Kariera: Služba naj prinaša srečo

Pravo delo ne zagotavlja le zaslužka, temveč tudi zadovoljstvo.

1.11.2016 ob 7:10

delo.jpg

Uspešni so tisti, ki so zadovoljni na vseh plateh življenja, tako na zasebnem kot poklicnem področju. Vam pa se zdi, da vam zadnje ne prinaša prav nobenega veselja in da od ponedeljka naprej komaj čakate petek, vikend pa vse prehitro mine. Torej bo treba nekaj spremeniti. Kajti pravo delo ne pomeni le obveznosti, temveč tudi zadovoljstvo. Tu je sedem korakov, s pomočjo katerih boste to dosegli.

Več koristnih nasvetov najdete na Facebooku.

Pomislite, zakaj na delu niste srečni (in kako bi lahko bili srečnejši)

To je prvi korak v iskanju zadovoljstva na poslovnem področju. Ugotovite, kaj vam pri delu ni všeč in kaj vas ovira do sreče. Vam je dolgčas, ste preobremenjeni, menite, da nimate možnosti za napredovanje, ste ujeti v rutino, niste zadovoljni s plačilom? Ko boste ozavestili težavo, boste lahko postopali tako, da jo boste odpravili. Lahko samo s prerazporeditvijo dela, z drugačno vlogo, s prevzemanjem večje odgovornosti ali s povsem drugačno kariero. Odločitev je vaša, le zavedati se morate, da se za vsako težavo najde tudi rešitev.

Povejte, kaj vas muči

Z zadrževanjem frustracij in nezadovoljstva v sebi ne boste rešili prav ničesar. Nasprotno, zadeve boste le še poslabšali. Običajno je, da se nad razmerami pritožujete sodelavcu za sosedinjo mizo, lahko pa nasvet in podporo poiščete tudi zunaj delavnega okolja. Morda pri prijateljici, mami, sestri, partnerju. Mnenje in nasveti nekoga, ki ni osebno vpleten, bodo objektivnejši kot mnenje tistega, ki ga mučijo vam podobne težave.

Brez občutka krivde

Ne počutite se krive, če pisarno ob koncu delavnika zapustite, čeprav drugi še ostajajo za računalniki. Tudi preživljanje časa z ljudmi, ki jih imate radi, je pomembno in tisto, kar je ostalo nedokončano danes, bo prišlo na vrsto jutri. In še nekaj: dela nikoli ne nosite domov.

Materialne stvari so lahko spodbuda

Nič ni narobe, če se včasih malce nagradite. Pa naj bo to z lepimi čevlji, drago torbico, vstopnicami za koncert, obleko ali z obiskom kozmetičnega salona. Zapravljanje za stvari, ki jih imate radi, bo v vas spodbudilo prijetne občutke, hkrati pa boste bolj cenili tudi delo, ki vam nakup takšnih darilc omogoča, zato ga boste opravljali z večjim veseljem.

Ne bojte se prositi

Včasih že drobne spremembe prinesejo velike učinke, tega pa ne boste vedeli, dokler zanje ne boste prosili. Bi radi en dan v tednu delali doma, bi radi več časa za malico ali v petek popoldne prej zapustili pisarno? Torej o tem povprašajte nadrejene. Presenečeni boste ob dejstvu, da ti velikokrat cenijo zadovoljstvo zaposlenih in jim zato radi ugodijo, če je seveda to mogoče.

Ne pozabite na hobije

Samo zato, ker imate službo, se ne smete odreči svojim hobijem. Zanje si morate vzeti čas. Hobiji vas izpolnjujejo, razjasnijo misli, ob njih ste srečnejši in tudi delo je zaradi njih prijetnejše.

Privoščite si počitnice

Naj trajajo dva tedna ali dva dni, pomembno je, da si znate vzeti čas, ko delo povsem odmislite, se od njega spočijete, se podate v nove dogodivščine ali počivate doma. Izbira je vaša, le ne pozabite na oddih, sicer se bo kaj lahko zgodilo, da boste zaradi preobremenjenosti izgoreli. Po vrnitvi bo delo lažje teklo, saj boste spočiti, energični ter polni novih idej.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)