Pet znakov, da služba ubija vašo dušo

Nedvomno je čas za nove priložnosti.

16.3.2017 ob 9:50

pisarna_shutterstock_283370891.jpg

Res je, da je služba obveznost, a to ne pomeni, da naj ne bi prinašala tudi zadovoljstva, ki presega število na bančnem računu. Če sami tega v njej ne najdete, je morda čas za drugo poglavje življenja. Zlasti, če čutite, da vaše delo ubija vašo dušo, kar se odraža v sledečih dejstvih.

Več uporabnih  namigov najdete na Facebooku. 

Vsako jutro komaj vstanete

Ne glede na to, kdaj se zvečer odpravite k počitku, zjutraj z muko začenjate nov dan. Kadar živite svoje sanje, se vsako jutro zbudite navdušeni, prerojeni in polni življenja. Komaj čakate na nove izzive, saj se dela ne naveličate, to vas izpopolnjuje ter vam  omogoča rast in vedno nove uspehe. Delu ste predani s srcem, kar pomeni, da živite življenje, kot ste si ga zamislili in ne takšnega, kot od vas pričakujejo drugi. Ter seveda obratno: kadar ste že zjutraj vsega naveličani in vam misel na delo zbuja odpor, še pred samim začetkom pa čakate konec delavnega dne je čas, da se čimprej vprašate, česa si v življenju sploh želite, si iskreno odgovorite in zamenjate službo.

K delu ste prikovani zgolj zato, ker morate plačevati račune

Nobenega dvoma ni, da moramo vsi preživeti in povedano po pravici, večina v svojih službah vztraja zgolj zato, ker mora nekako plačati račune. Res je, osnovne potrebe moramo zadovoljevati, a kaj, če bi se enkrat za spremembo raje, kot kaj si želite, vprašali, kaj potrebujete?

Kajti tega je v resnici dokaj malo: potrebujemo hrano, vodo, dom, oblačila, stabilne odnose in strast do življenja. In le za izpolnjevanje nekaterih teh potreb je obvezen denar. Če boste kupovali zgolj tisto, kar resnično potrebujete, boste znatno znižali izdatke, ki so sedaj tako visoki, da ste primorani vztrajati v delu, ki vas izčrpava in vam ne nudi zadovoljstva.

Skratka: vedno je mogoče živeti sanje in se v manjši meri obremenjevati z zaslužkom. Vedno je mogoče znižati izdatke in v življenje vnesti kvalitete, ki ne zahtevajo plačila. Nikar ne bodite sužnji denarja.

Živite samo za konce tedna

Še en jasen pokazatelj, da sovražite svoje delo je, če že od ponedeljka odštevate dneve do petka in živite samo za konce tedna. Res so ti tisti, ki se jih veseli večina, a če se čez teden komaj prebijate in vsakega dne posebej zato ne izkoristite tako, kot bi ga lahko, stagnirate v službi, ki v vas zbuja ogromno odpora. Zaradi denarja, seveda. A nešteto je možnosti, kako ga zaslužiti in hkrati uživat vsak dan posebej. Morda bi bil čas, da se poglobite vanje in odkrijete dejavnosti, ob katerih bo prijetnih vseh sedem, ne samo dva dneva v tednu.

Delo vas ne izpopolnjuje

Vsi v življenju iščemo strast in namen. Če v delu ne uživate, večino svojega življenja preživljate v nezadovoljstvu, kar se odraža na vseh ravneh. In seveda obratno: delo, ki vas izpopolnjuje ter zadovoljuje, vnaša veselje na vse plati življenja.

Res je, večina ljudi v svoji službi ne uživa. V Združenih državah Amerike izvedena študija je pokazala, da je takšnih, ki svoj poklic opravljajo z veseljem, le 31,5 odstotkov. Vsi ostali delajo zato, ker morajo. Kakšna bi bila slika v svetovnem merilu si lahko zamislimo, a dejstvo je, da vsak nezadovoljen posameznik lahko ukrepa in to spremeni. Morda bi morali zbrati pogum in slediti svojim sanjam tudi sami.

Zdi se, da izgubljate sebe

Tako kot večina, drži. Vrženi smo v svet dolžnosti, ki jih opravljamo za druge, s tem kujemo dobičke in pozabljamo nase, na svoja srca ter dušo. V tej nori tekmi in pehanju za materialne dobrine nikoli ne gre pozabiti na radosti, ki nekoga izpolnjujejo kot posameznika.

Zato se dvignite nad zahteve, nad stres in nad pričakovanja drugih. Sledite srcu ter poiščite tisto, kar osrečuje vas in hrani vašo dušo. Kajti nikoli ni prepozno začeti novega poglavja.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)