Presenečeni? Med mladimi je manj ločitev kot pri generaciji njihovih staršev.

Smo mladi res tako brezupni primeri generacije, ki je (spet) razočarala? Kot kažejo številke, se pripradniki milenijske generacije ločujejo manj kot generacije pred njimi. Razlog?

16.10.2018 ob 3:04

poroka_milenijci_locitev_mladi_zveza_partnerstvo3.jpg

Milenijci so generacija Y, tisti, ki so rojeni med letoma 1980 in 2000, nasledniki generacije X in baby boomerjev. To je generacija mladih odraslih, ki se spozna na tehnologijo, le redko odloži svoj pametni telefon in ne preživi dolgo brez interneta, vseeno pa se spomni tudi časov pred njim. Je generacija z najvišjo stopnjo izobrazbe, a tudi višjo stopnjo brezposelnosti.

Milenijci veljajo za bolj liberalne in odprte od svojih staršev, imajo visoka pričakovanja, so bolj optimistični in karierno usmerjeni. Na račun tega pa se tudi kasneje odločajo za ustvarjanje svoje družine.

Milenijci so tista generacija, ki rednih služb ne pozna najbolje, dobro pa ji je znan na primer izraz "startup", saj so samostojne poslovne poti tudi ena vedno pogostejših oblik dela, za katere se milenijci odločajo.

Med milenijci manj ločitev kot med njihovimi starši 

Kot kaže, pa so milenijci krivi za še en pojav. Upad ločitev. Raziskava, ki jo je objavil profesor sociologije na Univerzi v Marylandu Philip N. Cohen, kaže, da se milenijci ločujejo precej manj od generacije pred njimi.

Stopnja ločenih parov v ZDA med leti 2008 in 2017 je upadla za kar 18 odstotkov! Kar je precej velika številka. Čeprav se nam včasih zdi, da se vsi okoli nas ločujejo in da so tisti, ki vztrajajo v dolgoletnih zakonih zgolj starejše generacije, ki jih dojemamo kot bolj zrele in manj impulzivne, leta očitno sploh niso merilo. Zasluge za zmanjšanje odstotka ločitev gredo namreč prav milenijcem!

poroka_milenijci_locitev_mladi_zveza_partnerstvo2.jpg

Milenijci se poročajo kasneje, a po tehtnem premisleku 

Avtorja študije so rezultati presenetili prav toliko, kot nas. Odkril je, da je razlog za to, verjetno dejstvo, da se milenijci za poroko odločajo pozneje od njihovih staršev. To pomeni, da so že v ednini vsak zase finančno neodvisni in imajo zgrajene ali vsaj zasnovane kariere. In predvsem, da se na ta račun ne poročajo iz koristi in priročnosti.

Cohen pri tem poudarja, da se je število porok zmanjšalo, hkrati pa tisti, ki so se vendarle poročili, to storijo šele, ko so prepričani, da bo zakon trajal, pri izbiri življenjskih sopotnikov pa so zato veliko bolj selektivni.

Bodo poroke postale statusni simbol? 

Sociolog napoveduje, da se bo stopnja ločitev zmanjševala tudi v prihodnje, hkrati pa opaža, da je trend poročanja postal nekaj, kar počnejo ljudje iz izobraženih višjih slojev, saj poroka služi kot način dokazovanja svojega statusa in uspeha. 

Avtorica: Maja Fister
Foto: Unsplash


PREBERITE ŠE:
- Končno v Sloveniji: knjiga receptov Tasty, fenomen, ki je spremenil kuhanje

- Martinovanje 2018: še ne veste kam? Štanjel in Vila Fabiani vas bosta navdušila


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)