru za delo dobro upoštevati

Najbrž poznate tisti občutek po razgovoru za delo: tavate v temi, saj se vam niti sanja ne, kako uspešni ste bili, kaj si tisti, ki so govorili z vami, mislijo o vas in kolikšne so vaše možnosti.

Da bi bil občutek po razgovoru malo boljši, je dobro poznati nenapisana ali pogosto zamolčana pravila, ki zagotavljajo več uspeha.

Prvo pravilo: Ne dolgovezite

"Nekatera od vprašanj, ki so jih kandidati za delo praviloma vedno deležni, se glasijo: povejte nekaj o sebi, zakaj vas zanima delo pri nas, na kaj ste najbolj ponosni in podobno," pravi karierni svetovalec Anyelis Cordero.

"V prepričanju, da bodo naredili velik vtis v odgovorih mnogi na dolgo in široko, razpredajo o tistem, kar so izpostavili že v prošnji. Zlasti je to pogosto pri iskalcih prve zaposlitve. Izpostavite en dejavnik, ga opišite z zanosom, a vedite, da razgovori običajno trajajo pol ure. Če se boste trudili obširneje opisati vse, kar ste napisali v prošnji, bo zmanjkalo časa za druga, pomembnejša vprašanja."

Na še eno pomembno postavko opozarja karierni svetovalec Gorick Ng: "Običajno se intervju zaključi z vprašanjem kandidatu, če ima kakšno vprašanje on. Dobro ga je imeti. S tem namreč izkazujete, da vas podjetje zanima v podrobnosti, ki jih ni mogoče najti na Googlu. Z dodatnim vprašanjem o podjetju ali pogojih dela si boste pridobili nekaj točk."

Drugo pravilo: Telesna govorica je pomembna

"Telesna govorica kandidata pove prav toliko ali še več kot besede,"opozarja svetovalka Laura Hunting: "Bodite pozorni na to, kako sedite (bodite vzravnani), na to, kaj počnete z rokami, na očesni stik, mimiko obraza."

Prav očesnemu stiku Laura namenja največ pozornosti. "Z njim nakazujete, da ste aktivni poslušalec. Res gre za malenkost, a lahko z vidika uspeha veliko spremeni."

Telesna govorica pove več kot besede. Foto: Viktor Gladkov/Gettyimages

Tretje pravilo: Na zalogi imejte več kariernih zgodbic

Pomembno je, da lahko na razgovorih poveste kakšno izkušnjo ali zgodbico iz predhodnih služb. In še bolje: dobro je imeti teh zgodbic več in različne povedati na različnih razgovorih. Kajti delodajalci iz podobnih branž se velikokrat pogovarjajo med seboj o kandidatih, ki so jih imeli na razgovorih.

Kadrovnik Daniel Space priporoča vsaj tri ali štiri zgodbice o uspehu. Seveda to velja za osebe, ki iščejo novo, ne prve službe.

 

Četrto pravilo: Vprašanja ne bodo pospešila odločitve

Proces odločanja včasih traja in čakanje na odgovor je frustrirajoče. Velikokrat se pojavljajo vprašaja v smislu: "Bom sploh dobil odgovor? Me ignorirajo?"

Dejstvo je, da se velikokrat zgodi, da delodajalci kandidatov ne obvestijo o neuspehu, kar ni prav, a dejstvo je tudi, da vprašanja v smislu: "Samo preverjam, ali je odločitev že sprejeta?" ne bodo prinesla bonusa in ne spremenila odločitve tistih, ki se odločajo o kandidatih. Pozitiven odgovor bo zagotovo prišel na vaš naslov. 

Molk ni nujno nekaj slabega, proces odločanja se pač ne zgodi z danes na jutri.

Peto pravilo: Zahvala za priložnost je pozornost, ki pa ne bo zagotovila službe

Zahvala za priložnost osebi, ki vas je intervjuvala, lahko pomaga pri navezovanju novih stikov in je lepa pozornost, a treba je vedeti, da ne bo pretehtala odločitve o primernosti kandidata.

Drobne malenkosti lahko tehtnico prevesijo na vašo stran.

Šesto pravilo: Ne glede na občutke po razgovoru, se o delu pozanimajte pri ljudeh, ki so v podjetju že zaposleni

Bernadette Pawlik, karierna svetovalka ima še zadnji nasvet, ki ga je dobro upoštevati: "Ne glede na to, kakšen vtis so pustile osebe, ki so z vami govorile na razgovoru, kaj so vam obljubile, in ne glede na pozitiven končni razplet, nikoli ne vzemite službe, dokler se pri zaposlenih v podjetju ne pozanimate, kakšne so v resnici razmere."

Pogovorite se z ljudmi, ki so delali pod vašim morebitnim novim šefom, da boste dobili vpogled v vodstvo podjetja.

Nihče ne bo o sebi rekel, da je grozen šef in nihče ne bo za svoje podjetje dejal, da so pogoji dela nemogoči. To sliko lahko dobite le s pogovorom z ljudmi, ki so v njem že zaposleni in ta podatek naj na koncu pretehta, ali je zaposlitev res prava za vas, ali bi morali še naprej iskati.

Povzeto po portalu huffpost.com

Preberite še: Kako omiliti stres v službi (in poskrbeti, da ne bo vplival na življenje doma)

Morda vas zanima tudi: »Od nekdaj sem sanjala o takšni službi«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)