Najboljši nasveti za denarnici prijazen dopust (poletje 2023)

Z malce iznajdljivosti in načrtovanja je oddih lahko prijazen tudi do denarnice.

28.6.2023 ob 7:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: U. O.

Najboljši nasveti za denarnici prijazen dopust (poletje 2023)

Kljub visoki inflaciji in rastočim cenam na vseh področjih se za zdaj zdi, da to ne bo močneje okrnilo poletne turistične sezone.

Na Hrvaškem po vstopu v schengensko območje denimo napovedujejo novo rekordno sezono, četudi ta, kot opozarjajo, zaradi hudega pomanjkanja turističnih delavcev ne bo enostavna.

Po nekaterih podatkih so se cene po uvedbi evra dvignile tudi do 20 odstotkov, vendar to menda ni vplivalo na zasedenost njihovih zmogljivosti.

Kako si torej organizirati počitnice, da bi nas podražitve čim manj prizadele in bomo kljub vsemu uživali v oddihu? Izkušeni popotniki imajo v rokavu nekaj trikov, s katerimi lahko prihranimo, je pa res, da zahtevajo tudi nekaj prilagodljivosti.

Pripravite si dober načrt

Če se bomo ves čas obremenjevali z omejenim proračunom, to ne bo pravi dopust. Zato se je dobro pripraviti vnaprej.

Narediti moramo dober načrt in stroške čim bolj predvideti. Potrebujemo tudi rezervo za vse nepričakovane izdatke.

Tako bomo imeli boljši občutek, koliko lahko porabimo, in se izognili nepotrebnemu in pretiranemu zapravljanju.

Sicer je najbolje, da za počitnice poskušamo prihraniti čez leto. Tako, da se odpovemo stvarem, ki se jim brez težav odrečemo.

Namesto vsakodnevne kave v lokalu in sladice večkrat na teden, si bomo na počitnicah lahko privoščili dodaten izlet ali kakšno drugo nepozabno doživetje, po katerem si jih bomo zapomnili za vselej.

Prilagodljivost za boljšo ceno

Če smo omejeni glede terminov, v okviru katerih si bomo privoščili dopust, je sicer težje najti cenejšo nastanitev in prevoz. Prav prilagodljivost glede datumov je tista, ki lahko počitnice precej poceni.

Še zlasti, ko gre za iskanje letalskih vozovnic. V visoki sezoni, med prazniki in vikendi so cene najbolj zasoljene. Največ bomo prihranili, če lahko dan odhoda na potovanje izberemo glede na ceno, ki jo ponuja letalski prevoznik.

Priporočljivo se je prijaviti v sistem spletnega obveščanja, prek katerega dobimo informacije o morebitnih akcijah in popustih, lahko si nastavimo alarm za ugodne cene poletov na določeno destinacijo, ki jo želimo obiskati.

Izkušeni popotniki povedo, da je cena lahko precej odvisna od dneva v tednu, ki ga izberemo za odhod.

Ste vedeli, da lahko pri letalskih vozovnicah prihranite od 10 do 40 odstotkov, če potujete v torek, sredo ali soboto? Petek in ponedeljek sta zaradi podaljšanih koncev tedna ali službenih poti večinoma precej dražja, prav tako nedelja pri iskanju povratne vozovnice.

Če verjamete ali ne, prihranite lahko tudi, če ste pozorni, na kateri dan v tednu kupujete letalske vozovnice. Tako naj bi veljalo, da lahko najnižjo ceno dobite v torek, pravijo izkušeni popotniki, ki so svoja mnenja o tem, kako privarčevati na počitnicah, delili v prispevku za globalni spletni časopis Insider.

 Ralf Hahn/Gettyimages

Previdno z denarjem

Ko se podajate v državo z drugo denarno valuto, velja previdnost pri dvigovanju gotovine. Nekateri bankomati nudijo možnost dviga s pretvorbo v "vašo" valuto.

Toda Združenje bank Slovenije (ZBS) je še lani, ko so na Hrvaškem še uporabljali kune, vsem svetovalo, naj raje izberejo dvig v lokalni valuti.

Pri preračunu izbranega zneska (v evre) je namreč uporabljen tečaj banke, ki je lastnica bankomata, pri dvigu v lokalni valuti pa je v preračunu upoštevan tečaj mednarodnih kartičnih sistemov, ki so običajno ugodnejši kot tečaji lokalnih bank.

S seboj na dopust boste gotovo vzeli tudi nekaj gotovine, a nikar prevelikih zneskov. Bolj priporočljivo je, da si pred odhodom zagotovite dve različni plačilni kartici, hkrati pa si uredite varnostni sistem s SMS-obveščanjem.

Razmislite o začasnem povečanju limita na bančnem računu, kar lahko večinoma storite kar prek spletne banke.

 Ross Helen/Gettyimages

Ne varčujte pri doživetjih

"Privoščite si doživetja namesto drage hrane. Jejte tam, kjer jedo domačini, in potujte tako, kot bi domačini," še pravijo dobri poznavalci organiziranja potovanj.

Na vsakem koraku se da prihraniti kakšen cent, morda je treba le malo zaviti iz najbolj obljudenih ulic in mest.

Ni nujno zapraviti celega premoženja, da bi dopust izpolnil svoj namen, torej zagotovil počitek, odklop in razvedrilo.

Preberite še: Neupravičen dvig cene turističnega paketa: V tem primeru vam podražitve agenciji ni treba plačati

Morda vas zanima tudi: Top 5 destinacij, ki bi jih v 2023 morali obiskati vsi, ki radi potujejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)