Sedem znakov, da je v vašem življenju napočil čas za spremembe (in načini, kako ukrepati)

Spremembe so dobrodošla sestavina življenja, ne smemo pa se jih bati.

29.3.2023 ob 11:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem znakov, da je v vašem življenju napočil čas za spremembe (in načini, kako ukrepati)

Spremembe so, čeprav se jih nemalokrat bojimo, dobrodošla sestavina življenja, saj vanj vnašajo svežino in odženejo dolgočasje ter rutino.

Nekateri so spremembam bolj, drugi manj naklonjeni, a dejstvo je, da jih vsaj občasno potrebuje vsak. Kaj pa priča o tem, da je skrajni čas, da v življenju nekaj spremenite? Portal Psychology Today niza sedem jasnih znakov.

Že dolgo imate iste prijatelje in hobije

To ne pomeni, da so zato, ker jih imate dolgo, slabi in bi jih morali nadomestiti z nečim novim, pomeni pa, da bi lahko malce razširili krog prijateljev ali vsaj znancev in dejavnosti.

Kako dolgo je predolgo? Če pol leta niste v svoj družabni krog prejeli nikogar novega, niste bili izpostavljeni situaciji, ki je prej niste poznali, ali si niste kako drugače v odnosih dovolili pokukati iz cone ugodja, je vsekakor čas za spremembo, ki bo omogočila osebnostno rast.

V vašem življenju vlada kaos

Se vam zdi, da življenja, naj bo zasebnega, službenega, družabnega ali družinskega nikakor ne morete spraviti v red in zato v njem vedno vlada kaos, vi pa ne veste, kje se vas drži glava?

Potem je nekaj kot na dlani: stvari počnete narobe in nekaj je treba spremeniti.

Ob druženju z družino ne uživate

Če je tako partnerstvo kot starševstvo zašlo na malce kriva pota, pomislite, kaj je temu vzrok: je v ozadju rutina, pust vsakdanjik in ponavljajoča se dejanja ter tudi besede, ste zato izgubili žar optimizma in pozitivne energije?

 

Torej je čas, da prevetrite družinsko življenje: poiščite nove aktivnosti, v katerih boste uživali vsi člani družine in vas bodo povezovale.

Dnevi se vam vlečejo kot jara kača

Kadar se nam zdi, da je življenje dolgočasno, da v njem ni nič novega, se dnevi, tedni in meseci vlečejo in zdi se vam, da je čas vam neprijazna dimenzija.

Seveda, dolgčas vam je. Torej v dnevno rutino vnesite nekaj novega, drugačnega in razburljivega, nekaj, kar vas bo navdalo z optimizmom in bo odpihnilo občutke, da se dnevi nikakor ne končajo.

Že leta niste počeli tistega, kar imate res radi

Radi berete, a že leta niste v roke vzeli knjige. Radi pohajkujete, a prav tako že leta niste šli nikamor. Radi se družite, vendar se sploh ne spomnite, kdaj ste bili nazadnje na zabavi.

Največkrat je razlog temu pomanjkanje časa. A ker dejavnosti, ki vas osrečujejo, prinašajo pozitivizem, si zanje morate vzeti čas, prvi korak do tega so spremembe v življenju, ki vam ga bodo omogočile več prostih trenutkov za stvari, ki jih imate radi.

Nalog se vedno lotevate po istem kopitu

Rutina ne zaobjema zgolj vedno enih in istih del, temveč tudi en in isti način spopadanja z nalogami. Kadar ste vsega, s čimer se vsak dan soočate, že pošteno naveličani, veste pa, da se opravilom ne morete izogniti, jih počnite drugače. Že drobne spremembe glede tega prinašajo velike učinke.

V službo pojdite po drugi poti, privoščite si drugačno kavo, gospodinjskih del se lotite po drugačnem vrstnem redu. Skratka, čisto vsako stvar lahko počnete drugače in življenje bo znova zanimivejše.

Na koncu vsakega dne imate občutek, da niste izkoristili vseh svojih potencialov

Dan se konča, vi pa niste zadovoljni s tistim, kar se v njem dosegli ali doživeli. Nič narobe, če se ta občutek pojavlja občasno, a če je stalno prisoten, je čas, da v svoje življenje vključite spremembe, ki vam bodo pomagale izkoristiti čisto vse potenciale, za katere dobro veste, da jih imate.

Pa naj bo to opravljane fizičnih del, svetovanje drugim ali skrb zase in za ljudi, ki jih imate radi.

Le tako boste zvečer zadovoljni sami s seboj in z življenjem, a tudi, ko vas bo prevzel ta občutek, vedite: občasne spremembe nikoli niso odveč in zato se jih ne smete bati.

Preberite še: Kaja iz Masterchefa o izgorelosti: Moje življenje včasih in danes je kot noč in dan

Morda vas zanima tudi: Od naključne sreče do paranoje: Resnične zgodbe o milijonskih dobitkih v Las Vegasu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)