Kako lahko že med razgovorom za službo prepoznate slabo delovno okolje

Zaposlitveni razgovor ni le priložnost, da podjetje spozna kandidata, ampak je tudi srečanje, med katerim se lahko obe strani odločita, če želita sodelovati ali ne.

5.1.2023 ob 7:11 | Foto: gettyimages | Avtor: D. L.

Kako lahko že med razgovorom za službo prepoznate slabo delovno okolje

Po mnenju raziskovalcev s poslovne šole Univerze v Manchestru je odstotek delavcev, ki zapustijo službo zaradi slabe plače, precej nižji v primerjavi z neznosnim šefom ali slabo organiziranim delom v podjetju.

Ni treba posebej poudarjati, da je delo v slabem delovnem okolju nekaj, čemur se želite za vsako ceno izogniti, saj bo to vplivalo na vašo srečo in povzročilo apatijo.

V nadaljevanju navajamo 4 opozorilne znake slabega delovnega okolja, ki jih lahko opazite že na razgovoru za službo.

Zaupajte svojim slutnjam.

Večina kadrovnikov pravi, da je najboljši način za odkrivanje slabega delovnega okolja, da zaupate svoji intuiciji. Če se med razgovorom ne počutite prijetno, verjetno obstaja dober razlog za to.

Ko se nameravate sestati z vodjo kadrovske službe, bodite pozorni na to, kako se obnašajo zaposleni. Če opazite nekaj potrtih obrazov, obstaja velika verjetnost, da so zaposleni nezadovoljni ali nemotivirani.

Če imate priložnost, opazujte, kako zaposleni komunicirajo s svojimi nadrejenimi, in ugotovite, ali obstaja med njimi napetost.

Bodite pozorni na znake neorganiziranosti.

Če vas na razgovoru pustijo čakati več kot 10 ali 15 minut in se za to ne opravičijo, ne cenijo vašega časa in vas zato ne spoštujejo. Takšen odnos bodo imeli do vas najverjetneje tudi, če vas zaposlijo.

Upoštevajte, da mora vodja kadrovske službe biti vljuden in točen, tudi če gre za veliko podjetje.

Bodite pozorni na to, ali se počutite spoštovani.

Če se med razgovorom počutite nelagodno ali vas podcenjujejo, ste najbrž naleteli na slabo delovno okolje. Če kritizirajo ali podcenjujejo vaše dosežke in/ali hobije, je to lahko opozorilni znak. 

Vendar se včasih zgodi, da bo vodja kadrovske službe namenoma rekel nekaj negativnega o vaših hobijih, samo da bi vas izzval.

Primer: »Omenili ste, da se zadnjih 5 let ukvarjate z vrtnarjenjem. Mislim, da je vrtnarjenje precej dolgočasno, kajne?«

V tem primeru bi kadrovski menedžer morda preprosto želel preveriti, ali ste iskreni ali pa boste priznali, da je to, kar je že dolgo vaš hobi, pravzaprav nesmiselno. Priporočljivo je, da ste iskreni.

Razgovor naj poteka dovolj dolgo.

Po navadi zaposlitveni razgovor traja približno 45 minut. Če temu ni tako in se vaš razgovor za službo konča v nekaj minutah, je to lahko slab znak.

Morda vodja kadrovske službe sklepa, da niste primerni za podjetje, ali pa niso izbirčni glede ljudi, ki jih zaposlijo. Če gre za slednje, vam svetujemo, da se ne zaposlite v takšnem podjetju. 

Zaposlovanje je za današnja podjetja precej drago. Zaradi tega ure in ure preverjajo in iščejo kandidate, da bi našli tiste z edinstvenim naborom spretnosti, ki jih potrebujejo.

Velik del življenja preživimo na delovnem mestu, zato je pomembno, da imamo radi svoje delo.

To pomeni, da moramo biti zelo izbirčni glede dela, ki ga sprejmemo - in če znamo prepoznati slabo delovno okolje, nam to dolgoročno lahko prihrani veliko težav.

Prirejeno po Your Tango

Preberite še: Odpustila sem ti, ampak ne morem pozabiti (kako ta stavek vpliva na vaše življenje)

Morda vas zanima tudi: »Imela sem popolno telo, a sem ga sovražila« (iskrena izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)