Zakaj je pomembno, da je vaš partner čustveno inteligenten in kako to vpliva na vaše življenje

Čustvena inteligenca obeh partnerjev je bistvena za zdravo zvezo in njen razvoj.

9.8.2023 ob 10:50 | Foto: Getty Images | Avtor: E. N.

Zakaj je pomembno, da je vaš partner čustveno inteligenten in kako to vpliva na vaše življenje

Čustvena inteligenca je sposobnost prepoznavanja, razumevanja in upravljanja svojih čustev ter empatično vključevanje in odzivanje na čustva drugih ljudi. Koncept čustvene inteligence je prvi populariziral psiholog Daniel Goleman, avtor knjige Čustvena inteligenca, ki je poudaril, da je ta veščina lahko za uspeh v življenju enako, če ne še bolj pomembna kot klasični inteligenčni kvocient.

Osnovna komponenta čustvene inteligence je prepoznavanje lastnih čustev. Biti sposoben identificirati, kaj čutimo v določenem trenutku, je ključno za razumevanje svojega čustvovanja in čustvovanja drugih, pa tudi usmerjanja naših reakcij. Razumevanje lastnih čustev nam omogoča, da jih obvladamo, namesto da bi dovolili, da afekti obvladujejo nas.

To pomeni, da se zavedamo, kako čustva vplivajo na naše misli, odločitve in vedenje ter kako se odzivamo na različne stresne situacije.

Izjemno pomembna je tudi lastnost zmožnosti empatije, ki nam omogoča, da se postavimo v kožo drugih ljudi in razumemo njihova čustva ter perspektive. Sposobnost empatije nam pomaga vzpostavljati boljše medosebne odnose, saj lahko bolje prepoznamo potrebe drugih in se ustrezno odzovemo.

Čustvena inteligenca je tudi ključna sestavina uspešnega in zdravega partnerstva. Kako pomembna je, poudarja tudi Danny Morel, avtor knjig in podcastov za osebno rast.

»Če živite z nekom, ki se ne zaveda svojih čustev, ni čustveno inteligenten ali ne zna regulirati svojih čustev, se pripravite. Saj boste svoje življenje živeli v neprestanem stanju nepotrebnega stresa, ki vodi v številne težave, celo bolezen,« opozarja v enem izmed svojih videov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danny Morel (@dannymorel)

»Mnogi ljudje se ne zavedajo, kako resna je takšna situacija. Če živite v okolju, kjer je vaš partner ves čas jezen, v obrambni drži, ljubosumen ali reaktiven na vsako vaše dejanje, vaše telo ves čas dobiva signale, da ni na varnem,« nadaljuje Morel.

»To pomeni, da niste v okolju, kjer bi bilo varno govoriti vašo resnico, v okolju, kjer ste lahko sproščeni in iskreni. Če boste v takšnem okolju spregovorili, boste namreč deležni negativne reakcije in posledično se boste naučili živeti v strahu in prenehali glasno izražati svoja čustva.«

Dokazano je, da stanje strahu oziroma stresa, povzroča najrazličnejše bolezni, prav tako pa tudi zadrževanje čustev.

»Po več letih bo telo, ki shranjuje vso to neizraženo energijo, pričelo trpeti za različnimi vnetji,« je prepričan Morel. »Vnetja pa povzročajo bolezni,« še zaključi avtor videa.

Izjemno pomembno je, da je naš dom varno okolje, partner pa čustveno inteligentna oseba, ki v odnosu pušča dovolj prostora tudi za drugo osebo ter ji omogoča, da se ob njem počuti varno in sproščeno.

Preberite še: S počitnic v domačo kopalnico: Rastline, ki so lepotni čudeži Mediterana

Morda vas zanima tudi: Namigi za poletno ličenje glede na vaš tip kože


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)