Kaj narediti, če sovražite svojo službo (in ne morete dati odpovedi)

Sovražite svojo službo, vendar vas je strah dati odpoved? Potem preberite, kaj lahko naredite.

31.10.2022 ob 7:59 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Kaj narediti, če sovražite svojo službo (in ne morete dati odpovedi)

Če vam vaše delo ni všeč, se vam ideja, da vstopite v šefovo pisarno in nanj kričite: »Dajem odpoved!«, najbrž zdi zelo mamljiva.

Vendar to verjetno ni najbolj pametna stvar, ki jo lahko naredite. Bolj smiselno je poiskati vzrok vašega nezadovoljstva, saj je možno, da se boste tudi na drugem delovnem mestu slabo počutili.

Zato je dobro, preden podate odstopno izjavo, razmisliti in se potruditi, da stvari spremenite. Ker vam želimo pri tem pomagati, navajamo sedem stvari, ki jih lahko naredite.

1. Natančno določite težavo in jo poskusite odpraviti

Obstaja veliko možnih razlogov, da ste v službi nesrečni. Če ste se pripravljeni spoprijeti s težavo, morate najprej ugotoviti, zakaj se slabo počutite.

Ste nezadovoljni s plačo? Je vaš delovnik predolg in naporen? Vam šef in sodelavci povzročajo težave?

Karkoli že je, ne pozabite, da je stvari vedno mogoče izboljšati. Ko natančno določite težavo, postane njeno odpravljanje neskončno lažje.

2. Ustvarite boljše odnose s sodelavci

Tudi najbolj dolgočasno in najbolj grozno delo je lažje prenašati, če si obkrožen s pozitivnimi ljudmi, ob katerih resnično uživaš.

Na žalost prijazno delovno okolje ni nekaj samoumevnega, temveč so slabi odnosi na delovnem mestu pogosto glavni razlog, da so ljudje v službi nezadovoljni. Zato je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite, ko vam ni všeč vaša služba, izboljšanje odnosov s sodelavci.

Poskusite jih bolje spoznati, bodite prijazni, dostopni in pazite, da pri tem ne pretiravate, saj nekateri na delovnem mestu nočejo sklepati prijateljstev. 

3. Postavite zdrave meje

Kako pogosto vas prosijo, da delate nadure ali naredite nekaj, kar sploh ni vaša odgovornost? Verjetno pogosteje, kot vam ustreza, kar je lahko razlog, da ne marate svojega dela.

Čeprav ni enostavno reči »ne« sodelavcu, nadrejenemu ali direktorju podjetja, je postavljanje zdravih meja pri delu nujno. Ne pozabite, da vam ni potrebno vedno reči »ja«, prevzeti dodatnih delovnih zadolžitev in delati pozno v noč, da bi bili uspešni in cenjeni v službi.

Vaše duševno in fizično zdravje bi moralo biti vedno na prvem mestu, in če se vaš delodajalec s tem ne strinja, je morda dobro razmisliti o iskanju druge službe. 

4. Izboljšajte svoje sposobnosti in pridobite nove

Če ste naveličani svoje službe, sta lahko glavna vzroka za nezadovoljstvo nizka produktivnost ali dolgočasje.

Na srečo obstaja razmeroma preprosta rešitev za te težave – posvetite nekaj pozornosti svojemu naboru spretnosti! Izboljšanje trenutnih sposobnosti vam bo zagotovilo večjo delovno učinkovitost in morda celo pomagalo, da boste izstopali v očeh nadrejenih.

Po drugi strani pa vam lahko pridobivanje novih veščin prinese boljši položaj ali celo boljšo službo. In vsi ti rezultati bodo nedvomno vodili do manj stresa in večjega zadovoljstva pri delu.

5. Spremenite način razmišljanja

Pogosto je sprememba perspektive vse, kar potrebujete, da vam bo delo bolj všeč. Naj se sliši še tako klišejsko, ohranjanje pozitivne miselnosti je dobra strategija na vseh področjih življenja, zlasti v službi.

Z drugimi besedami: pretvarjaj se, dokler ti ne uspe! To ne pomeni, da se morate prisiliti, da ste veseli, kadar vam ni do tega, vendar je lahko koristno, če poskusite videti stvari s pozitivne strani.

Ne glede na to, ali gre za nekaj pomembnega, kot je dejstvo, da vam vaša služba omogoča, da pomagate ljudem, ali nekaj, kar je povezano z ugodnostmi, na primer, da lahko dva dni v tednu delate doma, bodo te malenkosti pripomogle k vašemu zadovoljstvu. 

6. Izboljšajte svoje zasebno življenje

Če vas en vidik vašega življenja spravlja v žalost in obup, obstaja verjetnost, da bodo trpeli tudi vsi drugi vidiki vašega življenja. Z drugimi besedami: Če ste nesrečni v službi, boste verjetno tudi doma in obratno.

In čeprav to zveni kakor, da ste se znašli v začaranem krogu, situacija ni nerešljiva. Dobro si oglejte svojo dnevno rutino in se vprašajte, zakaj ste nezadovoljni.

Če delate od doma in menite, da vaše stanovanje ni primeren prostor za delo, je morda čas, da si poiščete pisarno ali coworking prostor.

Če niste zadovoljni s tem, kako preživljate prosti čas, poskusite bolje organizirati svojo dnevno rutino in se potrudite za stvari, ki vas veselijo. Delati tisto, kar vas osrečuje v prostem času, vam bo nedvomno pomagalo, da boste bolj zadovoljni tudi na delovnem mestu.

7. Naredite načrt za prihodnost

Če ste poskusili vse zgoraj našteto, in nič ne deluje, ne pozabite, da so pozitivne spremembe še vedno možne. Vendar jih boste morda morali iskati drugje.

Odličen način, da prekinete krog nezadovoljstva in nesreče na delovnem mestu, je, da naredite načrt za prihodnost.

Ne glede na to, ali želite doseči višji položaj ali najti novo službo, poskrbite, da boste svoje cilje zapisali na papir. To vam bo pomagalo vizualizirati vaše cilje in vas motiviralo, da jih uresničite. 

Spremembe so možne

Ujetost v položaju, ki vam ne prinaša nič drugega kot stres, še zdaleč ni idealno. Navsezadnje velik del življenja preživimo v službi, in pogosto se je nemogoče odtrgati od težav na delovnem mestu, ko pridete domov, še posebej po napornem delovnem dnevu.

Priporočljivo je, da se vprašate, zakaj ste tako nesrečni pri delu in kaj vas spravlja v stisko.

Odpoved je seveda lahko rešitev, vendar je najpomembneje prevzeti nadzor nad okoliščinami. Ne pozabite, da položaj nikoli ni brezupen in da so spremembe možne.

Prirejeno po Firsthand.co

Preberite še: Resnična izpoved: »Takšno je življenje, če svojega moža spoznaš pri 19 letih«

Najbolj brano v tem trenutku: Slovenski direktor ob prejemu nagrade: “Imam 19 let mlajšega moža Gašperja” (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)