Imate občutek krivde, ker ste si privoščili dopust? Tako se ga znebite

Večinoma se dopusta veselimo in komaj čakamo, da se bomo lahko sprostili, a nekateri se spoprijemajo z neprijetnimi občutki, kadar si privoščijo oddih.

19.7.2023 ob 5:35 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Imate občutek krivde, ker ste si privoščili dopust? Tako se ga znebite

Zakonska in družinska terapevtka dr. Nada Mirnik Trtnik pojasnjuje, zakaj se nekateri počutijo krive, kadar se odpravijo na dopust in kako se s tem spopasti. Prav tako svetuje, kaj naj naredijo tisti, ki se po dopustu ne morejo motivirati za delo.

Različni razlogi za občutek krivde med dopustom

Razlogi za občutke krivde, ki so povezani z dopustom, so različni. »Pogosto imajo takšni ljudje visoko na svoji lestvici vrednot delo. Dosti jim pomeni, da delajo, da so storilni, podjetni in se počutijo nelagodno, kadar si privoščijo dopust,« začne s pojasnilom psihoterapevtka.

»Zelo spontano jim je delati, organizirati delo, težko pa jim je organizirati dopust. Nekaterim je težko dati denar za dopust in jih strošek, vezan na plačilo dopusta, 'boli', ker jim več pomeni, da imajo denar varno na kupčku. Spet nekateri na dopustu trošijo preveč in imajo občutke krivde, da trošijo preko svojih zmožnosti in bi morali biti bolj varčni,« razloži dr. Nada Mirnik Trtnik.

Obstaja pa še nekaj razlogov, ki lahko sprožijo občutke krivde zaradi dopusta. »Nekateri enostavno niso vajeni zapuščati doma in se najbolj varno počutijo, kadar spijo doma. Obstajajo tudi zgodbe ljudi, ki se počutijo krive, če si privoščijo dopust, njihovi bratje, sestre, starši pa si ne morejo tega privoščiti, ker so bodisi bolni bodisi revni.«

 

Zakonska in družinska terapevtka pravi, da nekateri pustijo v varstvu hišnega ljubljenčka, ko grejo na dopust in se zato počutijo slabo. »Drugi imajo občutek, da niso vredni lepega, da niso vredni dopusta. Včasih bi partner rad odšel na dopust, pa drugi noče, a ga nekako prepriča, da vseeno gresta, in se potem počuti slabo oziroma kriv, kadar tisti, ki na dopust ni želel iti, tečnari.«

Dr. Nada Mirnik Trtnik je pri nekaterih klientih opazila, da jih misel na dopust spravlja v stisko. »Nekateri pari in posamezniki, ki pri meni obiskujejo psihoterapijo, med terapevtskimi srečanji naslovijo oziroma nagovorijo tudi stiske, povezane z dopusti. Tu so zgodbe podjetnikov, kmetov, oseb s starši, za katere skrbijo, in  težko najdejo osebo, ki ji zaupajo, da bo med njihovim dopustom namesto njih dobro vodila posel, kmetijo, skrbela za starše. Poznam tudi zgodbe parov, od katerih je eden odraščal v družini, v kateri so v njihovem otroštvu hodili na dopuste, se potepali in so vajeni za to dati denar, medtem ko drugi partner tega v otroštvu ni bil vajen, in bi raje čas porabil, da bi kaj postoril okoli hiše in doma.«

Toksična krivda lahko uniči dopust

Vzroki za nezdrav odnos do oddiha izvirajo iz družinskih vzorcev. »Občutki krivde izvirajo pogosto iz otroštva, iz primarne družine, v kateri je oseba odraščala, in so bili odnosi prežeti s krivdo, vlogo žrtve, visoko cenjeno vrednoto dela, posmehljivim odnosom do 'dopustnikov',« pojasnjuje dr. Nada Mirnik Trtnik.

»Zdravo krivdo čutimo, kadar nekaj naredimo narobe in to obžalujemo, hočemo spremeniti, popraviti. Toksična krivda pa je občutenje, ki človeka paralizira. Počuti se krivega in ni rešitve, odrešitve. Toksična krivda lahko obarva celotno doživljanje dopusta in zamegli lepe, vesele, sproščujoče trenutke,« pravi zakonska in družinska terapevtka.  

Če je oseba zelo navajena čutiti krivdo, se lahko vpraša, kaj bi rada čutila namesto krivde.

Toda s tem se lahko spoprimemo in ne dovolimo, da nam krivda obvladuje življenje.

»Občutke krivde je mogoče odpraviti z zavestnim delom. Kar pomeni, da se oseba zaveda, da je njeno doživljanje krivde kot vzorec, navada, in se lahko loči od tega občutka. Ga opazuje, se s krivdo pogovarja, raziskuje, kaj ji dobrega krivda prinese,« svetuje psihoterapevtka.

»Poglabljanje razumevanja občutka krivde je tudi spoznavanje tistega dela, v katerem osebi občutek krivde škodi, recimo, lahko tako razdraži osebo, da postaja napadalna in konfliktna, lahko zablokira doživljanje veselja, sreče, zadovoljstva in užitka na dopustu in v medosebnih odnosi,« pravi dr. Nada Mirnik Trtnik.

Priporočljivo je, da raziščemo svoje občutke, svetuje psihoterapevtka. »Če je oseba zelo navajena čutiti krivdo, se lahko vpraša, kaj bi rada čutila namesto krivde. Zaželeni občutek je lahko veselje, sproščenost in nadaljuje raziskovanje, kdaj se počuti sproščeno, veselo na dopustu, kaj še lahko naredi, da bo krepila zaželene občutke. Dobrodošlo je delo s terapevtom, ki pomaga zmanjšati občutek krivde, razumevanje krivde in krepi  druga, bolj zaželena čustva.«

Enostavno se morate izpostaviti delu, ki ga morate narediti, si narediti načrt, urnik.

Nemotivirani po dopustu

Številni med dopustom uživajo, zato je vrnitev na delovno mesto lahko zanje mučna, ker nimajo motivacije in energije, ki jo potrebujejo za delo.

»Nekateri po dopustu hitro padejo v delo, nekateri komaj čakajo, da začnejo delati, nekateri bi pa še kar podaljšali dopust in jim je težko začeti delati. Enostavno se morate izpostaviti delu, ki ga morate narediti, si narediti načrt, urnik,« priporoča zakonska in družinska terapevtka.

Ključno pa je najti ravnovesje. »Da si znamo organizirati čas, denar in delo tako, da si uravnotežimo čas užitka, dopustovanja, raziskovanja sveta s časom, ko smo kreativni, delavni in ustvarjalni. Naj bodo naši dopusti lepi, povezovalni in sproščujoči,« zaključi dr. Nada Mirnik Trtnik. 

Preberite še: Kako omiliti stres v službi (in poskrbeti, da ne bo vplival na življenje doma)

Morda vas zanima tudi: Osem odličnih knjig, ki jih lahko preberete na letošnjem dopustu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)