Obvezne lastnosti za poslovni uspeh

Čustvena inteligenca je lastnost, ki je vse bolj cenjenja tudi v poslovnem svetu.

4.9.2023 ob 10:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Obvezne lastnosti za poslovni uspeh

Katere pogoje izpolnjuje nekdo, ki je dober pri svojem delu? Imeti mora znanje, vizijo in zaupanje vase. A tisto, kar resnično zagotavlja poslovni uspeh, je čustvena inteligenca.

Ta zato v poslovnem svetu vse bolj stopa v ospredje in delodajalci ji pri iskanju kadrov namenjajo vedno več pozornosti. Kajti več raziskav je dokazalo, da višjo čustveno inteligenco, kot nekdo premore, boljši je pri opravljanju svojega dela.

Kaj sploh je čustvena inteligenca. Ta je veliko več kot zgolj prijaznost, spoštljivost in razumevanje okolice. Strokovnjak in raziskovalec  z univerze Harvard Daniel Goleman takole niza lastnosti oseb, ki se lahko pohvalijo z visoko čustveno inteligenco.

Samozavedanje

Samozavedanje se nanaša na prepoznavanje, sprejemanje in pravilno izražanje lastnih čustev. Oseba, ki je v stiku s svojimi občutki, jih skuša razumeti in izražati na primeren način, pozna svoje sposobnosti in meje, je čustveno inteligentna oseba.

Čustveno samozavedanje pomeni, da nekdo deluje v skladu s svojimi kompetencami in sposobnostmi in ve, kdaj in na koga se lahko v ekipi zanaša. Ta lastnost krasi osebo, ki ima jasna merila in zastavljene cilje, kar ji omogoča oblikovanje smernic, ki jo do njega pripeljejo.

Čustvena inteligenca najprej pomeni biti v stiku s samim seboj.

Samonadzor

Samonadzor v smislu čustev ne pomeni zanikanje in tlačenje teh, pomeni pa sposobnost tudi negativna čustva in nelagodje pravilno izražati.

Ta lastnost je nepogrešljiva vrlina dobrih voditeljev, ki po njeni zaslugi jeze in frustracij ne sproščajo na hrbtih podrejenih, temveč jih znajo izraziti tako, da s tem nikogar ne prizadenejo, vseeno pa jasno nakažejo na težave in njihove posledice.

 

Tudi v kriznih situacijah osebe, ki znajo obvladovati čustva, ohranijo mirno kri in tako delujejo pomirjujoče na okolico, hkrati iščejo rešitve za nastalo situacijo.

Čustvena samokontrola pomeni, da nekdo zna delovati pod pritiskom, zna uravnovešati svoja čustva, se je sposoben hitro prilagoditi na novo situacijo in je dober pri razdeljevanju ali opravljanju nalog, saj zna presoditi, katere drugim in njemu samemu najbolj ležijo.

Družbeno zavedanje

Družbeno zavedanje se nanaša na prepoznavanje in upoštevanje čustev drugih, velikokrat na neverbalni ravni. Družbeno zavedni posamezniki se dobro znajdejo v družbi različnih tipov oseb, saj znajo prepoznati, kako se v odnosu do njih obnašati in kako z njimi učinkovito komunicirati.

Družbeno zavedanje vključuje več postavk, najpomembnejši sta empatija in sposobnost organizacije.

Družbeno zavedni se dobro znajdejo v družbi različnih tipov oseb.Foto: Jacob Lund/Gettyimages

Obvladovanje odnosov

Obvladovanje odnosov omogoča dobre pogoje za zagotavljane motivacije ekipe, za iskanje navdiha, za spodbujanje zaposlenih pa tudi za vzpostavljanje harmonije znotraj delovnega kolektiva.

Lastnosti, ki zagotavljajo obvladovanje odnosov znotraj organizacije, so vpliv, spodobnost vodenja in poučevanja, pravilno izražanje in upoštevanje pričakovanj, obvladovanje in sposobnost pravilnega reševanja sporov ter seveda pripravljenost na delovanje in sodelovanje znotraj ekipe.

Povzeto po portalu cnbc.com

Preberite še: Spoznajte, kako čustveno inteligentni ste

Morda vas zanima tudi: Stjepan Domančić, bioterapevt: Ves čas smo pod nenehnim stresom, telo tega ne zmore prenesti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)