Odnos do denarja: Obstajajo štirje tipi osebnosti, kateri ste vi?

Denar v nas vzbuja mnogo čustev, glede na prevladujočo je z vidika odnosa do financ mogoče določiti štiri tipe osebnosti.

21.7.2023 ob 6:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Odnos do denarja: Obstajajo štirje tipi osebnosti, kateri ste vi?

Z denarjem povezani občutki so le redko odraz trenutnega finančnega stanja in okoliščin, v katerih živimo. Pogosteje imajo korenine v zgodnjem otroštvu in vzgoji.

Kaj vpliva na odnos posameznika do denarja in katero je prevladujoče čustvo, ki ga vzbuja, je vprašanje, ki si ga je zastavila finančna svetovalka Jacqueline Jack Howard

"Odnos posameznika do denarja temelji na dogodku ali nizu dogodkov iz preteklosti. To na finančno obnašanje vpliva veliko močenje, kot trenutna količina denarja na računu.

Zakaj nekdo zapravlja denar? Zakaj varčuje? Odgovori na ta vprašanja se ne skrivajo v sedanjosti, temveč v preteklosti," je prepričana svetovalka.

 Odnos do denarja se skozi vzgojo oblikuje v otroštvu. Foto: Anurak Phraisan/Gettyimages

Da bi odkrili, kaj je v ozadju vašega odnosa do denarja, je treba določiti točke v življenju, ki so vplivale na vas z vidika financ in identificirati čustva, ki so se ob njih porajala.

Se v družini niste odkrito pogovarjali o denarju? Je bila vaša družina ekstremno varčna? Ste bili zaradi določenega dogodka deležni finančnih težav? Je bil denar nadomestek za pozitivna čustva? Vse to so dejavniki, ki opredeljujejo odnos do denarja, čeprav so se nekateri z njimi povezani dogodki morda zgodili le enkrat in povsem neopazno.

Na podlagi teh dejavnikov je mogoče identificirati štiri osnovne tipe osebnosti glede na odnos do denarja.

Ljubitelj denarja

Oseba, ki verjame, da denar predstavlja rešitev za vse težave, da je z njim mogoče kupiti vse in da je edini kazalnik (ne)uspeha v karieri ter življenju nasploh.

Sovražnik denarja

Osebe, ki so prepričane, da je denar vir vsega zla in premoženje povezujejo z nečim negativnim ter slabim.

Prezirajo pehanje za zaslužkom in prezirajo vse, ki po materialnem statusu odstopajo od njihovih res nizkih meril.

Za nekatere je denar vir vsega zla.

Denar kot status

So osebe, ki svojo in vrednost drugih določajo glede na materialno stanje. Denar je zanje statusni simbol in so prepričani, da je nekdo vreden toliko, kot zasluži oziroma ima.

Zaskrbljeni glede denarja

O financah in denarju niso le zelo ozaveščeni, temveč tudi pretirano zaskrbljeni.

So ekstremno varčni in ne marajo trošiti denarja, četudi bi ga lahko, saj se bojijo, da bi ostali brez njega.

Po besedah Howardove nobeden od teh ni pogled, ki bo zagotavljal zdrav odnos do financ, zato je treba najprej prepoznati svoj slog, določiti vzroke zanj, skušati minimizirati njihove posledice in tako postati fleksibilnejši v odnosu do denarja z vidika zaslužka, potrošnje in z vidika vrednotenja sebe ter drugih.

"Z upoštevanjem finančne travme, psihologije denarja in finančne osebnosti je mogoče razumeti temeljne razloge za odnos do denarja ter pogled nanj in tudi spremeniti stališča do te mere, da pogled na finance ne predstavlja ovire v smislu kvalitetnejšega življenja in odnosov,"  je prepričana Howardova.

Povzeto po portalu create&cultivate

Preberite še: Sanja Rozman: Vedenjski vzorci, ki jih oblikujemo v otroštvu, so kot zapor

Morda vas zanima tudi: Jorge in Demián Bucay: Vsem zanikrnim materam in očetom je skupno to


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)