8 opozorilnih znakov, da je vaš novi šef toksičen

Ne prezrite rdečih zastavic v prvih tednih vaše nove službe.

20.5.2022 ob 9:36 | Foto: Thinkstock | Avtor: D. L.

8 opozorilnih znakov, da je vaš novi šef toksičen

Ker ste šele pred kratkim začeli z novo službo in ste novi v kolektivu, je težko ugotoviti, ali je nesramno, ostro vedenje vašega šefa posledica njegovega slabega dneva ali pa ima navado ustvarjati strupeno okolje, v katerem je polno strahu in tesnobe med zaposlenimi.

Z zahtevnim šefom, ki intenzivno nadzira malenkosti, namesto, da bi se posvetil reševanju pomembnih nalog, se je mogoče razumeti. V tem primeru imate namreč opravka z mikromenedžerjem, ki bo morda razmislil o svojem neproduktivnem in škodljivem načinu ravnanja z zaposlenimi.

Toda strupen šef, ki ne premore niti kančka sočutja in srhljivo spominja na Mirando Priestly iz Hudičevke v Pradi, lahko uniči vaše fizično in duševno zdravje. Zaradi strahu pred njim imate lahko težave z nespečnostjo, obenem pa se vsako jutro v službo odpravite z neprijetnim občutkom v želodcu.

Včasih morda ne boste mogli takoj opaziti toksičnega vedenja, pogosto pa je mogoče prepoznati strupenega šefa, ki bo vaše poklicno življenje spremenil v pekel in vas sčasoma celo pregnal iz službe.

Tukaj je nekaj opozorilnih znakov, da ima lahko prijazen šef, ki ste ga spoznali na razgovoru za službo, tudi strupeno plat:

1. Vaš šef grdo govori o osebi, ki ste jo nadomestili na delovnem mestu

Karierna svetovalka Angela Karachristos pravi, da morajo biti zaposleni pozorni na to, če njihov novi šef obrekuje člane ekipe, ki so odšli.

»Če ste novi na delovnem mestu, in ​​se vaš novi šef še vedno obremenjuje s tem, zakaj je vaš predhodnik odšel, in to še vedno jemlje osebno, je to eden od znakov, ki ga lahko opazite že zgodaj,« pravi Angela Karachristos.

To namreč kaže, da vaš nadrejeni ne loči svojih osebnih občutkov do zaposlenega od dela, ki ga je ta opravljal, obenem pa ne spoštuje želje svojih zaposlenih, da se na neki točki odločijo za novo službo.

2. Ponosen je na svoje dosežke, vendar nikdar ne pohvali drugih

Eden od načinov, kako lahko ugotovite, če je vedenje vašega šefa strupeno, je, da opazujete, kako se nagradi trdo delo in zmaga ekipe. Ali po zaključku velikega projekta prejmete pohvalo ali pa vaš šef niti z besedo ne pokaže, da ste dobro opravili svoje delo?

Če opazite, da vaš šef ne reče ničesar, ko odlično opravite delovno nalogo, ampak veliko govori le o svojih dosežkih, je to rdeča zastava, ki nakazuje njegovo potencialno strupenost.

Ena vrsta strupenega šefa je narcistični šef. »To so posamezniki, ki niso sposobni skrbeti za druge ali pokazati pristnega zanimanja za tiste, ki delajo zanje. Namesto tega so po navadi odtujeni od drugih,« pojasnjuje klinični psiholog Alan Cavaiola. »Narcisi pričakujejo pohvalo od drugih, medtem ko sami tega ne morejo nuditi svojim zaposlenim.«

3. Neprestano vas ignorira

Bodite previdni, če opazite, da se vaš novi šef izogiba sestankom na štiri oči in ne pokaže zanimanja, da vam ponudi pomoč, čeprav ste nov član njegove ekipe.

Če imate občutek, da za vašega šefa komaj obstajate, je to znak potencialne toksičnosti, opozarja Lynn Taylor, strokovnjakinja za odnose na delovnem mestu.

»Ob takšnem šefu se vam zdi, da morate nenehno skrbeti za to, da pritegnete njegovo pozornost in si zagotovite povratne informacije. Njegova vrata so pogosto zaprta in pogovori z njim so zelo redki,« pojasnjuje Taylorjeva, ki svetuje, da ste pozorni na vedenje svojega šefa.

»Ko začnete z novo službo, potrebujete nekaj časa, da ugotovite, ali je imel vaš šef le slab teden ali pa gre za njegovo težavno vedenje«.

4. Vašega šefa skrbi samo za to, da opravite svoje delo v točno določenem roku, ne nudi pa vam nobenih dodatnih informacij o tem, kako se lahko razvijate in napredujete

Toksični šefi dajejo prednost rezultatom vašega dela in se ne ukvarjajo s trudom, ki ste ga morali vložiti v delo. Če je moto vašega šefa »opravite že to«, je to lahko opozorilni znak, pravi karierna svetovalka Jasmine Escalera.

»Naloga našega šefa bi morala biti, da razmišlja o tem, kako lahko delamo najbolje; kaj potrebujemo, da opravimo svoje delo in kako lahko resnično rastemo znotraj svojih zmožnosti in v celotnem podjetju,« pravi Escalera.

»Toksični šefi se osredotočajo le na opravljanje dela in na rezultate, zanemarjajo pa potrebe zaposlenih po razvoju in vam ne ponudijo nalog, kjer bi lahko izkoristili vaše prednosti in sposobnosti.«

Dober šef je tisti, ki je pripravljen na težke pogovore s svojim osebjem.

»Vodja, ki nima spretnosti za reševanje konfliktov, se bo najverjetneje izkazal za strupenega in ne bo ustvaril psihološko varnega delovnega okolja za svojo ekipo,« pojasnjuje Minda Harts, ustanoviteljica The Memo LLC, podjetja za razvoj kariere temnopoltih žensk. 

5. Vaš šef ves čas spreminja svoje odločitve, ne glede na stres, ki ga s tem povzroča ekipi

Značilnost strupenega šefa je pomanjkanje empatije. Dober šef se zaveda časa in energije, ki jo osebje vlaga, da bi izpolnilo njegova pričakovanja.

Strupen šef si je pripravljen v trenutku premisliti glede določenega procesa dela in se pri tem ne ozira na svoje zaposlene. » Kar naenkrat se osredotoči na neko stvar, ki je prej sploh ni omenil,« pravi Angela Karachristos.

»Vsi se morajo takoj lotiti tega, kar si je zamislil. Ta situacija spreminjanja odločitev je lahko zelo nevarna, saj zaposlene lahko vodi v neuspeh in povzroča frustracije.«

6. Vaši novi sodelavci se ob vašem šefu obnašajo popolnoma drugače

Normalno je, da se vedemo bolj formalno, kadar smo v bližini svojih nadrejenih. Toda, če opazite bledico na obrazu zaposlenih, ko šef vstopi v pisarno, je to opozorilni znak, na katerega morate biti pozorni.

»Če opazite, da se sodelavci svobodno in odkrito pogovarjajo o problemih ter o svojih delovnih nalogah, potem, ko je šef prisoten, pa so pogovori popolnoma drugačni, celo prežeti s strahom,  je to opozorilni znak, da imate opravka s toksičnim šefom,« pravi Angela Karachristos.

Tudi to, da vaši sodelavci nočejo govoriti o šefu, je lahko znak za alarm, saj se ga morda bojijo. 

7. Opazili ste, da šef kaže naklonjenost le določenim članom ekipe

Če ste opazili, da ima vaš šef ljubljenčka ekipe, je to zaskrbljujoč znak, ki kaže na to, da postavlja svoja osebna čustva pred skupne poklicne cilje.

Taylorjeva navaja naslednji primer: »Ko ste bili na razgovoru za službo, so vam bili všeč projekti, ki so bili načrtovani za vas. Zdaj pa jih je vaš šef nenadoma zaupal svojemu najljubšemu zaposlenemu, kar ste izvedeli med zadnjimi v ekipi.«

Šef, ki ima svoje ljubljenčke, ima lahko tudi sodelavce, za katere meni, da so njegovi sovražniki. Pazite na nejasne, subjektivne povratne informacije, ki jih dajejo takšni šefi, saj temeljijo na osebnih lastnostih nekoga in ne na njihovih sposobnostih, da dobro opravijo delo.

»Sodelovala sem z nekim menedžerjem, ki se je ves čas skliceval na vibracije. Govoril je: ‘Ne vem, ta zaposleni mi daje slabe vibracije.’ To je popolnoma neprimerno, saj vibracija nima ničesar opraviti s sposobnostmi zaposlenih,« pravi Angela Karachristos.

8. Vaš šef vas je spravil v stisko, vendar vas je o tem strah govoriti

Eden od najpomembnejših znakov, da imate opravka s strupenim šefom, je, kako slabo se počutite zaradi njega. Če se začnete bati službe in ste zaposleni šele nekaj, tega občutka ne smete prezreti.

Kadar imaš opravka s strupenim šefom, »ne veš, kdaj in kje bo rekel ali naredil kaj škodljivega, zato si v nenehnem stanju strahu pred neznanim,« pojasnjuje Taylorjeva.

»Sprašujete se, če ste krivi vi, saj je to vaša nova služba in se morda še ne znajdete najbolje. Sprva ste sicer mislili, da je imel vaš šef slab dan, zdaj pa vidite vzorec vedenja, ki je škodljivo.«

Lara Hogan, avtorica knjige Resilient Management, svetuje, da ste pozorni na svoje vedenje:

»Ali na skupinskih sestankih, ki jih vodi vaš šef, bistveno manj govorite? Ali se zaradi strahu pred maščevanjem izogibate izmenjavi informacij z njim? Ali izjemno skrbno izbirate besede, ko govorite s svojim šefom? Vse to so namreč možni signali, da vedenje vašega šefa zelo negativno vpliva na vas."

Prirejeno po Huffington Post.

Preberite še: Plače v Sloveniji: kako si iz bruto plače izračunam svojo neto plačo (in kaj je to bruto bruto)

Morda vas zanima tudi: Ti dve vprašanji kandidatom za delo na razgovoru postavi Jeff Bezos


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)