Barva, ki je ni pametno obleči za razgovor za novo službo

Izbira garderobe za službeni razgovor je lahko precej stresna, obstaja pa barva, ki jo strokovnjaki močno odsvetujejo.

8.11.2021 ob 5:10 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Barva, ki je ni pametno obleči za razgovor za novo službo

Jesen je odličen čas, da se lotimo novih začetkov ter odidemo novim izzivom na proti. Nova služba je gotovo ena izmed možnosti in če je pisano listje v tvoje življenje prineslo željo po spremembi, svetujemo, da se čim prej prijaviš na želeno delovno mesto ter poizkusiš svojo srečo.

Ker pa prav vsega ne velja prepustiti le sreči, seveda priporočamo, da se na razgovor temeljito pripraviš. Pisali smo že o vprašanju, ki ga je delodajalcu pametno zastaviti, in s katerim boš dokazala, da si prava izbira za novo sodelavko, mnoge raziskave pa pričajo o tem, da odločevalca na drugi strani mize navadno najbolj prepriča kandidatov prvi vtis.

K pozitivnemu prvemu vtisu veliko pripomore pametna izbira oblačil. Pomembno je, da se za razgovor oblečemo spodobno, se izogibamo preglobokim dekoltejem in prekratkim krilom, hkrati pa je dobro, da s svojo opravo povemo tudi nekaj o sebi. Nedavna raziskava pa je pokazala, da obstaja barva oblačil, ki se bi ji morali pri izbiri oprave za razgovor izogniti v velikem loku. Podjetje CareerBuilder je po mnenju povprašalo kar 2099 strokovnjakov za zaposlovanje in večina se jih je strinjala, da je barva, ki ne sodi intervju, oranžna.

Z oranžno opravo naj bi nase pritegnili preveč pozornosti, kar pa v tem primeru po mnenju strokovnjakov ni pozitivna stvar. S kričečimi toni naj bi namreč odražali močan ego in pretirano samozavest, česar si delodajalci v svojem kolektivu ne želijo, saj lahko povzroča težave in ruši enotnost tima.

Modra veliko bolj varna izbira

Če s svojo opravo na intervjuju torej ne želiš zanetiti ognja v strehi, strokovnjaki priporočajo, da se zatečeš k bolj umirjenim tonom. Odlična izbira naj bi bila modra, ki odločevalcem sporoča, da so tvoje vrednote odgovornost, zanesljivost in timski duh. Svetujejo še, da za razgovor, ki se odvija preko Zooma, oblečeš temnejše odtenke kakor za tistega v živo. Kamere namreč lahko popačijo barvo paleto in svetlo modra na zaslonu tako lahko daje neurejen vtis.

Takšne so torej ugotovitve na podlagi odgovorov managerskih strokovnjakov, mi pa v vsakem primeru držimo pesti, da boš v novo službo sprejeta ne glede na to, kaj oblečeš.

Preberite še: Trije krivični miti o delu na daljavo, ki so dokazano daleč od resnice

Morda vas zanima tudi: Jasna Hengović, inženirka leta: Programiranja me je bilo tako strah, da nisem mogla normalno študirati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)