Sedem znakov nadpovprečne čustvene inteligence

Obstajajo znaki, ki zgovorno pričajo o visoki stopnji čustvene inteligence.

20.9.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem znakov nadpovprečne čustvene inteligence

Biti čustveno inteligenten pomeni zavedati se svojih in čustev drugih, jih upoštevati, sprejemati in pravilno izražati. Čustvena inteligenca je kvaliteta, ki pozitivno vpliva na odnose z drugimi in s samim seboj, o tem, da se z nadpovprečno lahko pohvalite tudi sami, priča več dejavnikov. Najzgovorneje sledečih sedem.

Hvaležni ste za vse, kar imate

Če ste osredotočeni na vse, kar že imate, ste za to hvaležni in ne hrepenite zgolj po tistem, kar bi želeli ali hoteli imeti, kljub temu pa ste sposobni snovati realne cilje in stopati proti njim, ste zagotovo čustveno inteligentni.

Takšno razmišljanje vam namreč omogoča, da ste zadovoljni z življenjem, hkrati v njem ne stagnirate in ne stopicate na enem mestu.

Dojemate, da nihče ni popoln

Osebe z visokim inteligenčnim količnikom dobro vedo, da nihče ni popoln ter predvsem, da takšni niso niti sami. Vsi imamo svoje pomanjkljivosti, te so lahko spodbuda za osebni razvoj in za skladnejše odnose z drugimi.

Sprejemanje tudi manj lepih plati in odsotnost težnje po spreminjanju sočloveka sta dva od pogojev za uspešna razmerja, pa naj bodo prijateljska, službena ali intimna.

 

Radovedni ste

Stalno iščete nova znanja ter informacije, s tem pozitivno vplivate na osebnostno rast in na napredek vsega, kar vas obkroža.

Vaša vedoželjnost, strast do življenja in pozitivna energija privlačijo druge in pomagajo, da vidite več priložnosti kot ovir.

Samozavestni ste

To pomeni, da se dobro zavedate svojih vrlin, a ker niste arogantni in oholi, veste tudi, na katerih področjih bi se še lahko izboljšali.

Čustveno inteligentni vselej širijo svoje znanje.

Znate se prilagajati spremembam

Sebe ne dojemate kot žrtve okoliščin in sprememb, temveč te znate sprejemati in se jim prilagajati. Razumete, da so spremembe edina stalnica v življenju, se jih ne ustrašite, temveč nanje gledate kot na nove možnosti in priložnosti za osebni ter napredek širše družbe.

Sočutni ste

Osebe z visoko čustveno inteligenco so se sposobne vživljati v čustva drugih, kar jim velikokrat pomaga v negativnih interakcijah.

Zaradi empatije razumejo druge, zato manjkrat začenjajo, ter kadar do njih vendarle pride, lažje rešujejo konflikte.

Sočutje je eden od pokazateljev visoke čustvene inteligence.

Skrbite za fizično in duševno zdravje

Zavedate se pomena dobrega zdravja, tako duševnega kot fizičnega, saj veste, da le, kadar vam služita, lahko dosegate življenjske cilje.

Zato vadite, jeste zdravo, si privoščite dovolj počitka, znate premagovati stres, in če je treba, poiščete pomoč. Vse to pomaga do dobrih odnosov s seboj in z drugimi.

Povzeto po portalu zadovoljna.dnevnik.hr

Preberite še: 12 čudnih navad, ki dokazujejo, da ste zelo inteligentni

Morda vas zanima tudi: Stjepan Domančić, bioterapevt: Ves čas smo pod nenehnim stresom, telo tega ne zmore prenesti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)