Je september res najboljši mesec za iskanje službe? Takšen je odgovor

Rekruterji pojasnjujejo, koliko resnice je v prepričanju, da imajo tisti, ki iščejo delo, največ možnosti za uspeh septembra.

6.9.2023 ob 8:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Je september res najboljši mesec za iskanje službe? Takšen je odgovor

Iskalci kadrov za različna podjetja oziroma rekruterji opozarjajo, da je tu september, po prepričanju mnogih iz te branže, mesec, ki je najboljši za iskanje službe. Prav septembra naj bi podjetja izdatno zaposlovala nove kadre.

Zaradi tega prepričanja je nastal celo s tem mesecem povezan izraz: septembrska mrzlica. Kajti vse od začetka devetega pa do konca desetega meseca v letu naj bi bili iskalci prve ali nove zaposlitve najuspešnejši.

Pa je v tem kaj resnice? Mnenja glede septembrske mrzlice so med stroko na tem področju, med rekruterji in skrbniki poslovnih spletnih omrežij, kot je LiknedIn različna.

Nekateri tezi pritrjujejo

"Kot rekrutorka delam že od leta 1999 in mislim, da je septembrska mrzlica zelo resnična," je povedala Laurie Chamberlin, direktorica enega od ameriških podjetij, ki se ukvarja z iskanjem kadrov.

Zakaj? Zaposlovalci želijo po poletnih počitnicah in dopustih še pred koncem leta okrepiti in osvežiti ekipe.

"Zaposlovanje za stalno se čez poletje zmanjša, to je namreč čas, ko je večina tako iskalcev kot ponudnikov dela na počitnicah in dopustih. Tedaj je torej težko usklajevati termine za razgovore in nadaljnje postopke, septembra pa je dopustov konec," je prepričana rekrutorka Bonnie Dilber, ki niza še en razlog za septembrski porast:

"Večina ponudnikov in iskalcev zaposlitve se zaveda, da bodo z decembrom znova nastopili prazniki in dopusti. Posledično sta september in oktober ter v določeni meri tudi november najboljša meseca za novosti na tem področju in za iskanje novih kadrov oziroma službe še pred zaključkom koledarskega in poslovnega leta."

Po dopustih želijo mnogi delodajalci okrepiti ekipo.

Drugi veliki razlog: proračun

"Večina podjetji že nekako preračunava, kakšen bo njihov uspeh v tekočem letu in preverja, ali bodo doseženi cilji. Če se zdi, da ne gre najbolje, je z osvežitvijo ekipe do konca leta še mogoče kaj spremeniti," je prepričana Chamberlinova. Po njenih besedah se septembra podjetja na vso moč trudijo okrepiti moči.

Drugo mnenje

Pa vendar ekonomski kazalci kažejo, da najboljši mesec za iskanje službe šele prihaja …

Ob izrazu septembrska mrzlica večina morda pomisli, da službe tedaj kar dežujejo in da je to izjemna priložnost za iskalce dela. Vendar se tudi tisti, ki ta koncept zagovarjajo, strinjajo, da je treba ohraniti realna pričakovanja:

"Čeprav res gre za porast zaposlovanja, gre za majhen odstotek," pravi Dilberjeva in pojasnjuje, da je z vidika zaposlovanja še vedno najbolj obremenjen mesec januar.

"Res je, da septembra pride do porasta, vendar gre bolj za sezonska dela in dela v prodaji," pojasnjuje Guy Berger, vodilni ekonomist in proučevalec trendov pri omrežju LinkedIn:

"Ne glede na to, kako glasni so tisti, ki izpostavljajo septembrsko mrzlico, januar je mesec, ko je največ zaposlitev. Takoj za njim je junij, tedaj gre za porast študentskih zaposlitev oziroma del, ta so aktualna tudi avgusta. Ta trend je opazen že vsaj štiri leta."

"Ko gre za stalnejše zaposlitve, je prvi na lestvici mesec januar. Kajti to je mesec, ko podjetja oblikujejo načrte za naslednje leto," se strinja ekonomist in raziskovalec ekonomskih trendov Nick Bunker.

Januarsko načrtovanje včasih zahteva nove kadre.

Kako povečati možnost za zaposlitev

"Mislim, da so na prvem mestu pomembna realna pričakovanja. Zlasti glede septembrske mrzlice. Razlika z ostalimi meseci res ni zelo velika," pravi Bonnie Dilber.

Prijavite se hitro

Kdor prej pride, prej melje, je rek, ki velja tudi na trgu dela. "Imejte pripravljene vse dokumente, ki jih je načeloma treba dodati pri prijavi za delo, spremljate oglase in ne oklevajte s pošiljanjem prošenj," svetuje Dilberjeva.

Obvestite odgovorne

Če službo iščete tudi preko rekruterja, ga obvestite, da ste poslali prijavo za delo.

Bodite fleksibilni glede razgovorov

Če je le mogoče, se prilagajate terminom in nikoli ne zamujajte na razgovore. S tem bi si naredili veliko škode.

Med razgovorom svoja znanja povežite s poslanstvom podjetja

"Podjetja, ki zaposlujejo nove ljudi, najbolj zanima, kako ti lahko prispevajo k uspehu družbe. Iščejo torej aktivne sodelavce in ne nekoga, ki se prijavlja zgolj zato, ker je kvalificiran za opravljanje določenega dela," navaja Chamberlinova: "To je tisto, po čemer dobi zaposleni odstopajo od slabih ali povprečnih."

Hitra prijava na zaposlitveni oglas poveča možnosti za uspeh.

In za konec

Ne glede na to, ali opažate, da se septembra poveča povpraševanje po zaposlenih ali ne, še vedno lahko pripravite prošnjo in vse, kar potrebujete zanjo.

"Morda je ne boste potrebovali ta mesec, a boste pripravljeni na začetek novega leta, ko se bo znova odprlo več možnosti in priložnosti za novo zaposlitev," je prepričan Berger.

Povzeto po portalu huffpost.com

Preberite še: Kako omiliti stres v službi (in poskrbeti, da ne bo vplival na življenje doma)

Morda vas zanima tudi: Slovenka, ki je namesto varne službe izbrala svojo pot: Ne živite po scenarijih drugih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)