Deset rešitev za vse osamljene

Osamljenost ni le neprijetno čustvo, prinaša tudi negativne posledice na zdravje.

29.5.2023 ob 2:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Deset rešitev za vse osamljene

Čeprav res ne moremo trditi, da pred pandemijo kovida osamljenosti nismo poznali, je vendarle treba priznati, da je najbrž šele zaprtje družbe pokazalo, kako pomembni so družabni stiki in socialni krog.

A osamljenost ni le neprijeten občutek. Kadar družbena izolacija traja dolgo, prinaša resne posledice za čustveno, duševno in fizično zdravje.

Raziskave so denimo pokazale, da osamljenost na zdravje vpliva enako kot dnevno pokajenih 15 cigaret in je tesno povezana tudi z občutki depresije.

Vseeno je, kje nekdo živi, vsak je včasih osamljen. Temu se ni mogoče izogniti, mogoče pa je težavo ozavestiti in ukrepati.

Načinov, kako ob osamljenosti poskrbeti za boljše počutje, je več. Tu je deset učinkovitih strategij.

Povejte, da ste osamljeni

Čeprav je težko prijateljem, znancem ali družini priznati, da ste osamljeni, obstaja velika verjetnost, da bodo razumeli in se potrudili, da bi se bolje povezali z vami in vašimi čustvi, vas večkrat obiskali, poklicali ali povabili na druženje ali zabavo.

Morda bo že priznanje pripomoglo k temu, da se boste počutili bolje. Lahko se zgodi, da se bo kdo poistovetil z vami in doumel, da je osamljen tudi sam.

Uporabite splet

Družabna omrežja so postala pomemben del naših življenj. Res je, da pretirana uporaba teh ne prinaša ničesar dobrega, prav tako tudi ne nekritično spremljanje objav na njih, a včasih ti mediji vendarle pomagajo.

Z njihovo pomočjo se lahko povežete z drugimi in s klepeti na forumih ali v skupnih klepetalnicah premagate osamljenost. 

Obudite nekdanje stike

Če trenutno nimate veliko tesnih prijateljev in članov družine se spomnite na osebe iz preteklosti, vzemite telefon in jih pokličite ali poiščite na družabnih omrežjih.

Vedno je lepo obuditi nekdaj tesne stike, ki so odlično zdravilo proti osamljenosti.

Pustite drugim blizu

Fizična osamljenost ni edina vrsta tega čustva. Dejstvo je, da je človek lahko tudi, kadar je obdan z množico, osamljen.

Morda torej ni težava v tem, da okoli vas ni veliko ljudi, temveč v tem, da nikomur ne pustite resnično blizu, da nočete priznati svoje ranljivosti in vas je strah, da bi vas drugi, če bi se jim preveč odprli, razočarali.

Drži, vedno obstaja ta možnost, a možnost je tudi, da se boste z nekom resnično povezali in ne boste več osamljeni. Vsekakor je vredno tvegati.

Pridružite se kakšni organizaciji

Vseeno je, ali športni, politični, kulturni … poiščite skupine, v katerih se zbirajo osebe z vam podobnimi interesi.

Ko boste začutili, da ste del skupine, boste okrepili občutek pripadnosti, s tem bo osamljenost manjša.

Poslušajte podkaste

Čeprav so dokaj novodobni izumi, so raziskave že pokazale, da poslušanje podkastov lahko prežene osamljenost.

Zlasti takšnih, ki obravnavajo težave, s katerimi se soočate. Z njimi boste spoznali, da niste sami.

Omislite si nov hobi

Premikanje meja in širjenje obzorij lahko pomaga pri premagovanju osamljenosti.

Naj bo ples, kuhanje, slikanje, kvačkanje ali tek, nov hobi je odličen način za zagotavljanje boljšega počutja, saj ob njem človek zlahka pozabi na svoje težave.

Postanite prostovoljec

Še en način, s  katerim lahko zapolnite prosti čas, spoznavate nove ljudi, pomagate širši skupnosti in se znebite občutka osamljenosti, je vključitev v katero od prostovoljnih organizacij.

Omislite si žival

Pred tem dobro razmislite, kakšna vam z vidika časa in možnosti skrbeti zanjo najbolj odgovarja, žival konec koncev na prvem mestu pomeni odgovornost.

Ni treba, da si omislite velikega psa, morda bi raje bolj samostojno mačko, ptička ali zlato ribico. Živa bitja so hvaležni spremljevalci in ob njih se človek redkeje počuti osamljenega.

Poiščite strokovno pomoč

Če nikakor ne morete pregnati občutka osamljenosti, razmislite o strokovni pomoči.

Usposobljen terapevt bo našel tehnike, s katerim vam bo lahko pomagal, če se sami ne boste zmogli izmotati iz primeža osamljenosti, ki je res pogosto čustvo, ni pa treba, da bi bilo trajno.

Povzeto po portalu Psychology today

Preberite še: Horoskop: 4 znaki, ki zelo težko odprejo svoje srce

Morda vas zanima tudi: Smehljanje do onemoglosti (ali prikrite pasti tega, da ste vedno prijazni)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)